Naslovnica / KULTURA / Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pred zaključkom uspešne sezone 2022/2023

Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pred zaključkom uspešne sezone 2022/2023

Mešani pevski zbor Odmev Kamnik je zbor s tradicijo in je s svojo več kot 40-letno zgodovino stalnica na Kamniških odrih kot tudi širše po Sloveniji in Evropi.

Najprej je bil zbor poznan kot tovarniški zbor podjetja Titan Kamnik. Na prelomu tisočletja se je zbor zaradi takšnih in drugačnih razlogov osamosvojil bremena tovarniškega kolektiva, s čimer so prišli novi izzivi, ki so vodili v spremembo imena in dviga nivoja zborovega udejstvovanja in delovanja na višji nivo, katerega Odmev dosega in nadgrajuje tudi dandanes. Njihovi nastopi veljajo za kvalitetne, program pa premišljeno uravnotežen na kar opozarjajo tako ocenjevalci in kritiki kot tudi poslušalci, ki se udeležujejo njihovih koncertov.

Po prisilnem kulturnem premoru društev v nedavni preteklosti se je tudi delovanje zbora Odmev v letošnji sezoni vrnilo v bolj ustaljene tirnice. Kljub pandemiji se Odmevovci lahko pohvalijo s tem, da so eden redkih zborov, ki je tudi v koronskem obdobju pripravljal koncerte in razne druge uspešne projekte. Pevci so predvsem želeli pokazati, da so ostali dejavni in tudi navzven dati občutek, da zbor še živi in deluje. Lanske jeseni so se vrnili s tekmovanja v Belgiji, kjer so ponovno po daljšem obdobju potipali teren in izkusili vzdušje petja na najvišji ravni. Pripravili so tudi novembrski letni koncert, božične koncerte in v začetku leta sodelovali na območni reviji pevskih zborov.

V začetku maja je Odmev pripravil koncert z naslovom ”Iz Japonske v Kamnik” v čudovitem atriju samostana Mekinje. Kot že naslov pove je zbor, po vrsti gostovanj raznih slovenskih in evropskih zasedb tokrat gostil glasbene prijatelje iz daljne dežele vzhajajočega sonca. Zbor Fugaku z dirigentom Norihirom Yamado se je v Kamniku predstavil v dveh sestavih, kot moški in kot mešani pevski zbor. Japonsko kulturo so pripeljali tako s pesmijo kot tudi s tradicionalnimi oblačili ter običaji in tako Kamničanom pripravili pravi Japonski večer. Za piko na i so se s skupno točko v japonskem jeziku predstavili skupaj z gostitelji. S svojim obiskom sta težo dogodku dala tudi kamniški župan Matej Slapar in Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade. Dogodek je s spremno besedo popestrila Barbara Božič.

Gostujoči zbor je nastal v letu 2001, ko so se v alumni klubu univerze v Šizuoki člani dogovorili, da bodo skupaj prepevali kot že v svojih študentskih časih. Pevci so vadili izmenično na kar treh lokacijah, med seboj oddaljenih 1000km – Tokyo, Šizuoka in Osaka. Zbor Fugaki prepeva širom Japonske, pohvalijo pa se lahko z gostovanji širom Azije in tudi v nam nekoliko bližjih Litvi in Bolgariji.

Obisk Japoncev v Kamniku je bil kot cilj zastavljen že v letu 2019, zbora pa sta se zbližala na pobudo ustanovnih članov obeh zborov Jožeta Berleca in Hiroshija Fujie s pomočjo profesorja Janeza Kopača. Poleg koncerta so Japonski gostje v nekaj dneh prečesali kamniške znamenitosti, obiskali Veliko Planino in največje turistične bisere Slovenije.

Z majskim koncertom sezone prepevanja mešanega pevskega zbora Odmev Kamnik še ni konec. S svojim prepevanjem bodo popestrili odkritje obeležja pisatelju Vitomilu Zupanu v Galeriji Repanšek 23. junija, 25. junija na Vrhniki in 26. julija ob odkritju doprsnega kipa generalu Rudolfu Maistru v njegovi rojstni hiši. V sezoni 23/24 načrtujejo decembrsko udejstvovanje na adventnem festivalu v nemškem Badnu in vsaj en Božični koncert v Kamniku.

Letošnja sezona je poleg izpeljanih projektov prinesla tudi nekaj novosti. Najprej so pevke, pevci in zborovodkinja v novi sezoni s pomočjo priznane kamniške oblikovalke Lare Bernot prenovili svojo odrsko podobo. Po petindvajsetih uspešnih letih pa je Primož Stele prepustil mesto predsednika Mihi Pančurju, ki je do sedaj opravljal funkcijo podpredsednika. Zbor seveda še naprej predano in zagnano umetniško vodi Anica Smrtnik. Pevci pa v svoj kolektiv vabijo nove člane, ki jih lahko spoznajo na vaji vsak četrtek ob 20:00 v mali dvorani Doma kulture Kamnik do konca junija, ali pa jih kontaktirajo preko spleta.

Anže Burja

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve