Naslovnica / NOVICE / Mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Mesec boja proti raku debelega črevesa in danke

Mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, ki ga vsako leto obeležujemo v marcu, izpostavlja pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja te bolezni. Vsako leto za rakom na debelem črevesu in danki zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav gre za eno izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem in zgodnjim odkrivanjem.

V desetih letih delovanja Programa Svit, ki ga upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je bilo odkritih prek 2.800 rakov, ko se znaki bolezni še niso pojavili in je zdravljenje bolj učinkovito. Zaradi odstranjevanja predrakavih sprememb pri kolonoskopijah pa se je zmanjšala obolevnost za to vrsto raka.          

V naši občini je odzivnost na presejalni program SVIT zelo dobra. Vendar pa še vedno ostaja kar precejšnje število ljudi, ki jih to ne zanima ali si ne želijo izvedeti  kakšno je njihovo zdravstveno  stanje.

Z vidika posameznika je izrednega pomena njegovo znanje o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko poskrbi za zdravje in zmanjšuje svojo ogroženost z rakom. Eno od 12 priporočil proti raku iz Evropskega kodeksa nas spodbuja, da se redno udeležujemo organiziranih presejalnih programov. V Sloveniji so to programi Zora, Dora in Svit, ki pomembno pripomorejo k zgodnjemu odkrivanju morebitne bolezni (predrakavih sprememb materničnega vratu, raka dojke in predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki). V presejalnih programih pri navidezno zdravih odraslih ugotavljamo morebitne bolezenske spremembe.

O Programu Svit

Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, od leta 2009 deluje na način, da pri starosti od 50 do 74 let, navidezno zdravih odraslih išče znake morebitnih bolezenskih sprememb s preprostim testom blata na sledove prikrite krvavitve. Cilj programa Svit je med zdravimi osebami odkriti tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb na steni črevesa razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka in te spremembe odstraniti. Zgodaj odkrito bolezen lahko uspešno zdravimo, z odkritjem predrakavih sprememb pa lahko bolezen celo preprečimo.

Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov.

Program Svit rešuje življenja                                                        

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji eden najpogostejših rakov. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno. A na srečo je ta oblika raka tudi zelo dobro ozdravljiva, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Razvoj bolezni pa lahko celo preprečimo, če predrakave spremembe odkrijemo in odstranimo pravočasno.

Eden izmed znakov, ki nam sporoča, da se v našem črevesu nekaj dogaja, je kri v blatu. Če se izkaže, da je v blatu prisotna kri, je potrebno odkriti vzrok krvavitve zato se morate v najkrajšem možnem času posvetovati s svojim izbranim zdravnikom! Toda krvavitev je včasih tako majhna, da je s prostim očesom ne opazimo. Bolezen se lahko tako dolgo razvija potuhnjeno, brez očitnih znakov. Vsaka kri v blatu seveda še ne pomeni raka ali predrakave spremembe, možen vzrok so npr. hemoroidi (zlata žila).

Zelo zanesljiva diagnostična preiskava s katero odkrivamo pomembne spremembe v debelem črevesu in danki je Kolonoskopija.

V programu Svit je bilo do sedaj opravljenih približno 84.000 kolonoskopij, pri katerih so odstranili 23.800 napredovalih predrakavih sprememb in s tem zelo zmanjšali možnost, da bi iz njih nastal rak. Odstranjevanje tudi večjih najdb v črevesu z endoskopsko metodo pacientom prihrani kirurški poseg in dolgotrajno okrevanje.

V današnjem času ni nihče varen pred to boleznijo. Seveda k večji obolevnosti veliko pripomore nezdrava prehrana, telesna nedejavnost ter posledično prevelika telesna teža. Vsi ti dejavniki so močno prisotni v času v katerem živimo. Ko venomer samo hitimo, nimamo časa za telesno aktivnost, včasih pa samo najdemo izgovor, da nismo aktivni. Tudi prehrambna in živilska industrija pripomoreta k slabši kvaliteti hrane, kajti hrana, ki je zdrava je občutno dražja, kot pa hrana, ki ni kvalitetna in je ne štejemo med zdravo prehrano. Svoje seveda naredi tudi skoraj celodnevni delovnik in pomanjkanje časa za obrok v službi. Tako se nam lahko zgodi, da se v našem črevesju pojavijo spremembe, ki tja nikakor ne sodijo. Ker pa sami takšnih sprememb ne moremo odkriti, vsaj tistih majhnih začetnih ne, imamo na voljo program SVIT.

Več o Programu Svit najdete na spletni strani www.program-svit.si

Zaradi Programa Svit se zmanjšuje breme raka debelega črevesa in danke

Center za krepitev zdravja, ZD Kamnik bo v  sodelovanju s programom SVIT v sredo, 27.03.2019 od 11.00 do 18.00 ure, na Glavnem trgu v Kamniku  predstavili model napihljivega debelega črevesa.

V primeru slabega vremena  bo model razstavljen v Zdravstvenemu domu dr. Julija Polca Kamnik.

Skozi ta model se boste lahko  sprehodili in si ogledali spremembe v črevesju. Predstavili vam bomo temeljna dejstva o debelem črevesu in njegovem delovanju, dejavnike tveganja za razvoj bolezni, bolezenske spremembe črevesa in njihovo prepoznavanje ter ukrepanje, pomembnost in pomen preventive pri zgodnjemu odkrivanju bolezni.

Z osveščanjem želimo razbiti tabuje o prebavljanju in odvajanju in skušamo doseči, da se bodo ljudje tudi o tem lahko sproščeno in brez zadržkov pogovarjali, ter da bodo znali prepoznavati začetne znake bolezni, premagali strah in sram ter pravočasno ukrepali! Tudi s tem bomo pripomogli, da bo bolezen večkrat odkrita v dovolj zgodnji fazi, ko bo zdravljenje še uspešno.

Sodelovanje v Programu Svit je modra odločitev, ki vam ali vašim bližnjim lahko reši življenje.

Besedilo: Vesna Vidmar, vodja Centra za krepitev zdravja, ZD Kamnik
v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, OE Ljubljana

Slikovno gradivo: NIJZ in SVIT