Naslovnica / ŠPORT / Mlada šahistka Inti Maček je iz Rige prinesla dragocene izkušnje

Mlada šahistka Inti Maček je iz Rige prinesla dragocene izkušnje

V sredo, 29. 9. 2018 se je v Rigi končalo Evropsko mladinsko prvenstvo v šahu, ki se ga je udeležila tudi rosno mlada kamniška šahistka Inti Maček, ki se je iz svojega prvega tekmovanja na najvišji ravni vrnila bogatejša za dragocene izkušnje.

Že res, da se Inti s prvenstva, kot smo pri njej vajeni, tokrat ni vrnila ovenčana z medaljami, ampak kljub temu se je domov lahko vrnila izjemno ponosna. Na turnirju, na katerem se je pomerila z najboljšimi evropskimi šahistkami v skupini igralk do 8 let, je osvojila kar nekaj točk, obenem pa si je pridobila dragocene in bogate izkušnje, ki ji bodo zagotovo koristile v njeni nadaljnji šahovski karieri.

Partije je velikokrat odigrala v zmagovalni poziciji, pri katerih pa jo je trenutek otroške zasanjanosti večkrat stal zmage, kar pa je ni oviralo, da bi, pogumno in samozavestno, ne pristopila k naslednji partiji.

V športu in šahu se vedno vrstijo porazi in zmage, pogosto pa porazi, še posebej pri tako mladih igralcih kot je Inti Maček, prinesejo več koristnih in pozitivnih izkušenj ter borbenost za naprej.

Kljub temu, da je doma povečini vajena domala gladkih zmag, ni niti enkrat omenila, da bi končala s šahom, ker jo k igranju žene predvsem velika ljubezen in veselje do kraljevske igre, ki jo podkrepi še s svojo neizmerno potrpežljivostjo, s katero eno partijo lahko zbrano igra tudi tri ure.

 

Seveda pa brez pomoči sponzorjev, ki so verjeli vanjo, ne bi pridobila tako bogate izkušnje za njeno nadaljnjo šahovsko pot. Vsi, ki jo poznamo, jo imamo radi in smo nanjo neizmerno ponosni, zato je za nas zagotovo tudi svojevrstna zmagovalka.

Tudi zaradi tega, ker poznavalci šaha njeno igro ocenjujejo za obetavno, četudi ji za najvišje vrhunske dosežke manjka še nekaj malega čustvene zrelosti in borbenosti. Ampak ker je Inti navsezadnje zgolj 8 letna deklica, ki bo v ponedeljek odšla v 3. razred osnovne šole, se nadejamo, da vendarle ne bo prekmalu odrasla in bo še naprej ostala povsem običajen in talentiran otrok z bogatimi izkušnjami in velikim veseljem do igranja šaha, kajti, kot nam je zaupala, ji je šah preprosto všeč.

Inti Maček pa se, skupaj z njenimi starši in trenerji, vsem sponzorjem in donatorjem, ki so ji omogočili nastop v Latviji, najlepše zahvaljuje. Pot na Evropsko mladinsko prvenstvo v šahu so Inti velikodušno omogočili: Gostilna Pri planinskem orlu, Eltima d.o.o., Burgox d.o.o., Medicep d.o.o., KKS Kamnik, Fobmark d.o.o.,  g. Anton Iskra ter trener Franci Poglajen, ki je vse njene igre strokovno analiziral in ji pri zmagah ter porazih stal ob strani.