Naslovnica / NOVICE / Mojstri parkiranja (II)

Mojstri parkiranja (II)

Zaradi nepravilnega, ali bolje rečeno, trapastega parkiranja na parkiriščih ob trgovinah in trgovskih centrih vas lahko kaznujejo tako policisti, kot tudi občinski redarji.

Eden izmed naših bralcev se je v elektronskem sporočilu nekoliko pridušal na račun kamniških občinskih redarjev in policistov, ki, kot je napisal: »… vestno kasirajo in postavljajo radarje…«, medtem ko, po njegovem mnenju, premalo pozornosti namenjajo kršiteljem, ki parkirajo na prostorih namenjenim invalidom, kar se še posebej pogosto dogaja pred vsemi trgovskimi centri v Kamniku.

Bržčas je tovrstno nepravilno parkiranje tudi posledica zmotnega mnenja velikega števila voznikov, da so parkirni prostori ob trgovskih centrih zasebne površine, kjer policisti in občinski redarji nimajo pristojnosti.

Za pojasnitev, ali lahko občinski redarji voznike, ki parkirajo na mestih za invalide kaznujejo tudi pred trgovinami in trgovskimi centri, smo zaprosili Občino Kamnik, od koder so nam posredovali sledeč odgovor:

»Na parkiriščih, ki so pred trgovskimi centri in so dana v javno uporabo, policisti in redarska služba kršiteljem, ki parkirajo na parkirnih mestih namenjenih invalidnim osebam, lahko izdajo globo za parkiranje brez ustreznega dokumenta (karte) za invalidne osebe. Torej, na vseh javnih in zasebnih parkiriščih, ki so dana v javno uporabo in do katerih je možen odprt, nemoten dostop (brez fizične zapore) vsakomur, je možno tovrstne kršitelje kaznovati. Občinsko redarstvo na omenjenih parkiriščih izvaja nadzore in zoper kršitelje ustrezno ukrepa.«

Odgovor je torej jasen, če pred trgovskim centrom parkirate na parkirnem prostoru, ki je rezerviran za invalide, vas lahko kaznujejo tako policisti, kot tudi občinski redarji, žal pa, kot ugotavlja bralec, ki nam je pisal, policisti in občinski redarji parkiranju na parkiriščih pred trgovskimi centri in trgovinami, posvečajo vse premalo pozornosti. Problematično namreč ni zgolj parkiranje na mestih za invalide, ampak brezobzirno in trapasto parkiranje nekaterih voznikov nasploh.