Naslovnica / NOVICE / Motorizirani sankači brezobzirno uničujejo zimsko idilo Velike planine in delajo škodo

Motorizirani sankači brezobzirno uničujejo zimsko idilo Velike planine in delajo škodo

Na Veliki planini se že vrsto zim zapored soočajo z brezobzirnimi vozniki motornih sani, ki kljub prepovedi vožnje, s svojim nerazumljivim egoizmom in motoriziranim divjanjem kvarijo zimsko idilo Velike planine, motijo mir, plašijo divjad, uničujejo tekaške proge in ogrožajo varnost obiskovalcev.

Vožnja z motornimi sanmi na območju Velike planine je prepovedana

Skladno z občinskim odlokom o javnem redu na Veliki planini ter vladno uredbo o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, je na območju Velike planine v prepovedan promet z vsemi vozili na motorni pogon, razen po cesti do Kisovca, Podkrajnika, Mačkinega kota in Dola. V odloku pa je še posebej poudarjeno, da je vožnja z motornimi sanmi prepovedana, razen za potrebe oskrbovanja objektov po predhodni pridobitvi ustreznega dovoljenja s strani občinske uprave ter v primerih intervencije.

Seveda pa to motoriziranih sankaških nadutežev, ki ne premorejo niti trohice spoštovanja do narave, zakonodaje in ostalih obiskovalcev planine, ne moti, da bi si Velike planine redno ne izbirali kot svoj poligon za brezobzirno izživljanje. Domala vsak večer je namreč že v dolini moč videti vozila s prikolicami na katerih so naložene, bodisi zakrite, bodisi kar odkrite motorne sani, ki se, običajno v zavetju trde teme, čez nekaj ur vračajo nazaj, tisti najbolj predrzni in najbolj brezobzirni, pa po Veliki planini, brez sramu dirjajo kar podnevi, žal pa je med njimi kar nekaj takšnih, ki imajo na Veliki planini celo koče.

Policisti in redarji sicer občasno izvajajo nadzor, ampak kazni so smešno nizke, tako da se omenjeni motorizirani sankači, ki bi jih najbrž lahko označili kar za okoljske teroriste, izrečenim globam, ki so v primerjavi z vrednostjo motorni sank zgolj nepomemben drobiž, v svoji arogantni škododelnosti zgolj posmehujejo v smislu, češ, kaj nam pa sploh morete, ter še naprej povzročajo škodo.

Njihovo brezobzirnost opažajo tudi obiskovalci Velike planine, tako kot denimo obiskovalka, ki je nedavno tega na svojem spletnem družabnem profilu zapisala:

 

Gre za stalen in ponavljajoč problem, ki kljub vsem opozorilom traja že leta in leta, zato najbrž ne bi bilo nič napak, ko bi policisti pogosteje in redneje opravljali nadzor, kajti večkratnim prekrškarjem lahko sani tudi zasežejo. Še več pa bi lahko najbrž pripomogli tudi oskrbniki planinskih domov na Veliki in Mali planini, ki bi svojim motoriziranim gostom, včasih je namreč pred kakim domom opaziti celo parkirišče, zaradi nespoštovanja planine in veljavne zakonodaje odrekli gostoljubje ter lačne in žejne vljudno postavili pred vrata. Razen, če morda ne razmišljajo tudi o tem, da morda pri svojem planinskem domu odprli celo bencinsko črpalko.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve