Naslovnica / KULTURA / Mož besede in duha

Mož besede in duha

Včeraj zvečer so v rojstni hiši Rudolfa Maistra odprli  razstavo »Mož besede in duha«, ki generala in borca za severno mejo predstavlja še v nekoliko drugačni, bolj človeški in ustvarjalni luči.

O generalu, pesniku, bibliofilu ter borcu za severno mejo Rudolfu Maistru, katerega rojstni dan v Občini Kamnik obeležujemo kot občinski praznik, je bilo raziskanega in napisanega že precej, se pa zdi, da o Rudolfu Maistru, še posebej o njegovi človeški in ustvarjalni plati, vemo premalo.

Spričo tega so se v Medobčinskem muzeju Kamnik odločili, da na ogled postavijo razstavo Maistrovega kulturnega in duhovnega življenja, ki so jo, pod naslovom »Mož besede in duha«, odprli sinoči.

maister_moz61

Razstava je delo treh avtorjev in je sestavljena iz treh sklopov, in sicer iz Maistrovega pesniškega dela, ki ga predstavlja Alenka Juvan, dr. Andrej Misson je predstavil uglasbitve Maistrovih pesmi, dr. Vlasta Stavbar pa predstavlja Maistra kot bibliofila, ki je zapustil tudi bogato knjižnico.

Alenka Juvan  je na kratko opisala nastajanje razstave z besedami: »Podoba je zgrajena iz povečav rokopisov Maistrovih pesmi, korespondence, iz knjig in faksimilov iz Maistrove obsežne zasebne knjižnice, notnih zapisov njegovih uglasbenih pesmi, iz videa oziroma kratkega filma, iz kataloga, v katerega smo trije avtorji osvetlili Maistrovo ustvarjanje.«

maister_moz121

Avtorjem sta za uspešno delo in razstavo čestitala direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar ter podžupan Igor Žavbi, s kulturnim programom, pa so odprtje razstave popestrili pevci Prvega slovenskega pevskega društva Lira ter recitator Ivan Rupnik.

maister_moz111

Za konec je bil predvajan še kratek film o Maistrovi poeziji, scenaristke Alenke Juvan, režiserke Andreje Gruden ter snemalca in montažerja Matica in Matevža Sterleta.

Foto: Medobčinski muzej Kamnik