Naslovnica / NOVICE / Kamniški karneval: Mrzla zima bo odšla, maškare se ne boje dežja!

Kamniški karneval: Mrzla zima bo odšla, maškare se ne boje dežja!

Zoprnemu vremenu in dežju navkljub je danes v Kamniku potekal pustni karneval s povorko in pustnim rajanjem na glavnem trgu.

Slabo vreme je sicer pripomoglo k temu, da je bilo maškar precej manj kot lani, ampak najbrž še vseeno dovolj, da prestrašijo in preženejo letošnjo milo zimo, ki je, raje kot z mrazom in snegom, stregla z vlago in prehladi.

karneval 2016 13

Ob zoprnem, vendar ne premočnem pršenju dežja se je vsem, ki se še spomnijo, da so nekdaj kamniška pustna rajanja potekala v športni dvorani, še posebej pa staršem najmlajših, kar nekoliko stožilo po starih, dobrih časih, ko se je na pustni torek v Kamniku lahko rajalo tudi na suhem in toplem, ampak maškare vendarle preganjajo zimo, sploh pa niso iz sladkorne pene, da bi se morale bati mraza in dežja, medtem ko imajo klovni že od nekdaj rdeče nosove in velike robce za smrkanje.karneval 2016 38

Maškare so se začele ob pol petih zbirati na Šutni, povorka pa je izpred šutenske cerkve, podobno kot lani, na čelu z mamutom, mažoretkami in mestno godbo, proti Glavnemu trgu krenila šele ob petih, kar je, še posebej zaradi slabega vremena, ponovno nekoliko vznejevoljilo predvsem starše majhnih maškaric.

karneval 2016 20

Na Glavnem trgu so maškare pričakali krofi in glasba skupine Soul, jazz in jaz, zaplesale so tudi plesalke plesne šole Šin-šin, najlepšim maskam pa so bile podeljene nagrade.

karneval 2016 81

Še pred podelitvijo nagrad, pa je dogajanje na Glavnem trgu popestril in zadimil prihod voza maškar iz Stranj, ki (kot edini) še vedno ohranjajo nekdanje pustne navade, ko je bil pust severno od Kamnika eden izmed glavnih praznikov.

karneval 2016 62

 

Morda bi bilo tovrstnih pustnih voz in maškar na kamniškem karnevalu še več, če bi se ne zdelo, da je kamniško pustovanje oz. kamniški karneval brez nekega pravega koncepta, zgolj zato, da pač je, ker je tako že od nekdaj v navadi, medtem ko so v prenekaterih okoliških krajih iz pustovanja naredili izjemno obiskano, odmevno in uspešno zgodbo. Pa ni treba iti prav daleč, zapeljati se je potrebno zgolj do Vira ali Šenčurja.

Kakorkoli že, maškarice in maškare, ki so se udeležile letošnje pustne povorke v Kamniku so bile vseeno lepe in luštne, četudi jih je bilo nekoliko manj kot leto poprej, vseno pa se nadejamo, da uspejo, razen zime, ki je letos še sploh ni bilo, pregnati tudi kislo vreme, ki je zmotilo in zmočilo tudi današnjega pusta.

Fotogalerija kamniškega pustnega karnevala 2016