Naslovnica / Trači in tračnice / Na Brezjah fantovščina malo drugače

Na Brezjah fantovščina malo drugače

Na Brezjah se je v soboto zvečer odvila fantovščina prav posebne sorte.

Vaški gledališčniki so v čast bodočima mladoporočencema pripravili kulturno prireditev z naslovom Ljubezen z razgledom. Večer je samozavestno otvoril mali Jakob Burja, ki je nenačrtovano prikorakal na oder in v mikrofon suvereno zdeklamiral dve zabavni pemici o ženinu in nevesti ter pajkovi presti. S svojo prisrčnostjo je lepo dvignil vzdušje med povabljenci, zato Marjan Rak, ki je za njim stopil na oder, ni imel več težkega dela. S harmoniko je zaigral in odpel brezjansko himno, publika pa mu je ob tem stala ob strani in veselo pripevala. Zborček gledališčnikov se je nato vaškemu harmonikašu pridružil na odru in skupaj so odpeli še Pod rožnato planino.

Miša Arko in Anka Starovasnik sta navzočim predstavili ženitovanje iz mladih dni naših dedkov in babic. Opisali sta običaje, ki so bili značilni za osvajanje, snubljenje, šranganje in poroko samo. Njune opise sta odlično popestrila solista Mihela Gabrovec in Janez Burja, ki ju je na kitari spremljal Teo Lužar. Pevski vložki so poželi bučen aplavz; povsem upravičeno, saj so se vsi trije zelo izkazali. Simon Jezeršek se je preizkusil v vlogi mešetarja in navzoče nasmejal s hvaljenjem in napihovanjem ženinovih dobrih lastnosti. Predstavil je tudi slabosti novodobnega prehranjevanja, med gosti pa je v zameno za suho klobaso iskal odgovor na vprašanje: Katera jed še leta po zaužitju človeku prinese največ gorja in težav? Hvalabogu, nihče ni poznal odgovora. Ga ve morda kdo izmed vas? Namig: to je tista reč, ki jo na poročnem slavju mladoporočenca zaužijeta ob polnoči.

Petra in Igor Sršen, leto-dni poročen par, sta bodoča mladoporočenca povabila na preizkušnjo, kjer sta morala z dvigovanjem čevljev odgovarjati na različna zabavna vpršanja. Ta so pokazala, kako dobro se zaljubljenca poznata. Izkazalo se je, da sta kar složna in tako godna za možitev. Bojan in Veronika sta se morala preizkusiti tudi v plesu. Ob spremljavi zborčka in harmonike sta na odru odplesala valček, ki jima ni povzročal večjih težav. Še dobro …

Večer je popestril tudi prihod Folklorne skupne Bočna pod vodstvom Simone Drolc. Trije razigrani pari so ob zvokih harmonike in klarineta s svojim živim, poskočnim in doživetim nastopom preverili trdnost in stabilnost domačega odra ter dokazali, da ljudski plesi še zdaleč niso pozabljeni. Prav nasprotno; vredni so vsega našega občudovanja in spoštovanja.

Uradni del večera je zborček zaključil s pesmijo, ki poje odo ljubezni. Objeti so skupaj z bodočima mladoporočencema zavezali pentljico večernemu dogajanju na odru. To se je po izrečenih zahvalah s strani Mihele Gabrovec, predsednice vaškega društva, preselilo ob stojnici, kjer se je razrezal pečen odojek, zalit z obilico vsem tako ljubega hmeljskega napitka. Lepo je bilo …

Še na mnoge take trenutke!

Besedilo: Bojana Lužar

Fotografije: Tatjana Zvržina