Naslovnica / NOVICE / Na Brezjah se lažje diha

Na Brezjah se lažje diha

Na sončno sobotno jutro, ko so bile sicer vse oči uprte v dogajanje pod Poncami, se je na Brezjah pri Prelesnikovi domačiji zbral ekološko osveščen šopek vaščanov.

Z rokavicami in velikimi vrečami so se podali na lov za odvrženimi odpadki daleč okrog vasi. V dveh urah so nabrali za konkretno traktorsko prikolico starega železa, plastike, steklovine, pločevine, pastirskega traku, kartona in druge odpadne embalaže.

Vestno so pretaknili, obrnili in očistili najbolj odročne in skrite kotičke vasice.

Skupina otrok se je zagnano podala na pot po cesti, ki povezuje Brezje z Gozdom. Tam se namreč najpogosteje najdejo cele vreče smeti, ki jih nevestni vozniki brezsramno odvržejo kar skozi okno vozečega avtomobila.

 

Starejši udeleženci akcije so očistili Ulce, zatrepno dolino na koncu vasi, kjer se je že leta skrivalo nemalo kosov odsluženih strojev in njim podobnih priteklin.

 

Pot jih je pripeljala vse do Vodic, kjer so odpadke ločili in razvrstili po zbirnih posodah. Najdene kosovne odpadke so s traktorjem prepeljali do Krajevne skupnosti Godič, kjer naj bi jih ustrezno deponirali.

Akcijo, ki jo je začinilo kar nekaj še ne slišanih vaških zgodb, so zaključili na zbirnem mestu, kjer je vse navzoče čakala zaslužena malica. Predsednica društva Mihela Gabrovec in gostiteljica Anka Starovasnik sta poskrbeli za sendviče, domač štrudelj in kavo.

Enotni in povezani so si bili eno, da je tovrstno udejstvovanje blagodejno za počutje tako posameznika kot skupnosti.

 

Hvala, ker vam ni vseeno.

Bojana Lužar, Brezje nad Kamnikom