Naslovnica / NOVICE / Na gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku se izobražujejo tudi odrasli

Na gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra v Kamniku se izobražujejo tudi odrasli

Septembra v šolo ne hitijo le otroci in mladina, to je čas, ko se lahko za izobraževanje odločijo tudi odrasli. Težko je izbirati med številno in pestro ponudbo šol z najrazličnejšimi programi in oblikami šolanja. Izobraževanje odraslih ni poceni, hkrati pa zahteva veliko energije, časa in ne nazadnje dobre volje, da ob službenem in družinskem življenju ter hitrem in natrpanem vsakdanjiku zmoremo še učenje in druge dejavnosti, ki jih zahteva izbrani izobraževalni program.

Zato velja pred odločitvijo o izbiri ustreznega programa in šole zelo dobro razmisliti predvsem o naslednjem:

  • Eden najpogostejših pomislekov pred odločitvijo za v vpis v izobraževanje odraslih je, da je od tedaj, ko smo se učili, preteklo že veliko časa, da se zato ne znamo več učiti, da smo za to prestari ipd. Izkušnje izobraževalcev odraslih pravijo, da je tak pomislek povsem odveč. Tisti, ki se za določen program odločijo po tehtnem razmisleku in s srcem, v šoli zelo hitro na novo zaživijo. Tudi majhni otroci in izmenična služba jim navadno ne predstavljajo ovire. Življenjske izkušnje in časovna omejenost nas namreč naučijo bolj smiselne izrabe časa, osredotočenosti na bistveno in povezave teorije s tistim, kar že znamo. Neredko se zgodi, da se v izobraževanje odraslih vpiše mamica z dvema ali celo več majhnimi otroki, redno šolo je obiskovala pred 10 ali 15 leti, morda je celo ni končala, zdaj ima začasno službo v izmenah, okolje pa za njeno šolanje ne kaže preveč razumevanja. Na prvi pogled se zdi položaj brezizhoden, a ni. Navadno ji vključenost v izobraževanje, vsebine, ki se jih uči, učitelji ter skupina sošolcev oz. sošolk dajo novo moč in samopotrditev, da šolo zelo hitro in dobro zaključi.
  • Zakaj – program, za katerega se odločamo, nam mora biti všeč, v poklicu, ki ga z njim pridobimo, se »moramo videti«. Šola nam mora ponujati čim več praktično uporabnega znanja, dela v skupinah in samostojnega nastopanja, upoštevati mora naše izkušnje in jih nadgrajevati, prilagoditi se mora željam in potrebam skupin.
  • Kje in kdaj – zelo pomembno je, da izberemo šolo, do katere nimamo daleč, ima urejen dostop tudi z javnimi prevoznimi sredstvi, parkirišče, dobro informiranje, urnike v ustreznem času, izpitne roke celo šolsko leto in celo v počitnicah. Razmisliti moramo, ali nam bo izbrana šola omogočala prilagojenost našim potrebam (na primer opravljanje izpitov v času, ko nimamo službe, med počitnicami ipd.; dostopnost učiteljev na govorilnih urah, po elektronski pošti, telefonu; dostop do ustreznih gradiv in elektronskih gradiv; dostop v šolsko knjižnico; vzorčne teste, opravljanje delnih izpitov; priprave na maturo ipd.)
  • Šola mora biti prepoznavna. To pomeni, da ko bomo enkrat iskali službo in prinesli spričevalo določene šole, bo le-to pomenilo konkurenčno prednost.
  • Cena šolnine je zelo pomembna. Preračunati moramo, kaj vse nam izbrana šola ponuja, ali nam omogoča obročno odplačevanje, ali nam nudi brezplačno literaturo, učno gradivo ipd.
  • Predvsem pa je pomembno, da se v šoli dobro počutimo. Misel na šolo ima pogosto grenak priokus, zato je še toliko pomembnejše, da izberemo tako, v kateri so prijazni, a hkrati strokovni, se prilagajajo našim potrebam, nas razumejo in spodbujajo, šolo, ki nam bo poleg naučenega in formalne izobrazbe dala še dobro popotnico za življenje.

 Na GSŠRM že vrsto let dajemo izobraževanju odraslih velik poudarek. Trudimo se, da upoštevamo in živimo vse našteto. Seveda pa se lahko pohvalimo tudi z zelo pridnimi in uspešnimi udeleženci izobraževanja odraslih. Med odraslimi udeleženci smo imeli tudi že zlato maturantko. Še en dokaz, da lahko mamica z dvema predšolskima otrokoma doseže najboljše.

Na koncu pa še povabilo – če tudi sami razmišljate o dokončanju izobrazbe, prekvalifikaciji ali pridobitvi novih znanj, ne odlašajte! Pokličite nas ali se osebno oglasite in pogovorili se bomo o možnostih, ki vam najbolj ustrezajo.

Vpisujemo v programe: PREDŠOLSKA VZGOJA, EKONOMSKI TEHNIK, GASTRONOMIJA IN TURIZEM, GIMNAZIJA in MATURITETNI TEČAJ, lahko pa se udeležite tudi naših jezikovnih ali računalniških tečajev. Za več informacij lahko pokukate tudi na našo spletno stran: www.gssrm.si.

GSŠRM Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Shrani nastavitve