Naslovnica / NOVICE / Na Glavnem trgu ste se lahko naučili oživljanja in preizkusili svojo telesno pripravljenost

Na Glavnem trgu ste se lahko naučili oživljanja in preizkusili svojo telesno pripravljenost

Danes je na Glavnem trgu Kamnika potekala predstavitev Integriranega Centra za krepitev zdravja in Službe nujne medicinske pomoči ZD Kamnik, na kateri se je zvrstila vrsta različnih delavnic, ki so bile namenjene tako otrokom, kakor tudi odraslim.

Namen projekta in tovrstnih delavnic je spodbujanje prebivalstva k ohranjanju zdravja, zmanjšanju neenakosti v zdravju in aktivni skrbi za lastno zdravje. Vabijo in pomagajo vsem, ki si želijo spremeniti svoje vsakdanje navade ali pa potrebujejo vzpodbudo za prvi korak proti bolj zdravemu načinu življenja.

Svoje znanje so danes predajali tudi reševalci Službe nujne medicinske pomoči, ki so zbranim prikazali varno uporabo defibrilatorja in načine oživljanja, povedali pa so tudi kaj moramo storiti v kočljivih situacijah in nenazadnje kako lahko sami rešimo življenje nekomu pred prihodom reševalcev na kraj nesreče.

Najmlajši so se lahko preizkusili v prevezovanju obolelih plišastih živali, velikemu samorogu pa so lahko pozdravili tudi njegov magični rog. Starejši občani so imeli možnost, da so se preizkusili v hoji, gibčnosti, telesni pripravljenosti in še marsičem.

Patronažne medicinske sestre, ki izvajajo obravnave novorojenčkov in dojenčkov, so svoje delo prikazale tudi na lutkah.

Dopoldne so s kratkimi nagovori zbrane pozdravili tudi kamniški župan Matej Slapar, podžupan Mestne občine Komenda Igor Štebe, direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj in Tjaša Jerman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Delavnice so potekale do 13. ure, udeležilo pa se jih je kar nekaj občanov, ki so tudi na ta način storili nekaj koristnega zase in za svoje zdravje ter dobro počutje.

Na koncu prireditve pa sta, na najboljši možni način, k promociji zdravja in prireditvi prispevala tudi voditelj Luka Korenčič in župan Matej Slapar, ki ga je Luka izzval, da se še sama preizkusita v testu telesne pripravljenosti.

Zabaven, obenem pa vsaj nekoliko naporen test sta oba uspešno prestala brez posredovanja reševalcev Nujne medicinske pomoči ZD Kamnik, ki so bili za vsak slučaj v pripravljenost, sam test pa je pokazal, da je naš kamniški župan v odlični telesni pripravljenosti.