Naslovnica / NOVICE / Na Partizanskih smučinah – Cerkno 1945 – 2022 je nastopila tudi kamniška ekipa

Na Partizanskih smučinah – Cerkno 1945 – 2022 je nastopila tudi kamniška ekipa

Na tradicionalni prireditvi Partizanske smučine, ki ohranja spomin na domala neverjetno partizansko smučarsko tekmovanje, ki je januarja leta 1945 potekalo v Cerknem, je letos nastopila tudi kamniška ekipa.

20. in 21. januarja leta 1945 se je v Cerknem, ki ga je široko naokrog obkrožalo kakih 15.000 pripadnikov nemških in drugih sovražnih enot, kljub stalnim napadom nemških in domobranskih sil, odvil svojevrsten dogodek, ki mu v takratni okupirani Evropi ni bilo para. V Cerknem se je namreč odvila prava partizanska smučarska olimpijada, ki se jo je udeležilo okoli 40 partizanov, ki so, potem ko so se morali povečini prebijati skozi sovražne obroče, tekmovali v veleslalomu, patruljnem teku in skokih, same tekme pa si je ogledalo več kot 1000 gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko zavezniških vojakov.

Tekmovanje je namreč potekalo v času, ko so v Sloveniji potekali še zadnji boji Druge svetovne vojne, zaradi česar je bilo Cerkno v krogu 80-ih kilometrov obdano s skoraj 15.000 pripadniki nemških in drugih sovražnih enot. Marsikomu izmed tekmovalcev, zaradi sovražnih vojska in visokega snega, sicer ni uspelo pravočasno priti na kraj tekmovanja.

Vseeno je v patruljnem teku na smučeh, 20. januarja 1945, v Cerknem nastopilo 7 patrulj s po tremi tekmovalci. Zmagala je patrulja Prešernove brigade, druga je bila patrulja Vojkove brigade, tretja pa patrulja Gradnikove brigade. Na tekmovanju v veleslalomu, ki se je odvijalo 21. januarja, je zmagal Janez Štefe, drugo mesto je osvojil Rudi Finžgar, tretje pa Marjan Masterl. Na tekmovanju v smučarskih skokih, ki je prav tako potekala 21. januarja, je zmagal Rudi Finžgar, drugo mesto je osvojil Alojz Potočnik, tretje pa Janez Štefe.

Letošnjih že 45. Partizanskih smučin v Cerknem, ki so v zadnjih dveh letih, spričo epidemioloških razmer potekale v nekoliko okrnjeni različici, se je letos udeležila tudi ekipa štirih predstavnikov ZB NOB iz Kamnika, skupaj pa je na letošnjem tekmovanju nastopilo 220 tekmovalcev iz veteranskih združenj Sever, Vojni veterani, Častniki Slovenske vojske in ZZB Slovenije.

O partizanskih smučinah v Cerknem je bil posnet tudi dokumentarni film, ki si ga lahko ogledate na povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetniski-program/174842161

Foto: ZB NOB Kamnik