Naslovnica / KULTURA / Na Šutni je tipkanje preglasilo cerkvene zvonove

Na Šutni je tipkanje preglasilo cerkvene zvonove

V torek se je na Šutni pojavil pisalni stroj, s katerim je performerka Miša Gams, ki je pred dnevi razstavljala stopinje z refleksijami na temo Covida, privabljala mimoidoče, da se ji pridružijo ob dopolnjevanju odlomkov iz romana Alamut pisatelja Vladimirja Bartola.

Marsikdo ne ve, da si je Bartol prav Kamnik izbral za pisanje tega romana, v katerem opisuje islamski svet z vidika evropskega človeka. Zgodbo, ki jo literarni teoretiki uvrščajo v žanr zgodovinskega, filozofskega in trivialnega romana, je pisal kar deset let in jo dokončal konec avgusta 1938, ko je imel 35 let.

Roman je bil, zaradi zanimive in za marsikoga kontroverzne teme (islamski đihad), že večkrat tema srednješolskih esejev, prav v zadnjem času pa ga je iz pozabe znova obudila glasbena skupina Laibach, ki je s pomočjo simfoničnega orkestra RTV Slovenija, teheranske vokalne skupine in ženskega harmonikaškega orkestra, v Križankah uprizorila koncert.

Lep sončen dan je privabil na Šutno veliko šolarjev in turistov, ki jih je pogled na pisalni stroj razveselil, tako da so se preizkusili v tipkanju, ki so ga drugače bolj vajeni na telefonu in računalniku.

Čeprav so starejši Kamničani vedeli povedati, da je bil pisalni stroj namesto računalnika in printerja precej priročno sredstvo v pisarnah, tovarnah in šolah še v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, se je redko kdo ojunačil, da bi dopisal kak stavek, razmislek ali komentar k Alamutu, so si pa zato mimoidoči šolarji z veliko mero navdušenja ogledovali njegove tehnične zmožnosti in preverjali svoje tipkarske veščine.

Upokojena učiteljica je potarnala, da ji je žal, ker je svoj zadnji pisalni stroj podarila nečaku in ji zdaj znanci očitajo, da je digitalno nepismena, ker ne uporablja ne računalnika ne interneta. Še vedno se z zanosom spominja, kako ji je pisalni stroj omogočal delovanje na vseh področjih življenja in ji praktično osmislil življenje.

Zven tipkanja po pisalnem stroju Erika bo možno slišati tik pod cerkvenimi zvonovi še v petek, 23. septembra med 10.30 in 12.30 uro, ko ste vabljeni tudi k dopolnjevanju izbranih odlomkov iz Alamuta in izpopolnjevanju skritih pisateljskih veščin. Lahko pa pridete na Šutno obujati spomine in na pisalni stroj natipkati stavek ali dva o lepotah našega mesta.

M. G.