Naslovnica / NOVICE / Na Veliko planino se vračajo finalistke tekmovanja Miss Slovenije 2018

Na Veliko planino se vračajo finalistke tekmovanja Miss Slovenije 2018

Finalistke tekmovanja, ki so med 11. in 13. junijem odlično opravile vlogo pastiric, se vračajo na Veliko planino! Tokrat si bodo med seboj podelile sir trnič, trdi sir, ki se uvršča med posebnosti kulturne dediščine pastirstva in ga je mogoče najti le na območju Velike, Male in Gojške planine. 

Med 11. in 13. junijem letos so se na Veliki planini finalistke tekmovanja Miss Slovenije 2018 lotile pastirskih opravil. Odlično so se izkazale v čiščenju hleva, molži krav, čistile so pašnike in se preizkusile v izdelavi trniča. Trnič, trdi sir z Velike planine, zna danes le še redko kdo narediti. Peter Erjavšek, pastir z Velike planine, pa je dekleta podučil in tako so pod budnim očesom pastirja Petra izdelale vsaka svoj trnič.

Ta za seboj nosi ljubezensko zgodbo, ki pravi, da so trnič pastirji nekoč izdelovali v parih. Enega so obdržali zase, drugega pa podarili svoji izvoljenki – kot dokaz ljubezni in zvestobe.

V petek, 13. julija, bodo finalistke trnič, ki so ga izdelale same, podarile tisti finalistki, za katero želijo glasovati v izboru za zmagovalko tekmovanja Miss Slovenije 2018.

Vabimo vas, da tudi sami obiščete Veliko planino in v petek, 13. julija, ob 11.30 pred Preskarjevim muzejem preverite, katera finalistka bo prejela največ trničev!

Velika planina d.o.o.