Naslovnica / NOVICE / Na Velikonočnem sejmu v Snoviku so se pomerili tudi v ribanju hrena

Na Velikonočnem sejmu v Snoviku so se pomerili tudi v ribanju hrena

Tradicionalni Velikonočni sejem v Snoviku, ki se je letos prvič odvil pod šotorom, je prijetno presenetil s pestro ponudbo in dobro obiskanostjo, nadvse zabavno pa je bilo tudi prvo svetovno prvenstvo v ribanju hrena, ki ga je najhitreje naribal Janko Trebušak oz. Cesarjev Janko, ki zna sicer skuhati prav odlično žganico.

Ideja prizadevnih članov Turističnega društva Tuhinjska dolina, ki v sodelovanju s Termami Snovik že trinajst let zapored v Snoviku pripravljajo Velikonočni sejem, da si omislijo mobilno prireditveno prizorišče oz. velik prireditveni šotor, se je že na krstni prireditvi izkazala za več kot dobrodošlo.

Kljub temu, da vreme včeraj ni bilo ravno pomladno prijazno, so bili obiskovalci ob vstopu v šotor lahko prav prijetno presenečeni nad vzdušjem, ki je vladalo znotraj mobilnega prizorišča, ki bo, ko bo postavljeno do konca, še precej večje.

Ponudba na stojnicah, na katerih se je predstavljajo kakih petdeset različnih razstavljavcev in ponudnikov različnih izdelkov, je bila presenetljivo raznolika in kvalitetna, tako da je razmeroma dobro tekla tudi kupčija.

Za dobro voljo in poskočne viže je poskrbela Godba Tuhinjske doline, ki ravno te dni praznuje svojo prvo obletnico delovanja, saj so svoj prvi nastop izvedli ravno v času lanskega Velikonočnega sejma v Snoviku, ki je lani, ob prav lepem, pomladno toplem in sončnem vremenu, potekal na prostem.

Kot je že v navadi, sta zbrane z nagovori pozdravila tudi gostitelj, predsednik TD Tuhinjska dolina Ivan Hribar ter podžupan Občine Kamnik Matej Slapar.

Za največje vznemirjenje in zabavo, pa je poskrbelo deset junakov in junakinj, ki so se, prvič v zgodovini, ob šaljivih spremnih komentarjih Anžeta Slane in Anje Završnik oz. Mengeške Majde, pomerili v ribanju hrena, športno-kulinarično disciplino, ki bi jo bržkone lahko uvrstili tudi med adrenalinske športe.

S pekočim korenom se je najhitreje in najspretneje spopadel Janko Trebušak oz. Cesarjev Janko z Žubejevega, ki je hren olupil in zribal v skledico tako hitro, da bi mu utegnil zavidati celo multipraktik.

Svetovni prvak v ribanju hrena, Cesarjev Janko iz Žubejevega, ki bi se najbrž lahko kosal tudi z multipraktikom.

Nič kaj dosti manj hitro pa so hren ribali tudi ostali tekmovalci in tekmovalka, ki so se zabavnega dela lotili s takšno zagnanostjo, da so olupki hrena frčali domala po zraku, če bi bili koreni še nekoliko večji, pa bi se utegnili, spričo naglega drgnjenja ob ribežne, utegnili še vžgati.

Vse skupaj je potekalo v nadvse zabavnem in veselem vzdušju, ki ga je nekoliko kazilo zgolj precej klavrno ozvočenje, ki je vsem obiskovalcem onemogočalo, da bi razločno slišali številne zabavne komentarje ob katerih je, bolj zaradi smeha, kot pa hrena, pritekla tudi kaka vesela solza.

Vsi tekmovalci in tekmovalka, ki so se pomerili v prvem ribanju hrena, so prejeli praktične nagrade, prepričani pa smo, da se bo 2. državnega prvenstva v ribanju hrena, prihodnje leto udeležilo še več tekmovalk in tekmovalcev, ki bodo lahko prve treninge opravili že pred skorajšnjimi velikonočnimi prazniki.

Skratka, brez zadrege lahko rečemo, da je letošnji Velikonočni sejem v Snoviku prav lepo uspel, skupaj s tekmovanjem v ribanju hrena, ki bi bilo lahko svetovna posebnost prireditve, pa ima lepe obete, da sčasoma, tudi po zaslugi mobilnega prireditvenega prostora, postane ena izmed osrednjih, največjih in množično obiskanih velikonočnih prireditev na Kamniškem, najbrž pa tudi precej širše.

Fotogalerija