Naslovnica / NOVICE / Nad traso nove povezovalne kolesarske poti niso vsi navdušeni

Nad traso nove povezovalne kolesarske poti niso vsi navdušeni

V Kamniku se gradi nova povezovalna kolesarska pot, etažni lastniki stanovanjskega bloka na Ljubljanski 3a, pa so v pismu županu izrazili kar nekaj pomislekov oz. celo ogorčenje nad načrtovano traso kolesarske steze, ki je zarisana po zelenici pred njihovim blokom, Občini Kamnik pa očitajo popolno ignoranco občanov.

Pred dnevi je upravnik objekta Ljubljanska 3a stanovalce in etažne lastnike, s precej skopim sporočilom obvestil, da se bodo dela gradnje nove povezovalne kolesarske poti med Kranjsko, Kovinarsko in Kajuhovo, izvajala tudi na zelenici med blokom in avtobusno postajo, le-ta je v lasti Občine Kamnik, preko katere je načrtovan del nove kolesarske poti, kar je med tamkajšnjimi stanovalci vzbudilo vsaj nekaj hude krvi in ogorčenja.

Lastniki in prebivalci bloka na Ljubljanski 3a se namreč bojijo, da bo načrtovana trasa kolesarske steze še poslabšala prometno varnost ter poslabšala njihovo kvaliteto bivanja, zato Občini Kamnik, ki ji obenem očitajo popolno ignoranco občanov, predlagajo tudi nekaj alternativnih možnosti, ki bi bile po njihovem mnenju boljše.

V pismu, ki so ga naslovili na župana in Občino Kamnik, so etažni lastniki zapisali:

Najprej izražamo veliko ogorčenje nad postopkom poteka projekta in popolno ignoranco občanov občine Kamnik, ki jih lahko tovrstni poseg prizadene. Glede na navedeno lahko samo sklepamo, da gre po vsej verjetnosti za projekt, financiran s strani Evropske unije, ki bo v svoji funkcionalnosti sam sebi namen oziroma bo v našem primeru celo ogrožal varnost vseh udeležencev v prometu in ostalih deležnikov.  In spet samo ugibano, da je idejno rešitev zasnoval projektant, ki ga niti najmanj ni zanimalo, kako tak predlog izgleda v naravi in je le potegnil ravno črto od točke A do B, ne da bi pomislil na vse deležnike, ki morajo s tako odločitvijo živeti. V nadaljevanju vam sporočamo dejstva, ki ste jih pri vaši odločitvi o rabi zemljišča v lasti Občine Kamnik mirno prezrli:

  1. Varnost vseh udeležencev prometa

Odločili ste se, da bo povezava Kranjske ceste z Ljubljansko cesto potekala po kolesarski stezi mimo otroškega igrišča, dovoza do štirih stanovanjskih blokov in mimo bloka Ljubljanske ceste 3a do semaforiziranega križišča. Idejni snovalec je mirno spregledal dejstvo, da je igrišče namenjeno otrokom, ki po tej poti dostopajo in izstopajo iz igrišča, zato se na tej cestici tudi dnevno zadržujejo. Ko želite tam speljati kolesarsko stezo, avtomatsko postavljate kolesarje v nadrejeni položaj, kar pomeni, da ne bodo pozorni na otroke in bodo vozili po kolesarski poti hitro, ponavadi prehitro.

Sporna ni le pot mimo igrišča ampak tudi to, da bi kolesarska steza sekala izvoz oziroma avtomobilski dovoz do stanovanjskih blokov, kar je dodatno varnostno vprašanje, tokrat za same kolesarje. Poleg stanovalcev se tja dnevno vozijo in parkirajo stranke lokalov ob stanovanjskem bloku na Ljubljanski cesti 1a in 1b, dodatno pa promet gostijo tudi starši, ki vozijo v in iz vrtca svoje otroke, ki so prav tako uporabniki omenjenega otroškega igrišča.

  1. Vpliv na stanovalce naselja

Takšna odločitev oziroma njene posledice bodo tangirale vse stanovalce med Ljubljansko in Kranjsko cesto, bodisi glede varnosti njihovih otrok bodisi kot udeležence te prometne ureditve. Ko nameravate zgraditi stezo tik pod stanovanjskim blokom na Ljubljanski cesti 3a, vas prosim, da v obzir vzamete tudi potencialno segrevanje bloka kot tudi posledično negativni vpliv na ceno stanovanjskih nepremičnin.

  1. Predlog alternativ

Poskušamo biti konstruktivni, zato vam predlagamo rešitvi, ki ne bosta v taki meri vplivali na prebivalce stanovanjske soseske.:

  1. Kolesarsko stezo bi lahko speljali po že zgrajeni kolesarski stezi na Murnovi cesti, in bi se na način znakov kot na Kranjski cesti, kolesarji vključili na Ljubljansko cesto pri semaforju oziroma pri nesemaforiziranem križišču ob Svetilniku.
  2. Povezava s Kranjsko cesto pa je mogoča tudi v smeri ceste proti centru mesta, kjer je kolesarska steza že zarisana in se lahko kolesarji vključijo v promet na semaforiziranem križišču.

Predlagani rešitvi pomenita razbremenitev stroškov investitorja in posledično nas kot davkoplačevalcev  ter ne posega v obstoječe rešitve stanovanjske soseske, ki so kolikor toliko varne in utečene.

  1. Poziv k sodelovanju za dosego win-win dogovora

Prosimo vas, da glede na zgornje še enkrat premislite o vaši odločitvi in sprejmete alternativno rešitev, kot predlagano, oziroma kakšno drugo, ki ne posega v trenutno ureditev naselja.

  1. Odgovornost za nesreče in materialno škodo davkoplačevalcev kot posledica odločitve

Na tej točki vas pozivamo k prevzemu odgovornosti, ko bo prišlo do nesreče. Želimo, da natančno poveste, kdo bo odgovoren, ko se bo kaj takega zgodilo.

Obenem pa vas sprašujemo tudi, ali je bila narejena prometna študija in študija ekonomske upravičenosti, ki bi podpirala takšno odločitev? V koliko gre za evropska sredstva, vam sporočamo, da bomo obvestili pristojne organe, da ste projekt izvedli na škodo lokalne skupnosti, kar ima velik vpliv na odločanje, ali bo investicija izpolnila kriterije za financiranje ali ne.

V primer dobre prakse vam dajemo ukrep Občine Trzin, ki so z zapornico zaprli cesto za  promet ob šolskem otroškem igrišču, kamor hodijo otroci iz vsega Trzina.

Kot že rečeno, vas prosimo, da analizirate prednosti, nevarnosti, priložnosti in slabosti vaše odločitve in pretehtate alternativne ter do takrat ustavite vsa morebitna dela. Sporočamo tudi, da se bomo stanovalci soseske organizirali v civilno iniciativo in naredili vse, da ne bo ogrožena varnost naših otrok, še najmanj med njihovo igro.

Manjši zaplet in razburjenje stanovalcev Ljubljanske 3a, bodo na Občini Kamnik poskušali pomiriti z današnjim sestankom, na katerem naj bi predstavniki etažnih lastnikov prejeli dodatne informacije ter pojasnila, vprašanje pa je, če bodo stanovalci s svojimi protesti in pomisleki karkoli dosegli. Ne gre namreč pozabiti, da je trasa nove povezovalne kolesarske poti, načrtovana po zemljiščih v lasti Občine Kamnik.

Kot je bilo razbrati iz pogovora s posameznimi etažnimi lastniki stanovanjskega bloka na Ljubljanski 3a, pa se srž spora in pomislekov ne skriva v nasprotovanju sami kolesarski stezi, kot v dostopanju do blokov in nemalokrat, še posebej v pozno popoldanskih in večernih urah, tudi kaotičnem oz. nepravilnem parkiranju na dostopu do vhodov v  stanovanjske bloke, ki ga največkrat povzročajo obiskovalci tamkajšnje okrepčevalnice. Le-ta namreč prav tako stoji na občinskem zemljišču, Občina Kamnik pa naj bi “Jurčku”, kot so povedali tamkajšnji stanovalci, pred časom, po njihovem mnenju precej nepremišljeno, še za desetletje podaljšala najemno pogodbo.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve