Naslovnica / KULTURA / Naj se dobre zgodbe (tudi erotične) slišijo! – Križnikov pravljični festival vabi na praznovanje
Križnikov pravljični festival Jenkret je biv 2022, petek, pripovedovalski večer za odrasle. Foto: Luka Dakskobler

Naj se dobre zgodbe (tudi erotične) slišijo! – Križnikov pravljični festival vabi na praznovanje

Letošnji Križnikov festival nosi naslov Med gorami in morjem. Nekje na poteh, ki povezujejo Savinjsko in Tuhinjsko dolino, Štajersko in Kranjsko, zgodovino in sodobnost, je namreč trg Motnik, ki praznuje svojo 600-letnico.

26. marca 1423 je bil Motnik povzdignjen v trg. Avstrijski nadvojvoda Ernest Železni (zadnji ustoličeni na Gosposvetskem polju na Koroškem v slovenskem jeziku) je Motnik povzdignil v trg. Motnik je tako pridobil naziv tržno sejemski kraj za prodajo izdelkov iz svoje okolice, pridobili so trške svoboščine ter lastno sodstvo. Trg je pridobil tudi svoj pečat in grb. Pristojnost motniškega sodnika je obsegala civilne in manjše kazenske zadeve. Obsojenca so privezali k sramotilnemu stebru – prangerju, ki še danes stoji v parku Pod lipami. V tistem času je bil v Motniku tedenski sejem, sodstvo za manjše prekrške, sedem gostiln, razvite pa so bile najrazličnejše obrti. Najmočnejše v kraju je bilo usnjarstvo, zelo pomembna pa sta bila še furmanstvo in pripreganje.

Zato ne preseneča, da so tu domovale pravljice in povedke, povezane s širšim evropskim prostorom. Prav posebno in srečno naključje je, da jih je zapisal eden najpomembnejših zapisovalcev Gašper Križnik, po katerem se imenuje tradicionalni pravljični festival, ki ga prirejajo Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik in mnogi Motničani in Motničanke, ki komaj čakajo na festivalske dni.

Likovni natečaj

Okrogli obletnici je posvečen tudi likovni natečaj z naslovom Podobe Motnika, ki se končuje v petek, 26. 5., razstava in podelitev nagrad pa bosta potekali v Motniku.

Nagrajenci likovnega natečaja Jenkret je biv … so že znani!

Prejeli smo 133 izdelkov. Sodelovalo je 13 osnovnih šol in njihovih podružnic iz Slovenije. Izdelke je pregledala in ovrednotila natečajna komisija, ki so jo sestavljali akademski slikar in likovni pedagog Alojz Berlec, ilustrator in likovni pedagog Miha Hančič ter etnologinja Špela Regulj.

Nagrajenih je devet likovnih del, dodatnih enajst je izbranih za razstavo.

Vsem izbrancem in njihovim mentoricam iskreno čestitamo!

Nagrajenci so:

1. triletje (1. – 3. razred)

1. nagrada: Lenart Florjančič, PPVI 1. a, OŠ Roje, mentorica: Lucija Kodrca

2. nagrada: Tim Cokan, 2. r. OŠ Petrovče, PoŠ Trje, mentorica: Teja Plešnik

3. nagrada: Matija Hribernik, 2. r., OŠ Šmartno v Tuhinju, PŠ Zg. Tuhinj, mentorica: Vladimira Bučevec

2. triletje (4. – 6. razred)

1. nagrada: Vida Iva Leban, 5. b, ,OŠ Toma Brejca Kamnik, mentorica: Andreja Žavbi Kren

2. nagrada: Lara Slapar, 4. r, OŠ Šmartno v Tuhinju, mentorica: Ema Nežmah

3. nagrada: Bleriana Haziri, 6. c, OŠ Marije Vere Kamnik, mentorica: Irena Zagožen

3.triletje (7. – 9. razred)

1. nagrada: Eva Uštar, 8. r, OŠ Frana Albrehta Kamnik, mentorica: Anamarija Erčulj

2. nagrada: Brina Osolnik, 8. a, OŠ Stranje, mentorica: Brigita Ozimek Kumek

3. nagrada: Ana Slanovec 7. a, OŠ Stranje, mentorica: Brigita Ozimek Kumek

20 let Vroče župe

Letošnji program se bo še z več dogodki navezoval na to pomembno obletnico. Festival pa se posveča še eni obletnici: 20 let Vroče župe! Rok Kosec in Goran Završnik praznujeta 20 let prvega nastopa VROČE ŽUPE, zato je čas za koncertno verzijo najbolj znanih pravljičnih hitov tega rock’n’ roll dvojca. Rok Kosec in Goran Završnik sta na oder tokrat povabila še dva izjemna mlada glasbena ustvarjalca – Gašperja Selka (X.U.L) in Aneja Ivanušo (Noreia).

Križnikov pravljični festival Jenkret je biv 2022, petek, pripovedovalski večer za odrasle. Foto: Luka Dakskobler

Delavnica Drevo življenja

Obeta se tudi zanimiva, predvsem pa navdihujoča in uporabna pripovedovalska delavnica z naslovom Drevo življenja, ki bo v četrtek, 8. 6., petek, 9. 6., od 9h do 17h, sobota, 10. 6., od 9h do 14h, Motnik, vodile pa jo bojo Dijana Zorić, Ana Čorić in Srebrenka Peregrin, energične Zagrebčanke, ki bodo udeležence naučile, kako izbiramo, pripovedujemo in interpretirano zgodbe in pravljice, vanje vključimo zvok in kako se povežemo z občinstvom.

Križnikov pravljični festival Jenkret je biv 2022, story slam. Foto: Luka Dakskobler

Naj se dobre zgodbe slišijo!

Kot vsako leto bo otvoritveni večer v petek, 9. 6., v Motniku, v parku Pod lipami. Pripovedujejo: Jože Keršič, Katja Preša, Boštjan Napotnik – Napo, duo Vroča župa, Verena Perko, Dijana Zorić, Liljana Klemenčič in Tjaša Koprivec. S posebnimi glasbenimi inštrumenti bo pripovedovanje obogatil Jože Prezelj.

Po dogodku bo v parku Pod lipami Zavod za turizem in šport Kamnik v sodelovanju s Turističnim društvom Motnik poskrbel za izbrano kulinarično in lokalno obarvano pogostitev Okusi Kamnika.

Sobotno dogajanje bo v letošnjem letu bolj strnjeno in zato pestro. Začne se ob 10h na Trojanah, kjer bosta Boštjan Gorenc – Pižama in Goran Završnik pripravila Čuknjene zgodbe.

Od 14h dalje pa bo v Motniku pravo družinsko rajanje, saj se bodo dogodki kar vrstili, krajani pa so ponudili pestro ponudbo: od knjižnice pod krošnjami do predstavitve Tačk pomagačk, poslikav obraza, LandArta z Ano Roso Tomšič Jacob in mnogih delavnic za otroke. Obiskovalci se bodo lahko okrepčali v kotičku za lačne in žejne, otroci pa preizkusili v nagradnem kvizu.

Ob 14h bodo v sklopu festivalovega likovnega natečaja nagrajeni najboljši likovni ustvarjalci. Podelitev vodi Luka Korenčič, pripovedujejo Anže Slana, Petra Čičič in Mirjam Slanovec.

Uro kasneje pa bodo drugo leto zapored nastopili »mladi Križniki«, otroci pripovedovalci. Sledil bodo še drugi otroški nastopi in predstave: nastopi tudi Otroška folklorna skupina Verine zvezdice OŠ Marije Vere. Mentorica Vanja Hočevar, lutkovni predstavi Zgodba na gumbe (Gledališče Zapik) in Štrikec (Zohn teater, Društvo LiVra Vransko).

Otroški program se bo zaključil ob 18h, ko bodo pripovedovali domačini. Poseben večer, ko je moč slišati zgodbe motničanov, zares nadarjenih pripovedovalcev. Letos bodo nastopili: Jože Keršič, Marjan Semprimožnik, Petra Zupančič, Božo Zupančič, Majda Zupančič, Matevž Cene in Špela Regulj. Za glasbeni vložek bosta poskrbela Lea Boršič in Brigita Pintar.

Dve novosti

Letošnji program pa ponuja še dve novosti: na Vranskem se bo tokrat pripovedovalo za odrasle. Pripovedovalski večer v organizaciji Literarnega društva LiVra bo v četrtek, 8. 6. 2023, ob 19h, v Kulturnem domu in nosi naslov Križnik pred Križnikom.

Križnikov pravljični festival Jenkret je biv 2022, petek, pripovedovalski večer za odrasle. Foto: Luka Dakskobler

Pripovedovali bodo Patrik Paul, Arnold Marko, Frenk Železnik, Miljana Sgerm, Boris Križnik, Vid Križnik, Teja Križnik in Maja Jerman.

Festival pa se bo zaključil nekoliko žgečkljivo, saj bo zadnji dogodek namenjen pripovedovanju erotičnih zgodb. Anže Slana, Matic Maček, Rok Kušlan in Barbara Zonta bodo pripovedovali v soboto, 10. 6., ob 19.30, v Kulturnem domu Motnik. Sodelovali bodo tudi Ajda Špacapan, Dejvid Kneževič in Plesni klub Šinšin. Pozor, to je dogodek, ki sodi v kategorijo 18+.

Se vidimo!

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve