Naslovnica / NOVICE / Najboljši Firštov golaž so skuhali Rokovnjači

Najboljši Firštov golaž so skuhali Rokovnjači

Na prvem tekmovanju v kuhanju »Firštovega golaža« po tradicionalnem receptu, ki je včeraj potekalo v Kamniški Bistrici, je najboljši golaž skuhala vesela ekipa Rokovnjačev, skupina avtohtonih bistriških deklet s pomočnikom, ki so uspeli prvo zmago obdržati v dolini.

Pri Planinskem domu v Kamniški Bistrici je včeraj dišalo po golažu. Pa ne kakršnem koli, ampak po Firštovem golažu v pripravi katerega se je, na rokovnjaški veselici oz. Finfranju v organizaciji TD Kamniška Bistrica, pomerilo pet dobrovoljnih ekip, ki so se, vsaka na svoj način, lotile priprave golaža po starem receptu.

finfranje 2015 55

Komisija ni ocenjevala zgolj okusa golaža, ampak tudi njegov izgled, gostoto, izvirnost jedi, ustreznost sestavin in ustreznost okusa s tradicionalnim, razen tega, pa so ocenjevali tudi urejenost in izvirnost tekmovalcev, njihovih kuharskih pripomočkov, izvirnost kotla in kurišča ter tudi urejenost in čistočo delovnega mesta, kot tudi splošno izvirnost stojnice in predstavitve ekipe. Skratka, komisija je imela cel kup dela, tudi zaradi tega, ker so se posamezne ekipe močno potrudile, ne le pri kuhanju, ampak tudi pri ureditvi svoje improvizirane kuhinje in podobi svojih ekip, kar je vsemu skupaj dalo še prav poseben čar.

Vse ekipe so bile prav lično in enotno urejene, tako da se je dalo že na prvi pogled uganiti h kateremu kotličku kdo sodi, na in ob posameznih mizah, pa so bile, razen obveznega kotlička z golažem, obiskovalcem in navijačem ekip na voljo tudi prave male pojedine, da ne omenjamo različnih prehlad preganjajočih zdravilnih napitkov domače proizvodnje.

Spričo svoje izvirne podobe so v oči najprej padli »Ta črni«, ki so imeli v svojih vrstah tudi lično opravljenega patra in rokovnjača z gorjačo, prav posebno pozornost in navdušenje med obiskovalci, pa je požel njihov ličen »kropivček«, ki pa je v svojih nedrjih skrival malce močnejšo »žegnano vodo«, ki ne preganja zgolj morebitnih zlih duhov, ampak tudi gliste, hkrati pa preganja prehlad in vabi dobro voljo, oz. če nekoliko posodobimo, kazenske točke v vozniškem izpitu, s čemer pa se nekdanjim bistriškim furmanom, holcarjem, raubšicem in rokovnjačem, nekdaj ni bilo treba ubadati.

finfranje 2015 3

 

Prav lično urejena je bila tudi miza ekipe »Rokovnjači«, ki se ji je, kljub robustnemu imenu, poznala prisotnost treh parov ženskih rok, bistriških sester Olge, Helene in Marinke, ki so imele s seboj, za težja opravila, še »hlapca« Andreja, ki je skrbel za težja dela v gospodinjstvu ter stražo pred bistriškimi tolovaji, ki so že od nekdaj namazani z vsemi žavbami.

finfranje 2015 8

 

Najlepši pušeljc med vsemi so na mizi zagotovo imeli »Fantje s tržnice«, stari mački s kamniške tržnice, ki so tudi nasploh dobro poskrbeli za urejen videz svoje »mestne« ekipe nekoliko bolj »civiliziranega« videza, med ponudbo aperitivov, pa so imeli na mizi tudi pravi albanski konjak, katerega poreklo bi se utegnilo pripisati sponzorskemu prispevku s kamniške tržnice, ki so jo dobro promovirali tudi v Bistrici.

finfranje 2015 7

 

Miza ekipe Turističnega društva Hoče, ki so bili na letošnjem tekmovanju edina gostujoča ekipa, se je kar šibila pod težo najrazličnejših dobrot, ki se jim je že na daleč videlo, da so domačega porekla, pa najsi je šlo za zaseko, šunko ali pogačo, da vsega sploh ne naštevamo.

finfranje 2015 37

 

Privlačno opravljena je bila tudi najmanjša, tričlanska ekipa RAMAKO GT, kar najbrž pomeni gostinstvo in turizem, fante pa bi lahko brez težav postavili tudi v kako televizijsko kuharsko oddajo, ali mogoče v reklamni spot, če že ne zaradi drugega že zato, ker je bilo med začimbami v lični leseni škatlici, na njihovi mizi najti tudi dodatek jedem, ki ga je nekdaj Oliver Mlakar promoviral z znamenito frazo »in eno žličko…« Čedno opravljeni fantje so imeli še kar srečo, da jih komisija zaradi »dopingiranega« firštovega golaža ni diskvalificirala, jim gre pa v olajševalno okoliščino šteti, da so imeli na svoji mizi sveže jurčke, ki jih je letos malokdo videl.

finfranje 2015 1

 

Ekipe so strogi komisiji kamniških gostincev v sestavi: Janez Uršič (Pri planinskem orlu), Irena Dolenc (Pri podkvi) in Primož Repnik (Gostilna Repnik), kar precej otežile delo, saj so vse po vrsti skuhale dober golaž, ki so ga lačni obiskovalci, še pred pričetkom ocenjevanja, domala razgrabili, tako da so morale posamezne ekipe že prav paziti, da je v kotličku ostala vsaj še porcija golaža za komisijo.

finfranje 2015 120

Kakorkoli že, komisija je imela pri ocenjevanju precej težko nalogo, ampak po kaki uri ocenjevanja, premlevanja in seštevanja točk je padla odločitev, da je najboljši firštov golaž skuhala ekipa »Rokovnjači«, ki so iz rok predsednika komisije Janeza Uršiča in predsednice TD Kamniška Bistrica Maje Žagar, prejeli tudi posebne spominske predpasnike. Veselje ekipe je bilo bilo nepopisno, čestitke so letele od vsepovsod, kolegialno pa so jim čestitali tudi člani vseh ostalih ekip, dasiravno so bili, kot se tudi spodobi, še vedno prepričani, da je bil njihov golaž najboljši. Pa brez skrbi, vsi so bili zares dobri, to pa potrjuje tudi dejstvo, da je  firštovega golaža iz vseh petih kotličkov hitro zmanjkalo, zlepa pa ni zmanjkalo dobre volje, k čemer so pripomogli tudi člani tria Anabella.

Razen nagrade za najboljši firštov golaž, pa je strokovna podelila tudi nagrado za najboljšo celostno podobo ekipe, ki so jo prejeli “Ta črni”, v njihovem imenu, pa je nagrado sprejel njihov “pater”.

finfranje 2015 139

 

Prireditev v organizaciji Turističnega društva Kamniška Bistrica je v Kamniško Bistrico oz. v Konec, kljub nekoliko muhastemu vremenu, privabila kar precej obiskovalcev, zato se iskreno nadejamo, da bo Finfranje in tekmovanje v kuhanju firštovega golaža postalo tradicionalno.

Predsednica TD Kamniška Bistrica Maja Žagar je po razglasitvi že napovedala, da se znova vidimo prihodnje leto, glede na to, da je bilo na prireditvi prav zares luštno in zabavno, pa lahko pričakujemo, da se bo naslednje leto tekmovanja udeležilo še več veselih ekip.

Kako luštno je bilo včeraj v Kamniški Bistrici, pa si lahko ogledate tudi v spodnji galeriji fotografij Klemena Udovča – Clementina.

Pa še nekaj fotografij za dobro mero:

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve