Naslovnica / NOVICE / Najmlajši raziskujejo Okuse Kamnika

Najmlajši raziskujejo Okuse Kamnika

V vrtcu Antona Medveda že nekaj let zapored potekajo različni projekti, otroci pa pri tem počno vse mogoče zanimive stvari, pa naj gre za kuhanje žgancev, ali pa za obiskovanje kamniških gostiln.

Tistim, ki smo svoja rosna leta preživljali v varstvu dedkov in babic se otroci, ki obiskujejo vrtec, včasih kar nekoliko smilijo, ampak kot vse kaže ima obiskovanje vrtca tudi nekatere prednosti. Vsaj v kamniškem vrtcu, kjer že nekaj let izvajajo različne projekte, v sklopu katerih se otroci spoznajo in se naučijo marsikaj zanimivega in uporabnega.

Otroci iz enote Mojca so tako postali že skorajda pravi gurmanski specialisti, saj znajo že skuhati žgance, ali ocvreti izvirne krompirjeve kroglice s kamniškim ženofom, ki so jih naredili iz krompirja, ki jim je ostal od kosila, obiskali in preizkusili pa so tudi že kar nekaj kamniških gostinskih kuhinj.

vrtec okusi kamnika 1

 

Nedolgo tega so obiskali gostilno Repnik, kjer so se, podobno kot lani v gostilni Pri planinskem orlu, podučili o odgovornem ravnanju s hrano ter se, v sklopu projekta Reciklirana kuhinja, naučili pripraviti nekaj jedi iz ostankov hrane, minuli petek pa so obiskali tudi priljubljeno gostilnico Pri podkvi, kjer so raziskovali jedi iz tradicionalne ponudbe Okusi Kamnika.

vrtec okusi kamnika 17

Ob pomoči prijazne tete Irene Dolenc, ki Pri podkvi skrbi za zadovoljstvo svojih gostov, so pripravili obložene kruhke z domačim sirnim namazom, kamniškim ženofom in kamniško kajžarico, izpod njihovih rok pa so prišli prav lični izdelki, ki bi jih bilo moč postreči tudi gostom, ampak tokrat so bili Pri podkvi gostje otroci, zato so obložene kruhke pojedli kar sami.

vrtec okusi kamnika 26

 

Ker pa je bil ravno pustni petek, ko so Kamnik obiskali tudi kurenti, so otroci, skupaj s svojima vzgojiteljicama Alenko in Liki izkoristili lep dan, si ogledali norčije pustnih šem iz drugega konca Slovenije, nato pa se v gostilnico Pri podkvi vrnili na prav imenitno in okusno kosilo, ki so ga, tako kot drugi gostje, ki vsakodnevno obiskujejo simpatično kamniško gostilnico na Trgu svobode, z užitkom zmazali.

S svojim raziskovanjem bodo otroci iz enote Mojca nadaljevali še naprej, saj jih že v kratkem čaka tudi prikaz izdelave trniča in obisk planšarja, kasneje pa morebiti celo izlet na Veliko planino.