Naslovnica / ŠPORT / Namiznoteniška tekmovanja in general Maister

Namiznoteniška tekmovanja in general Maister

Namizni tenis je olimpijska športna panoga, ki se igra z loparji in z žogico na mizi. V Sloveniji so namizni tenis uradno pričeli igrati leta 1928.

Dan Rudolfa Maistra je slovenski državni praznik, ki se ga praznuje 23. novembra. Na ta dan je, v Kamniku rojeni, general in pesnik Rudolf Maister Vojanov leta 1918 ob koncu 1. svetovne vojne s svojo vojsko pogumno razorožil nemško varnostno stražo in jo razpustil, s tem dogodkom pa je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Predsednika Namiznoteniškega kluba Kamnik Željka Đurića, smo vprašali: »Kaj je skupno  namiznemu tenisu in  generalu Maistru, da vsako leto organizirate turnirje v generalovo čast?«.

Takole je odgovoril: »V Kamniku vsako leto izvajamo namiznoteniška tekmovanja v počastitev državnega praznika Dneva Rudolfa Maistra in občinskega praznika, rojstnega dneva Rudolfa Maistra. V nedeljo, 25. novembra, so v OŠ Marije Vere tekmovali otroci, stari do 11 let. Nastopilo je 25 fantov in 6 punc. Na začetku sem prisotnim povedal nekaj stavkov o pomembnosti praznika. Znani kamniški tenorist, g. Metod Palčič, je zapel Zdravljico brez mikrofona in brez ozvočenja. Presunil nas je s svojim močnim glasom. Mislili smo, da bodo stekla popokala in da se bo streha odtrgala od zvokov pevčevih glasilk. Sledilo je tekmovanje, v katerem so se mladi namiznotenisači za zelenimi mizami borili kot levi in kot Maistrovi borci leta 1918. Prvi štirje v obeh kategorijah so prejeli medalje. Posebno medaljo za najbolj pogumno igralko je prejela Anastasija Kosič iz OŠ Frana Albrehta, podružnica Mekinje. V sredo se je šele naučila servirati, v nedeljo je že prišla na tekmovanje. Tekmovala je brez strahu proti bolj izkušenim igralkam. Drvela je iz poraza v poraz, toda borila se po svojih najboljših močeh. Iz dvoboja v dvoboj je igrala občutno boljše. V njeni igri smo, če smo pozorno gledali, lahko videli Maistrov pogum in v podobi najbolj drobne deklice smo z malce domišljije videli lik generala Maistra. Končni kratek odgovor na vaše vprašanje se glasi: Skupen je pogum!«

V kategorij deklic so najboljše bile: 1. Sara Malkoč Korez OŠ MV, 2. Aleksandra Štravs OŠ TB, 3. Lea Špur OŠ TB, 4. Manca Sitar OŠ FA Mekinje.

V kategorij fantov so najboljši bili: 1. Matija Košir OŠ MV, 2. Tim Berk Skok OŠ FA, 3. Andraž Malkoč Korez OŠ MV, 4. Jaka Rutar OŠ FA.

Čestitamo mladim igralkam in igralcem za lepe dvoboje in za primerno vedenje, številni publiki pa se zahvaljujemo za korektno navijanje, spodbujanje in za aplavze.

Naslednje veliko tekmovanje bo 9. mednarodno prvenstvo Kamnika  v namiznem tenisu posamezno in dvojice, za mlade do 18 let, za člane in za veterane. Na sporedu bo v OŠ Marije Vere v nedeljo, 2. decembra, z začetkom ob 9:00 uri.

Zapisala: Tjaša Žibert, NTK Kamnik