Naslovnica / Črna kronika / Naporni dnevi za gorske reševalce
Simbolična fotografija.

Naporni dnevi za gorske reševalce

Zdi se, da si gorski reševalci v teh dneh ne morejo niti dobro oddahniti, saj se poškodbe, nesreče in tudi neumnosti ali pa vsaj nepremišljenosti, ki obiskovalce planin in gora, med katerimi je precej takšnih s pomanjkljivo, če že ne kar povsem neprimerno opremo, spravljajo v nevarnost, te dni vrstijo ena za drugo.

Kamniški gorski reševalci so ta vikend, ki se še ni končal, zabeležili že štiri intervencije.

Zaplezana turista

V petek, 16. 8. 2019, so morali najprej priskočiti na pomoč dvema tujima planincema, ki sta se »zaplezala« na nemarkirani in obenem kar precej zahtevni poti čez Rigelj na Veliko planino. Kot že marsikateri avanturistično navdahnjen turist sta, v čevljih, ki bi bili primerni kvečjemu za obisk fitnesa ali plesne dvorane, obtičala na Gabrski peči. Na pomoč so jima prišli kamniški gorski reševalci, ki so jima prišli naproti ter ju, oba nepoškodovana, varno pospremili nazaj v dolino.

Poškodovan otrok in izgubljena družina

V soboto, 17. 8. 2019, so kamniški gorski reševalci na Veliki planini posredovali kar dvakrat. Dopoldne so najprej na pomoč priskočili otroku, ki si je pri padcu grdo poškodoval koleno. Poškodovanega otroka so gorski reševalci najprej oskrbeli, nato pa so ga z nihalko prepeljali v dolino, kjer so ga v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Kamnik.

V popoldanskih urah je gorske reševalce na pomoč poklicala izgubljena italijanska družina, ki je z dvoletnikom v vozičku s Kisovca odrajžala proti Veliki planini ter se izgubila.  Gorski reševalci so zablodelo družino našli na območju Mačkinega kota ter jo pospremili oz. prepeljali nazaj do izhodišča.

V kamniških planinah pa v soboto niso imeli dela zgolj kamniški gorski reševalci, ampak tudi njihovi kolegi z Jezerskega, ki so na poti z Mlinarskega sedla priskočili na pomoč planincu, ki se je poškodoval pri padcu in ni mogel sam nadaljevati sestopa, zaradi česar so ga gorski reševalci, ob pomoči helikopterja Slovenske vojske, prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Intervencija namesto mirnega nedeljskega zajtrka

Glede na to, da so morali gorski reševalci danes že zjutraj posredovati na Kamniškem sedlu, s katerega je bil s helikopterjem Slovenske vojske prepeljan poškodovan planinec, pa vse kaže, da gorski reševalci, ki svoje delo opravljajo prostovoljno, ne bodo mogli počivati niti v nedeljo.