Naslovnica / NOVICE / Ne-ekološki otok v Mostah

Ne-ekološki otok v Mostah

Prejšnji petek je Publicus prebvalce Most pri Komendi obvestil, da so, po odločitvi občinske uprave Občine Komenda, iz ekološkega otoka pri Stari mlekarni odstranili posode za ločeno zbiranje mešane odpadne embalaže.

Občinska uprava se je za ta ukrep odločila, zaradi dolgotrajnega smetenja oziroma nepravilnega odlaganja in kopičenja različnih vrst odpadkov, ki ne sodijo v posode, ki so (bile) nameščene na ekološkem otoku pri Stari mlekarni. Ekološki otok je namreč pričel spominjati na pravo pravcato smetišče, saj so napačno razvrščene in odložene smeti pristale ne le v kantah, temveč tudi ob njih in s tem kazile podobo Most.

Ukrep občinske uprave je na nek način morda razumljiv, ampak glede na stanje ekološkega otoka po zgolj nekaj dneh, zagotovo ne bo pripomogel k izboljšanju stanja na ekološkem otoku pri Stari mlekarni.

Se pa lahko ob tem vprašamo kdo je krivec za tako neekološko naravnano stanje? So prav zares krivi stanovalci Most, ki z uporabo ekološkega otoka več kot očitno kažejo pripravljenost in skrb za pravilno razvrščanje njihovih odpadkov, ali pa vsaj del krivde morda nosijo tudi tisti, ki so zadolženi za pravočasen, predvsem pa dovolj pogost odvoz smeti in praznjenje petih posod pri Stari mlekarni, ki morajo sprejeti približno tretjino odpadkov kakih 1380 prebivalcev Most in še marsikaterega mimoidočega?

Urejeno stanje po praznjenju in odstranitvi posod – 12.7.2019 – Fotografija: Publicus

Morda bi lahko za neurejene ekološke otoke okrivili tudi posamezne, preveč škrte in pogoltne samostojne podjetnike, katerim se zdi bolj priročno svoje kosovne odpadke pustiti kar na ekološkem otoku, namesto da bi jih peljali na le nekaj kilometrov oddaljeno smetišče, kamor sodijo.

Stanje danes, 15. 7. 2019

Mimoidoče stanovalce smo povprašali kakšno je njihovo mnenje o odstranjenih posodah in o neurejenem ekološkem otoku. Okoliški stanovalci in delavci pravijo, da za neurejenost otoka najbrž ni kriv Publicus, saj njihovi delavci redno praznijo in perejo posode ter vedno počistijo tudi okolico ekološkega otoka. Po njihvem mnenju naj bi bil problem v posameznih občanih oz. odlagalcih smeti, ki jih ne zanima prav dosti kam in kako padejo njihovi odpadki, precejšnjo zagato pa predstavlja tudi skupina ljudi, ki na ekološki otok odpadke redno vozi kar s kombijem, pri tem pa po možnosti vlomi in pobere tudi večje število oblačil iz kontejnerja Humane.

 

Namesto odstranitve posod bi morda lahko pristojni poskrbeli tudi za kako drugo rešitev. Najlažje in najbolj uspešno bi to zagotovo lahko storili z uspešnim lovljenjem posameznih »packov«, ki bi jim, razen kazni, za nameček naložili še pospravljanje okolice, okoliški prebivalci pa bi končno lahko zaživeli ob urejenem in uporabnem otoku, ki bi potem bil prav zares ekološki.

Laura Hribar