Naslovnica / Črna kronika / Ne le pijane, policisti bodo lovili tudi drogirane voznike

Ne le pijane, policisti bodo lovili tudi drogirane voznike

Alkohol je na slovenskih cestah prisoten pri vsaki tretji prometni nesreči s smrtnim izidom. Tudi podatki o uporabi drog med slovenskimi vozniki so zaskrbljujoči. Na podlagi raziskave, ki jo je v lanskem letu izvedla AVP, je namreč skoraj eden od treh vprašanih že užival prepovedane droge. Kar 8 % vprašanih pa je pod vplivom drog že sedlo za volan. Droge, ki se najpogosteje pojavljajo med slovenskimi vozniki, so marihuana, kokain in amfetamini.

V decembrskem času bodo v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale številne aktivnosti Agencije za varnost prometa, Policije in nevladnih organizacij za osveščanje o škodljivih učinkih alkohola in prepovedanih drog na udeležence v cestnem prometu. Letos bodo udeležence v prometu, še posebej pa voznike, opozarjali, naj bodo odgovorni in predvsem trezni vozniki, brez alkohola in drog!

Zaradi voznikov pod vplivom alkohola in prepovedanih drog smo ogroženi vsi udeleženci v cestnem prometu

Vsaka tretja prometna nesreča s smrtnim izidom se je zgodila zaradi voznika pod vplivom alkohola. Lani je torej na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih. V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, pa je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo telesno poškodovanih in 68 lažje telesno poškodovanih.

Vse voznike k varni vožnji poziva tudi mag. Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa: »Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola ali drog, ne ogrožajo samo lastne varnosti temveč tudi varnost vseh drugih udeležencev v prometu. Kot družba moramo skupaj narediti korak naprej in postati zrelejši – ko se ne bomo več pogovarjali in prepričevali, da je noro sesti za volan, če smo pod vplivom alkohola ali drog, temveč mora to postati družbeno nesprejemljivo, ne glede na to ali govorimo o prednovoletnem času ali pa katerem koli drugem mesecu v letu. Enostavno, alkohol in droge ne sodijo za volan.«

Droge v prometu so nesprejemljive, vendar vse pogostejše

Droge, ki se najpogosteje pojavljajo med slovenskimi vozniki,  so marihuana (89 %), sledi kokain (14 %) in amfetamini (10 %). Agencija za varnost prometa opozarja vse udeležence v cestnem prometu naj ne ogrožajo svojega zdravja in ne uživajo alkohola in prepovedanih drog.  Droge so v prometu povsem nesprejemljive, saj močno vplivajo na sposobnosti za vožnjo. Tako kot alkohol, tudi droge vplivajo na zaznavo, predvidevanje in presojo ter odločanje in končno izvedbo ustreznega ravnanja. Prepovedane droge vplivajo tudi na doživljanje resničnosti – spremembo čustvovanja, vedenja in razmišljanja, povzročajo pa lahko tudi številne druge nezaželene učinke (krči, slabost, tresenje …). Udeleženci naj poskrbijo za svojo varnost in se pod vplivom drog nikakor ne usedejo za volan, prav tako pa naj se ne usedejo v vozilo, kjer je voznik pod vplivom prepovedane droge.

Na agenciji si na različne načine prizadevajo za zmanjšanje števila prometnih nesreč, kjer jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog, in tudi za zmanjšanje teže posledic teh nesreč. Eden izmed ukrepov so hitri testi, s katerimi Policija uspešno odkriva in preprečuje prisotnost drog v cestnem prometu.

Kazen za vožnjo pod vplivom mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi je vsaj 1.200 EUR in 18 kazenskih točk.

Voznika se praviloma pridrži in se mu prepove nadaljnjo vožnjo. Za to kršitev je predpisan redni sodni postopek, v katerem lahko izrečejo prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (predvidena kazen je 18 kazenskih točk). Enako velja pri odklonitvi strokovnega pregleda.

AVP bo tudi letos za policiste kupila 1000 hitrih testov  za droge

Lani se je izjemno povečalo tudi število odklonov strokovnih pregledov (enkrat več odklonov strokovnih pregledov kot prejšnje leto), kar je rezultat prav širše uporabe hitrih testov za droge.
Agencija za varnost prometa je zato tudi letos kupila dodatnih 1000 hitrih testov za droge, s katerim lahko policisti na podlagi vzorca sline zelo hitro ugotovijo prisotnost prepovedanih drog v telesu. Policija bo v tem mesecu tudi izvajala poostren nadzor nad alkoholiziranimi vozniki in vozniki pod vplivom prepovedanih drog.

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na GPU je poudaril: »Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, bomo policisti med 11. in 24. decembrom po vsej Sloveniji preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola oziroma pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Namen poostrenega nadzora je, da v sodelovanju z drugimi organizacijami prispevamo k osveščanju o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in drog, zmanjšanju števila neodgovornih voznikov ter s tem tudi k zmanjšanju števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo taki udeleženci v prometu.«

Jutri, 8. decembra 2017, bo na temo alkohola in prepovedanih drog v prometu potekal tudi  večji preventivni dogodek na Prešernovem trgu v Ljubljani, ki ga organizirata Agencija za varnost prometa in društvo DrogART, v katerem izvajajo tudi druge osveščevalne akcije.

»Na Združenju DrogArt v okviru terenskega dela opažamo večjo problematiko vožnje pod vplivom psihoaktivnih substanc, vključno z alkoholom, predvsem v krajih, kjer je manjša ponudba alternativnih možnosti prevoza. V takih primerih je poleg osveščanja o nevarnostih vožnje pod vplivom psihoaktivnih substanc in policijskega nadzora izrednega pomena tudi to, da se zagotovijo možnosti za varen prevoz (npr. javni prevoz v nočnem času, dostopnost taksi prevozov). S tem namenom že nekaj let izvajamo akcijo After taxi, ki bi jo bilo smiselno razširiti tudi v kraje izven Ljubljane.« dodaja Marko Verdenik iz združenja DrogART.

Decembra bodo sicer v okviru nacionalne akcije Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi v prometu potekale še številne druge aktivnosti, kot so preventivni dogodki, delavnice v srednjih šolah, strokovne mize, osveščanje v medijih, nova preventivna gradiva tudi za osveščanje o nevarnosti vožnje pod vplivom prepovedanih drog s sloganom »Bodi kul, ne vozi zadet!«, nove aktivnosti na družbenih omrežjih in še kaj. Vsak posameznik lahko k izboljšanju stanja prispeva predvsem sam, zato recimo ne alkoholu in drogam za volanom ter tako preprečimo izgubo dragocenih življenj.

Več o vožnji pod vplivom prepovedanih drog lahko najdete na spletni strani AVP: www.avp-rs.si/varnost-v-prometu/droge

Javna agencija RS za varnost prometa

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve