Naslovnica / NOVICE / Ne smemo stati in gledati, kako zlobni ljudje nastopajo s svojo veljavo

Ne smemo stati in gledati, kako zlobni ljudje nastopajo s svojo veljavo

Včeraj, v nedeljo, 26. decembra 2021, je Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik in Tuhinj že dvajseto leto zapored pripravilo spominsko slovesnost pri spomeniku 192 padlim borcem v Zgornjem Tuhinju, med katerimi sta bila tudi vodja ameriške vojne misije kapetan Charles Fisher in dr. Peter Držaj, ki sta 26. decembra leta 1944 padla v vasi Češnjice.

Dogodka se je v imenu Občine Kamnik udeležil podžupan Bogdan Pogačar skupaj s slavnostnim govornikom, ministrom za obrambo Republike Slovenije mag. Matejem Toninom, predsednikom Združenje borcev za vrednote NOB Kamnik Dušanom Božičnikom in odpravnico poslov Veleposlaništva Združenih držav Amerike Susan Falatko. Zbranim so se pridružili še ostali predsedniki in predstavniki veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik.

Ob tej priložnosti je prisotne v imenu organizatorja sprva nagovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Kamnik Dušan Božičnik, ki je dejal: »Spoštovani udeleženci tradicionalne slovesnosti tu ob spomeniku padlim partizanom. Danes se spominjamo naših zgodovinskih dogodkov in počastimo padle borce, ki so pokopani  v tem skupnem grobišču: 192 znanih in neznanih partizanov, ki so padli na območju Menine planine, med njimi je 48 padlih borcev in žrtev fašističnega nasilja, ter padlim domačinom med NOB v teh krajih. Med njimi je tudi narodni heroj Martin Kotar, komandant Tomšičeve brigade, ki je padel 20. 4. 1944 v soteski Tesnice v Vrhpolju pri Kamniku ter vodja ameriške vojaške misije kapetan Charles Fischer in ameriška oficirja Julius Rosenberg in Ernest Knoth. Nedaleč od tu je, pod vasjo Mali Hrib spomenik, posvečen spomenik tudi najmlajšemu padlemu komandantu Šlandrove brigade, 21-letnemu Borisu Vinterju, ki je v boju z Nemci 21. 2. 1945 padel na mestu, kjer stoji spomenik. Njim moramo biti neizmerno hvaležni, da lahko danes svobodno izražamo svoja mnenja v slovenski besedi. Dolžni smo ohraniti vrednote, za katere so se ti ljudje borili v letih 1941 do 1945. SLAVA JIM! Nikoli ne smemo pozabiti na ljudi, ki so darovali življenja za našo svobodo. Truditi se moramo, da bodo tudi mladi večkrat slišali pravo resnico o narodnoosvobodilnem boju in ne bodo poslušali potvarjanje zgodovine, kar se še vedno prevečkrat dogaja. Čestitke ob današnjem prazniku, hvala in srečno v novem letu 2022«.

Nato je predstavnica Veleposlaništva Združenih držav Amerike Susan Falatko pozdravila vse navzoče ter namenila nekaj pomenjujočih besed vsem padlim borcem, ki so žrtvovali svoja življenja za nas: »Hrabri ameriški možje, ki so daleč od svojega doma dali svoja življenja za svobodo vseh nas. Borili so se za svoje prijatelje, družino, mir ter za prihodnost njihovih otrok in vnukov. Moramo si zapomniti, da se zgodovina lahko ponovi, vendar ne dovolimo, da se kaj takšnega še kdaj zgodi. Ne smemo stati in gledati, kako zlobni ljudje nastopajo s svojo veljavo. Naj se zgodovina nikoli ne ponavlja. S častjo in ponosom se vsako leto poklonimo vsem padlim borcem.«

Slavnostni govornik, minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin pa je vljudno pozdravil vse navzoče v svojem kraju ter strnil svoje misli: »Dom, družina, domovina – to so naše velike, najbolj svete vrednote. Odločitev, da za domovino tvegaš svoje življenje, pa je žrtev, ki jo vzamejo nase samo največji domoljubi. Prepričan sem, da je prav, da smo ponosni in hvaležni na žrtev vsakega našega rojaka, ki je tekom naše zgodovine padel za domovino v vojnih dogodkih na naših tleh in tudi izven našega ozemlja. Vsa ta kri naših rojakov je bila prelita iz ljubezni do domovine. Hrepenenje po življenju v samostojni državi je bilo v našem narodu prisotno dolga stoletja in mi smo tista srečna generacija, ki lahko danes uživa sadove tega dolgoletnega prizadevanja in največjih osebnih žrtev. Zato je moj odnos do tega spominskega kraja prežet z velikim spoštovanjem. S tem, ko so zavezniki med drugo svetovno vojno priznali narodnoosvobodilni partizanski boj za partnersko gibanje v boju proti nacizmu in fašizmu, smo bili tudi uradno postavljeni na stran svobodoljubnih in demokratičnih narodov takratnega sveta. Povezanost je bila vzpostavljena tako na najvišji ravni kot na ravni medčloveških odnosov ter zaupanja med slovenskimi partizani in predstavniki zavezniških misij. Prek misij, ki so med drugo svetovno vojno delovale na območju današnje Slovenije, so bili slovenska partizanska vojska in tudi civilni prebivalci deležni zavezniške pomoči v obliki hrane, oblačil, zdravil, medicinske opreme ter vojaške opreme in orožja. Pomoč in solidarnost sta bili vzajemni. Slovenske partizanske enote so na osvobojeno ozemlje prepeljale številne zavezniške letalce, ki so med drugo svetovno vojno odskočili iz poškodovanih letal in pristali na slovenskem ozemlju.

 

Veliko civilnih prebivalcev, predvsem žensk, otrok in ostarelih, ter ranjenih slovenskih partizanov pa je bilo z zavezniškimi letali prepeljanih na varno in v zavezniške bolnišnice prek partizanskih letališč. V svoje baze so se od tu vračali številni ameriški piloti, piloti britanskega kraljevega letalstva, osvobojeni britanski vojni ujetniki, francoski vojaki in pripadniki drugih narodov, ki so bili rešeni iz koncentracijskih taborišč in transportov. Sodelovanje med drugo svetovno vojno je tudi temelj zavezništva med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo, ki ga danes nadaljujemo in utrjujemo. Dvostransko sodelovanje med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo na obrambnem in vojaškem področju je odlično. Različne oblike programov pomoči ter medsebojnega sodelovanja so za Ministrstvo za obrambo in Slovensko vojsko zelo koristne. Nadvse pomembno je naše sodelovanje v okviru Severnoatlantskega zavezništva. Zelo uspešno je tudi sodelovanje Slovenske vojske z Nacionalno gardo Kolorada, ki traja že več kot četrt stoletja. Poleg tega pa je prav sodelovanje na obrambno-vojaškem področju spodbudilo tudi različne oblike sodelovanja v gospodarstvu, izobraževanju, znanosti in kulturi. Velika solidarnost in podpora boju za osvoboditev domovine izpod okupatorja med drugo svetovno vojno se je tu v Tuhinjski dolini kazala tudi v pomoči civilnega prebivalstva, ki je partizanom pomagalo na različne načine – tako s hrano kot z informacijami o sovražnikovih premikih. V tem obdobju božično – novoletnih praznikov, ko se v naših družinah še tesneje povežemo med seboj, si želim, da se ob spominu na dogodke, ki se jih spominjamo tu v Prevojah, povežemo med seboj tudi v sočutju in spoštovanju do vseh, ki so žrtvovali svoje življenje za domovino. Hvaležen in ponosen sem, da lahko te vrednote delimo tudi z našimi prijatelji in zavezniki. Skrb za vojna grobišča je tudi ena od pomembnih nalog Uprave RS za vojaško dediščino, ki deluje v okviru Ministrstva za obrambo. Danes je dan samostojnosti in enotnosti – praznik naše domovine Republike Slovenije. Ob njem se spominjamo razglasitve izidov plebiscita leta 1990 – mejnika, ko se je hrepenenje po lastni državi dejansko začelo uresničevati. Zaradi spoštovanja do naše zgodovine in vseh, ki so trpeli ter izgubili življenje za svobodo in samostojnost, je danes naša naloga, da presežemo delitve in se usmerimo v prihodnost. Bodimo tudi danes tako enotni in hrabri kot takrat. Bodimo odgovorni drug do drugega, ustvarjajmo medsebojno zaupanje ter utrjujmo ljubezen do bližnjega, do doma in do domovine ter s tem krepimo naše domoljubje. Iskrene čestitke vsem ob državnem prazniku.«

 

 

V kulturnem programu je ob prisotnosti zastavnoš in Častne enote Slovenske vojske sodeloval Orkester Slovenske vojske. Za preplet misli in besed ter recitacije je poskrbel Tone Ftičar, za recitacijo pa Terezija Potočar Korošec iz 1. spominskega dolenjskega bataljona iz Šentjerneja.

Besedilo in fotografije: Občina Kamnik