Naslovnica / NOVICE / Ne zapravljajmo življenja

Ne zapravljajmo življenja

Razmišljate o zamenjavi dela ali celo poklica? Morda dela sploh nimate in brskate med oglasi ter iščete priložnost zase. Ob tem razmišljate, da na delu lahko daste vse od sebe le, če so delovni pogoji dobri, delo samo pa vas veseli, ga imate radi in vam predstavlja izziv.

Na delu preživimo velikanski del svojega življenja, zato se je smiselno potruditi, da ne predstavlja le možnosti preživetja, pač pa z njim rastemo tudi sami. Samo eno življenje imamo, zato ga ne zapravljajmo, usodo vzemimo v svoje roke in posrbimo za zadovoljstvo ob delu, s katerim živimo. Seveda ni vedno vse odvisno le od nas samih. Včasih se znajdemo pred čudnimi in težkimi preizkušnjami, a vseskozi velja slediti svojim sanjam. Če jim dodamo še ščepec poguma, določeno mero prilagodljivosti in izkušnje, ki jih že imamo, lahko ustvarimo majhne in velike zgodbe o uspehu.

Strokovnjaki pravijo, da je treba razmišljati o zamenjavi poklica, ko se svojega dela ne lotevamo več z navdušenjem, nas dolgočasi, ko nas tudi uspehi več ne veselijo in ne predstavlja izziva, ali ko s svojim poklicem dela sploh ne dobimo.

Ob zamenjavi poklica je skoraj vedno potrebno tudi dodatno izobraževanje, nadgradnja ali prekvalifikacija. Veliko poklicev je danes večplastnih, zato je lahko menjava poklica z dodatnim izobraževanjem zelo dobrodošla kombinacija in predstavlja veliko prednost. Slovenci se sicer raje držimo svojega plota, ki smo si ga nekoč postavili, a trend menjave poklicev, ki v zadnjem času iz Amerike prehaja tudi v evropske države, je vedno močnejši.

Pri dodatnem ali vnovičnem izobraževanju je pomembno, da čim bolj ustreza našim potrebam in željam. Zato velja pred odločitvijo o izbiri ustreznega programa in šole zelo dobro razmisliti predvsem o naslednjem:

  • Eden najpogostejših pomislekov pred odločitvijo za v vpis v izobraževanje odraslih je, da je od tedaj, ko smo se učili, preteklo že veliko časa, da se zato ne znamo več učiti, da smo za to prestari ipd. Izkušnje izobraževalcev odraslih pravijo, da je tak pomislek povsem odveč. Tisti, ki se za določen program odločijo po tehtnem razmisleku in s srcem, v šoli zelo hitro na novo zaživijo. Tudi majhni otroci in izmenična služba jim navadno ne predstavljajo ovire. Življenjske izkušnje in časovna omejenost nas namreč naučijo bolj smiselne izrabe časa, osredotočenosti na bistveno in povezave teorije s tistim, kar že znamo. Neredko se zgodi, da se v izobraževanje odraslih vpiše mamica z dvema ali celo več majhnimi otroki, redno šolo je obiskovala pred 10 ali 15 leti, morda je celo ni končala, zdaj ima začasno službo v izmenah, okolje pa za njeno šolanje ne kaže preveč razumevanja. Na prvi pogled se zdi položaj brezizhoden, a ni. Navadno ji vključenost v izobraževanje, vsebine, ki se jih uči, učitelji ter skupina sošolcev oz. sošolk dajo novo moč in samopotrditev, da šolo zelo hitro in dobro zaključi.
  • Zakaj – program, za katerega se odločamo, nam mora biti všeč, v poklicu, ki ga z njim pridobimo, se »moramo videti«. Šola nam mora ponujati čim več praktično uporabnega znanja, dela v skupinah in samostojnega nastopanja, upoštevati mora naše izkušnje in jih nadgrajevati, prilagoditi se mora željam in potrebam skupin.
  • Kje in kdaj – zelo pomembno je, da izberemo šolo, do katere nimamo daleč, ima urejen dostop tudi z javnimi prevoznimi sredstvi, parkirišče, dobro informiranje, urnike v ustreznem času, izpitne roke celo šolsko leto in celo v počitnicah. Razmisliti moramo, ali nam bo izbrana šola omogočala prilagojenost našim potrebam (na primer opravljanje izpitov v času, ko nimamo službe, med počitnicami ipd.; dostopnost učiteljev na govorilnih urah, po elektronski pošti, telefonu; dostop do ustreznih gradiv in elektronskih gradiv; dostop v šolsko knjižnico; vzorčne teste, opravljanje delnih izpitov; priprave na maturo ipd.)
  • Šola mora biti prepoznavna. To pomeni, da ko bomo enkrat iskali službo in prinesli spričevalo določene šole, bo le-to pomenilo konkurenčno prednost.
  • Cena šolnine je zelo pomembna. Preračunati moramo, kaj vse nam izbrana šola ponuja, ali nam omogoča obročno odplačevanje, ali nam nudi brezplačno literaturo, učno gradivo ipd.
  • Predvsem pa je pomembno, da se v šoli dobro počutimo. Misel na šolo ima pogosto grenak priokus, zato je še toliko pomembnejše, da izberemo tako, v kateri so prijazni, a hkrati strokovni, se prilagajajo našim potrebam, nas razumejo in spodbujajo, šolo, ki nam bo poleg naučenega in formalne izobrazbe dala še dobro popotnico za življenje.

Na GSŠRM že vrsto let dajemo izobraževanju odraslih velik poudarek. Trudimo se, da upoštevamo in živimo vse našteto. Seveda pa se lahko pohvalimo tudi z zelo pridnimi in uspešnimi udeleženci izobraževanja odraslih.

Na koncu pa še vabilo – če tudi sami razmišljate o dokončanju izobrazbe, prekvalifikaciji ali pridobitvi novih znanj, ne odlašajte! Pokličite nas ali se osebno oglasite in pogovorili se bomo o možnostih, ki vam najbolj ustrezajo. Vpisujemo v programe PREDŠOLSKA VZGOJA, EKONOMSKI TEHNIK, GASTRONOMIJA IN TURIZEM, GIMNAZIJA in MATURITETNI TEČAJ, lahko pa se udeležite tudi naših jezikovnih ali računalniških tečajev.

Po uspešnem zaključku izobraževanja za pridobitev izobrazbe imate možnost povrnitve deleža šolnine s pomočjo Javnega razpisa za sofinanciranje šolnin – > SOFINANCIRANJE ŠOLNIN (povezava)

Za več informacij o izobraževanju odraslih na GSŠRM lahko pokukate tudi na našo spletno stran: https://www.gssrm.si/

Gimnazija in srednja šola Rudolfa Maistra Kamnik

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve