Naslovnica / NOVICE / Nemirni duh in dozorela želja;  primorska Jakobova pot

Nemirni duh in dozorela želja;  primorska Jakobova pot

Na začetku septembra sta se na primorsko Jakobovo pot, iz Ljubljane do Trsta, odpravili dve članici ŠKD Sela, ki se sicer zelo redno udeležujeta naših pohodov blizu in daleč.

Lilijana Gerbec in Danica Misja, sta v štirih dneh opravili kar 138 kilometrov dolgo romarsko Jakobovo pot. Začeli sta v Ljubljani, pri cerkvi Sv. Jakoba in jo zaključili v Trstu. Vreme je bilo na njuni strani, saj je kljub začetnemu dežju, ves čas zdržalo sonce.

Na poti sta se znašli s pomočjo številnih oznak, školjke in puščice, ki so po njunem mnenju označene dovolj pogosto in zato nista nikoli zašli, čeprav sta po tej poti hodili prvič. Pot vodi  predvsem po gozdu in travnikih, kar na sami poti še dodatno vzpodbudi samorefleksijo in pomiritev. Na srečo nista imeli težav z žulji, ki lahko zelo boleče zagrenijo pot. Pri sami organizaciji sta pazili, da sta vedno pripravili nahrbtnik s hrano in pijačo za cel dan saj na poti ni mogoče računati na to, da jo bosta lahko kupili. Srečali sta bolj malo ljudi, vendar so bili ti zelo gostoljubni in ena izmed pohodnic ju je povabila k sebi domov.

 

Na sam poti sta žige nabirali v svojo beležko in seveda sta med potjo že načrtovali njuno drugo pot, ki jo nameravata opraviti, gorenjsko Jakobovo pot. V mislih in načrtih pa imata tudi francoski del Camina, kar pa je predvsem povezano z epidemiološko sliko v Evropi in pri nas.

Nikoli ni prepozno, da se odpraviš na pot in ne glede na to, kako dolga je ta pot, se vedno začne s prvim korakom. Verjamemo, da bosta pohodnici Lilijana in Danica spodbudili koga od nas in nas navdihnili za korake in poti, ki so pred nami vsemi. Samo ustaviti se moramo, si prisluhniti in slišati tisto, kar že morda že dolgo kriči v nas.

Vse dobro na poti vam želimo.

Nataša Pivec, ŠKD Sela

 

X