Naslovnica / NOVICE / Nesorazmeren ukrep: Na zahtevo epidemiološke službe Ministrstva za zdravje Dom starejših občanov Kamnik ne bo zaprt

Nesorazmeren ukrep: Na zahtevo epidemiološke službe Ministrstva za zdravje Dom starejših občanov Kamnik ne bo zaprt

Nedolgo zatem, ko smo na našem portalu objavili prispevek o ponovnem zaprtju Doma starejših občanov Kamnik za obiskovalce, se je na spletni strani DSO Kamnik pojavilo novo obvestilo, v katerem je navedeno, da DSO Kamnik, skladno s priporočili Ministrstva za zdravje, ne bo zaprt, vodstvo doma oz. podpisani domski zdravnik mag. Igor Muževič, pa v obvestilu obenem zavrača vsakršno odgovornost za morebitne posledice.
Novo obvestilo Doma starejših občanov Kamnik, v katerem je odločitev o zaprtju doma preklicana, se glasi:
Spoštovani,
DSO Kamnik je pripravljen na ustrezno ukrepanje glede na epidemiološko situacijo zaposlenih in obiskovalcev skladno s priporočili ministrstva.
Vendar moramo sprejemati sorazmerne ukrepe glede na podana navodila Ministrstva za zdravje. Zato smo se odločili, da ne bomo zaprli DSO Kamnik.
Vsekakor zavračamo sprejemanje odgovornosti za posledice, ki izhajajo iz sprejemanja ukrepov podanih s strani Ministrstva za zdravje in se z njimi tudi ne strinjamo.
domski zdravnik
mag. Igor Muževič, dr. med.

 

Kot nam je v telefonskem pogovoru pojasnil dr. Igor Muževič, je z idejo, da se dom ponovno začasno zapre, v DSO Kamnik samoiniciativno prišel Matjaž Srša, poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik, kot domski zdravnik pa se je z idejo, glede na poslabšano epidemiološko situacijo in trenutne razmere, iz strokovnega vidika strinjal tudi sam oz. vodstvo DSO Kamnik.

Predvsem zaradi tega, je dejal dr. Muževič, ker se število okuženih v Sloveniji in na Hrvaškem povečuje, še bolj pa zaradi tega, ker se nekateri obiskovalci oskrbovancev, ki so se že vrnili tudi z dopusta, kljub opozorilom ne držijo preventivnih priporočil in navodil o socialni distanci. Po njegovih besedah večina obiskovalcev omenjena priporočila in navodila sicer upošteva, nekateri pa, kljub stalnemu opozarjanju, ki ni imelo večjega uspeha, pa žal ne.

Dr. Igor Muževič je še dejal, da je bila odločitev o zaprtju Doma starejših občanov Kamnik sprejeta brez predhodnega posvetovanja z državno epidemiološko službo, vendar so še isti dan, ko so sprejeli odločitev, z Ministrsva za zdravje prejeli poziv tamkajšnje sekretarke, da naj se posvetujejo z epidemiologi.

To so tudi storili, na vprašanje, zakaj se niso o zaprtju že prej posvetovali z epidemiološko službo, pa je dr. Muževič odkrito povedal, da zaradi tega, ker so že v naprej pričakovali negtiven odgovor oz. odgovor, ki ni skladen z njihovim strokovnim mnenjem, saj so se, po mnenju dr. Muževiča, odločitve epidemiologov že večkrat v preteklosti izkazale za škodljive, po njegovih besedah pa naj bi ljudje zaradi tega tudi umirali.

So pa danes dopoldan v Domu starejših občanov prejeli obvestilo Ministrstva za zdravje oz. pristojne epidemiološke službe, da je ukrep nesorazmeren in da morajo sprejemati sorazmerne ukrepe, s katerimi se dr. Muževič oz. vodstvo doma sicer ne strinja, tako da DSO Kamnik ostaja za obiskovalce še naprej odprt, v Domu starejših občanov Kamnik pa zaradi  ukrepov Ministrstva za zdravje zavračajo vsakršno odgovornost za morebitne posledice.