Naslovnica / NOVICE / Nenavadno kratki roki za prijavo na občinske razpise

Nenavadno kratki roki za prijavo na občinske razpise

Občina Kamnik je pred dnevi pričela z objavo letošnjih razpisov za subvencioniranje različnih dejavnosti. Trenutno je na spletni strani Občine objavljenih pet tovrstnih razpisisov, ki pa imajo, precej nenavadno, povsem različno dolge oz. (pre)kratke roke za prijavo.

Trenutni razpisi Občine Kamnik

Javni razpis: 18.2.2015 – 6.3.2015
Javni razpis za sofinanciranje športa v občini Kamnik za leto 2015

 Javni razpis: 20.2.2015 – 27.2.2015
Javni razpis za sofinanciranje počitniškega varstva otrok v letu 2015

Javni razpis: 23.2.2015 – 27.2.2015
Javni razpis za sofinanciranje Mestnih godb v letu 2015

Javni razpis: 20.2.2015 – 24.2.2015
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v Občini Kamnik za leto 2015 – 1. del

Javni razpis: 24.2.2015 – 9.3.2015
Javni razpis za sofinanciranje domoljubnih društev v Občini Kamnik za leto 2015

Pri objavi občinskih razpisov je nenavadno, da imajo, kljub temu, da je razpisovalec in vir sredstev isti, povsem različno dolge roke za prijavo.

Na javni razpis za sofinanciranje športa v občini Kamnik se je tako moč prijaviti 16 dni (od 18. 2. do 6. 3. 2015), na razpis za sofinanciranje domoljubnih društev 13 dni (24.2.2015 – 9.3.2015), na razpis za sofinanciranje počitniškega varstva je rok za prijavo 7 dni (od 20.2. do 27.2.2015), medtem ko se je na javna razpisa za sofinanciranje Mestnih godb ter na razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik, moč prijaviti v vsega 4. dneh po objavi razpisa.

Posebnež med razpisi

Med navedenimi je razpis za sofinanciranje Mestnih godb, v višini 10.000 €, svojevrstna posebnost, saj se nanj, razen Mestne godbe Kamnik, spričo izjemno specifičnih pogojev, ne more prijaviti nihče drug, denimo Godba Stranje, ali kaka druga, morebitna nova kamniška godba. Mestni godbeniki so, v primerjavi z drugimi društvi in organizacijami, ki se morajo za sredstva boriti v skupnem razpisu, v priviligiranem položaju, saj imajo sredstva v domala zagotovljena, prijava na razpis, pa je zgolj nujna formalnost.

Pa ne, da si mestni godbeniki teh sredstev ne bi zaslužili, nasprotno, bržčas bi jim, spričo številnega članstva in velikih stroškov, prišel prav še kak evro več, le »njihov« razpis članom ostalih kulturnih društev in organizacij, ki delujejo v občini Kamnik, v ustih pušča nekoliko grenak priokus manjvrednosti.

Enodnevni razpis

Izmed vseh razpisov iz bližnje preteklosti zagotovo najbolj bode v oči »enodnevni« oz. 24. urni razpis iz konca lanskega leta oz. iz 8. decembra lani, ko je Občina Kamnik na svoji spletni strani objavila 3. del razpisa za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik.

Javni razpis:
8.12.2014 – 9.12.2014
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik za leto 2014 – 3.del

Pojasnilo Občine Kamnik

Spričo različno dolgih rokov za prijavo na razpise smo Občino Kamnik zaprosili za pojasnilo, zakaj prihaja do razlik in na kakšen način ter po kakšnih kriterijih se določajo roki.

Janja Zorman Macura, predstavnica za stike z mediji Občine Kamnik, nam je poslala sledeč odgovor: »Dolžina roka razpisov se določa skladno z dosedanjo prakso objav in prijav, kar pomeni, da so objavljeni v najkrajšem obdobju po objavi proračuna v Uradnem listu Republike Slovenije. Dosedanja praksa pomeni, da prosilci vedo, da bo razpis objavljen, roki pa se gibljejo znotraj obdobij, določenih s pravilniki za posamezna področja. Vsak razpis ima svojega skrbnika, ki se na podlagi prakse in pravil odloči za dolžino roka. Dolžina roka ni odvisna od Zakona o javnih naročilih.« 

Pojasnilo Občine je nekoliko neprepričljivo, saj je iz arhiva objavljenih razpisov na spletni strani Občine Kamnik je moč ugotoviti, da so razpisi objavljeni v različnih terminih in da imajo isti razpisi v različnih letih različno dolge prijavne roke, najbrž pa tudi Uradni list ni najbolj priljubljeno čtivo kamniških kulturnih in drugih ustvarjalcev.

Če za primer vzamemo razpis za sofinanciranje prireditev in projektov lahko ugotovimo, da je bil rok za prijavo na razpis v letu 2014 dolg 8 dni, v letu 2013 5 dni, v letu 2012 6 dni, medtem ko je bil rok za prijavo na isti razpis v letu 2011 kar cel mesec.

(Pre)kratki roki zbujajo dvome

Glede na to, da priprava vse dokumentacije za prijavo na razpis zahteva kar nekaj časa in truda, so roki za prijavo na »enodnevne« ali »vikend« razpise vsaj nenavadni, če že ne kar sporni, saj med potencialnimi »prijavljalci na razpise«, običajno med tiste, ki take razpise z izjemno kratkimi roki spregledajo, vnašajo nepotrebne dvome v korektnost dela razpisovalca.

Nemalokrat je namreč slišati mnenje, da naj bi bili tovrstni kratkotrajni razpisi pisani na kožo posameznim organizatorjem prireditev, projektov in dejavnosti, ki naj bi imeli boljše »zveze« in dostop do »notranjih informacij«, kar naj bi jim dajalo določeno prednost oz. več časa za pravočasno pripravo dokumentacije.

Ravno v času nastajanja tega prispevka smo dobili sporočilo ogorčenega kamniškega ustvarjalca, ki je zapisal: “No, zdej mi pa razložite, kako lahko dajo razpis ven v petek in velja samo do torka? TAKO KRATKO, PA ŠE VIKEND??? No, za koga je pisan razpis?? Zdaj se greste lahko malo raziskovalnega novinarstva.”

V izogib tovrstnim dvomom in ogorčenju bi bilo zato najbrž smiselno, če bi na Občini Kamnik nemudoma razmislili o sprejemu posebnega pravilnika o občinskih razpisih, v katerem bi bila natančno določeni minimalni roki za prijavo, ki zagotovo ne bi smeli biti krajši od vsaj 7.-ih delovnih dni, medtem ko bi že objavljene oz. aktualne razpise s (pre)kratkimi roki, morda lahko celo ponovili, ali pa vsaj podaljšali roke za prijavo.

Dodatek: Primerjava terminov in rokov javnih razpisov za sofinaciranje prireditev in projektov v občini Kamnik od leta 2009 do 2014

Javni razpis: 1.4.2014 – 9.4.2014
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik za leto 2014 – 1. del

Javni razpis: 10.5.2013 – 15.5.2013
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik za leto 2013 – 1.del

Javni razpis: 10.10.2012 – 17.10.2012
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik za leto 2012

Javni razpis: 20.4.2011 – 20.5.2011
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v Občini Kamnik za leto 2011

Javni razpis: 17.8.2010 – 17.9.2010
Javni razpis za sofinanciranje prireditev in projektov v občini Kamnik za leto 2010

Javni razpis: 10.11.2009 – 31.12.2009
Javni poziv za sofinanciranje prireditev in projektov v letu 2009

Vir razpisov: Občina Kamnik

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve