Naslovnica / NOVICE / (Ne)varno v šolo – pismo zaskrbljene matere

(Ne)varno v šolo – pismo zaskrbljene matere

Danes je bil prvi šolski dan in drug za drugim se ponavljajo napotki za varno pot v šolo. Kot odgovorni starši smo jih dolžni prenesti na svoje otroke, vendar pa se je staršem otrok iz naselja Soteska na neki točki zataknilo in bi potrebovali dodatne napotke pristojnih. Za današnji prvi šolski dan smo namreč svoje otroke “po občutku” usmerjali na mesto, kjer naj počakajo na šolski avtobus!

soteska solarji 5

Sredi preteklega šolskega leta smo v Soteski ostali brez avtobusne postaje, zaradi česar so otroci na avtobus čakali kar na pločniku oz. so jim v ta namen svoje dvorišče prijazno odstopili lastniki najbližje hiše. Nova avtobusna postaja je bila že takrat načrtovana in krajani Soteske potrpežljivo (ali pa morda naivno) čakamo, da se gradnja postaje uskladi s trenutno izgradnjo kanalizacijske in vodovodne infrastrukture, ki se je, mimogrede, prav tako začela že pred meseci.

soteska solarji 6

soteska solarji 3Danes, ko se je šolsko leto že začelo, nimamo ne informacij, ne postaje, ne dokončanega pločnika, s katerega so šolarji na avtobus poskakali doslej. Morda bi se morali starši za to zavzeti že prej, a smo nekako (spet naivno) računali, da bo do časa asfaltiran vsaj dotični pločnik. Glede na številne zgodbe in komentiranja o asfaltiranju na območju kamniškem, ki smo jim bili v zadnjem času priča na socialnih omrežjih, menim, da je bilo to pričakovanje povsem upravičeno. Enako upravičeno je bilo tudi pričakovanje, da bo šola / občina poskrbela vsaj za nekoga, ki bi s svojo postavo in odsevnim jopičem na tem območju poskrbel za umiritev (zaradi številnih gradbišč in semaforjev znerviranih) voznikov. Medtem, ko v neposredni bližini šol, kjer so prehodi za pešce »zavarovani« s semaforji, ponekod hkrati stojijo prostovoljci in policist, drugod, kjer je nevarnost toliko večja, ni nikogar.

V kolikor se predstavniki Občine Kamnik, ter vodstvo Osnovne šole Frana Albrehta (s podružnično šolo Nevlje) že dlje časa niso vsaj peljali  mimo tega odseka, si situacijo »varne« poti v šolo lahko ogledajo na fotografijah.

Mati soteških učencev