Naslovnica / Črna kronika / Nevihte s strelami in močnimi padavinami so gasilcem od Šmarce do Špitaliče povzročile obilo dela

Nevihte s strelami in močnimi padavinami so gasilcem od Šmarce do Špitaliče povzročile obilo dela

Številni gasilci in gasilke iz več prostovoljnih gasilskih društev s Kamniškega so imeli tekom današnjega nevihtnega sobotnega popoldneva nemalo dela z odpravljanjem posledic neviht in strel, na pomoč pa so morali poklicati tudi strojno mehanizacijo.

Kamniška Bistrica

Pestro sobotno dogajanje se je, nekaj pred pol poldne, začelo z gasilsko intervencijo v Kamniški Bistrici, kjer je plaz kamenja in blata delno zasul dvoje parkiranih avtomobilov pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrško sedlo.

 

K sreči v plazu ni bil nihče poškodovan, gasilci PGD Kamnik in PGD Kamniška Bistrica pa so morali na pomoč poklicali tudi ekipo Komunalnega podjetja Kamnik, ki je s pomočjo strojne mehanizacije odstranilo nanos kamenja, skal in blata, osvobodila zasute avtomobile ter turistom, ki mimogrede niso upoštevali prometnih znakov za prepoved vožnje, omogočila varen povratek v dolino.

Kamnik

Medtem, ko je bila intervencija v Kamniški Bistrici še v polnem teku, so bili gasilci PGD Kamnik okoli 13. ure obveščeni, da je na Rozmanovi ulici v Kamniku neposreden udar strele v stanovanjsko hišo odkril del strehe, ki so jo gasilci, da bi preprečili zamakanje, s pomočjo gasilske avto-lestve prekrili s folijo.

Šmarca

Še preden pa so gasilci uspeli dokončati delo na Rozmanovi, so prejeli še obvestilo, da je strela udarila tudi v stanovanjsko hišo v Šmarci, preluknjala streho dimnika ter v ostrešju omenjene hiše, kjer se je vnel električni vodnik, povzročila manjši požar.

Posredovali so gasilci PGD Šmarca in PGD Kamnik, ki so s hitrim in učinkovitim ukrepanjem požar uspeli hitro omejiti in pogasiti ter preprečili, da bi ognjeni zublji povzročili večjo škodo.

Na prizorišču pa so morali posredovati tudi reševalci NMP Kamnik, ki so nudili pomoč občanu, ki se je nadihal strupenega dima.

Tuhinjska dolina

K sreči so udari strel Tuhinjski dolini tokrat prizanesli, tuhinjski gasilci pa so imeli vseeno veliko dela z naraslimi vodotoki in meteornimi vodami. Po trenutno zbranih podatkih, ki jih bomo, če bomo uspeli pridobiti vse informacije, so morali posredovati gasilci PGD Srednja vas, PGD Zgornji Tuhinj in PGD Špitalič.

Vaseno

Gasilci PGD Srednja vas so morali posredovati v Vasenem, kjer so hudourniške vode z naplavinami zabile mostiček pri Petrovi kašči, voda pa se je začela razlivati po cesti, budno pa so spremljali tudi razmere pri tamkajšnjem mlinu oz. žagi.

Gasilci so pretok vode sprostili, namestili protipoplavne vreče, za nameček pa so tamkajšnjo cesto očistili še peska in drugih naplavin.

Buč

Meteorne vode so za nekaj časa dodobra zalile tudi cesto v Buču, vendar posredovanje gasilcev tokrat ni bilo potrebno, saj se je nevihta unesla, voda pa je odtekla.

Golice

Precej več dela pa so imeli gasilci PGD Zgornji Tuhinj, ki so morali, ob 13:23, posredovati pri bencinski črpalki na Golicah, kjer je bilo poplavljeno cestišče. Voda je ogrožala prostore in prodajalno bencinskega servisa.

Gasilci PGD Zg. Tuhinj so zaščitili objekt, da le ta ni bil poplavljen. Preprečili so nadalje razlivanje vode in vodo preusmerili nazaj v strugo. Iz prepolnih odtočnih cevi in jaškov so gasilci izčrpali vodo. Nadaljne čiščenje odtočnih cevi je prevzela ekipa Komunalnega podjetja Kamnik.

 

Gasilci pa so posredovali tudi pri manjšem čiščenju odtočne cevi v Malem Hribu. Saj je meteorna voda tekla kar čez travnik.

Špitalič

Nemalo dela na več različnih mestih so meli tudi gasilci in gasilke PGD Špitalič, kjer so meteorne vode, ki jih zamašeni propusti niso zmogli več požirati začele ogrožati več hiš. Precej so narasli tudi tamkajšnji vodotoki, ki so bili tik na meji prelivanja, vendar se je vreme k sreči še pravočasno uneslo, po zaslugi gasilcev pa ni prišlo do kake večje škode.

Motnik

Gasilcem v Motniku tokrat k sreči ni bilo potrebno posredovati, so bili pa vseeno v pripravljenosti, če bi bilo potrebno morda posredovati, saj je Motnišnica, ki je že večkrat poplavljala, začela nevarno naraščati.

 

Fotografije: Kamnik.info in člani prostovoljnih gasilskih društev s Kamniškega

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve