Naslovnica / NOVICE / Nihalka znova vozi na Veliko planino, manjka samo še sneg

Nihalka znova vozi na Veliko planino, manjka samo še sneg

Po dobrem mesecu dni mirovanja, koliko je bilo potrebno za menjavo obeh nosilnih vrvi, je nihalka na Veliko planino opoldne na priljubljeno planino znova popeljala obiskovalce.

Danes opoldne se je v Kamniški Bistrici, na spodnji postaji nihalke na Veliko planino, zbrala pisana množica gostov in novinarjev, ki so se z največjim veseljem udeležili ponovnega zagona nihalke. Le-ta je od sredine lanskega decembra, zgolj nekaj mesecev pred načrtovano menjavo, obstala zaradi preventivnih razlogov oz. dotrajanosti starih nosilnih vrvi, kar je, skorajda brez potrebe, saj ima varnost vendarle prednost pred zaslužkom, pred božičnimi in novoletnimi prazniki sprožilo tudi nekaj malega polemik in hude krvi.

Zbrane sta, v spremstvu ekipe vzdrževalcev, ki je za menjavo vrvi, skupaj z dobavitelji nosilnih vrvi iz tujine, uspela menjavo obeh nosilnih vrvi izvesti v predvidenem oz. domala rekordnem času, pozdravila Leon Keder, direktor družbe Velika planina d.o.o. in Matej Slapar, župan Občine Kamnik, ki sta izrazila veliko zadovoljstvo, da so dela končana in da nihalka znova obratuje, obenem pa domala v en glas hitela, povsem zasluženo in upravičeno, hvaliti ekipo velikoplaniskih vzdrževalcev.

Le-ti so čelu z Andrejem Potočnikom in ob strokovni pomoči Janeza Uršiča, poskrbeli, da so dela potekala hitro, nemoteno in brez večjih težav in zapletov, ki pri tovrstnih, tehnično zelo zahtevnih delih, niso nič nenavadnega. V preteklosti so se namreč, kot je povedal še eden izmed zaslužnih mož Janez Uršič oz. Sobotko, kot mu pravijo njegovi prijatelji in znanci, pri tovrstnih menjavah dogajale tudi že zelo hude nesreče, medtem ko je tokratna menjava potekala tekoče in brez zapletov.

 

Po besedah Leona Kedra je bil še največji zaplet v tem, da dobaviteljev nosilnih vrvi in tujih strokovnjakov niso mogli pripraviti do dela med prazniki, saj bi bila menjava opravljena tudi kaka dva tedna pred rokom, vseeno pa so bila dela, tudi ali pa predvsem po zaslugi znanja in uigranosti domače vzdrževalne ekipe, strokovno in kvalitetno opravljena v roku, pri čemer je, na pol v šali, a vseeno resno dejal, da se zato boji, da jim utegnejo vzdrževalce z Velike planine speljati tudi kam v tujino.

Direktorjevim besedam je pritrdil tudi vodja vzdrževanja Andrej Potočnik, ki je v smehu dejal, da so že dobili ponudbo, obenem pa tudi sam »svoje fante« na vso moč pohvalil za dobro opravljeno delo, ki vsekakor ni bilo lahko in enostavno.

Zato najbrž ni bilo nič nenavadnega, da sta čast slovesnega oz. simboličnega prereza traku, direktor družbe in župan Kamnika, ki jima je najbrž danes kar precej odleglo, prepustila kar vzdrževalcem, ki so si to vsekakor zaslužili.

 

Da je nihalka znova varna in služi svojemu namenu, pa so zbrani gostje in obiskovalci, med katerimi je bil tudi precej predstavnikov različnih medijev, lahko preizkusili kar sami, in sicer z vožnjo v obnovljenih kabinah nihalke na Veliko planino.

V času remonta namreč niso bile zamenjane zgolj nosilne vrvi, ampak so bile obnovljene tudi kabine, ki so na novo prekovičene, obenem pa se skozi zamenjana varnostna stekla med vožnjo ponuja še lepši pogled na planine in dolino. Manjkajo zgolj še nove nalepke, s katerimi pa bosta kabini opremljeni takoj, ko bodo to dopuščale temperature, ki so za enkrat še prenizke.

 

Prijetno druženje se je, z zdravico in pogostitvijo, nadaljevalo v okrepčevalnici Skodla na Veliki planini, ki je bila sprva še skrita v megli, so se pa meglice kaj kmalu pretrgale tako da je Velika planina zažarela v že domala povsem pomladnem soncu, zaradi česar se je bilo kar težko z nihalko spustiti nazaj v megleno dolino.

 

Skratka, nihalka na Veliko planino znova vozi, zdaj pa bi, tik pred zimskimi počitnicami, potrebovali vsaj še nekaj oz. čim več snega, ki bi letos omogočil vsaj nekaj zimskih radosti.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve