Naslovnica / Črna kronika / Nov primer vandalizma na Kopiščih

Nov primer vandalizma na Kopiščih

Pri spominski kapelici na Kopiščih, ki je bila v času od postavitve že večkrat tarča vandalizma, so bili danes odkriti kljukasti križi oz. svastike, s katerimi je neznanani storilec porisal obvestilno tablo ter eno izmed sveč.

Sama kapelica, ki je bila že parkrat počečkana in polita z barvo, je tokrat k sreči ni bila onečaščena oz. poškodovana, zato pa je na obeh straneh informacijske table in na eni izmed sveč moč opaziti vpadljive kljukaste križe.

 

Gre za še eno v vrsti nespodobnih in nedopustnih mazaških dejanj neznancev na Kopiščih, ki se očitno s spominskim obeležjem pripadnikom kolaborantskih enot v Kamniški Bistrici ne morejo sprijazniti in ga pustiti pri miru.

Je pa zanimivo, da je neznani storilec tokrat, najbrž nehote oz. zaradi nevednosti, razen, če v resnici res ni hotel sporočiti kaj drugega, za seboj pustil precej dvoumno sporočilo, kajti narisane svastike niso nacistični kljukasti križi oz. desnosučne svastike, katerih kraki obrnjeni v desno, ampak levosučne svastike s kraki obrnjenimi v levo, kar je prastar simbol sreče, zdravja in miru, v slovanskem izročilu pa predstavlja tudi sončno kolo oz. kolovrat.

Fotografije: Matevž Skamen