Naslovnica / NOVICE / Nova generacija kamniških kipark in kiparjev

Nova generacija kamniških kipark in kiparjev

V Kulturno umetniškem društvu HIŠA KERAMIKE, zakaj pa ne majolka se je v tem tednu zaključil tečaj kiparstva »od glave do portreta«, ki je potekal pod mentorstvom akademske kiparke prof.Dragice Čadež.

Kiparski tečaj je potekal v poznih popoldanskih in večernih urah, udeleženci tečaja pa so delali več študij kiparskih form ter izdelali portret po živem modelu.

 

Sprehajalci na Šutni so se ob pogledu na živahno dogajanje v Hiši keramike ustavljali pred razsvetljenim prostorom, tisti bolj radovedni, ali pa v želji pokazati otrokom kaj se dogaja, pa so tudi so vstopili.

Skupina tečajnikov je zajemala vse starosti, od 11 letne deklice, do starejših upokojencev, ki med delom skoraj niso imeli časa za pogovor, saj je prof.Čadeževa intenzivno delala korekture, se posvečala vsakemu udeležencu in ga usmerjala v gledanje in zaznavanje forme glave, proporcev, ploskev, linij…

Dragica Čadež si je kot kot kiparka  s svojim obsežnim opusom pridobila v slovenski zgodovini in še posebno v slovenski likovni umetnosti najodličnejše mesto. V novembru letos je prejela kiparsko nagrado ZDSLU za življensko delo v Moderni galeriji, njeno dolgoletno pedagoško delo in umetniško ustvarjanje pa sta bila za udeležence tečaja izjemno darilo.

Tatjana Hlačer