Naslovnica / NOVICE / Nove nosilne vrvi nihalke so že pod Veliko planino

Nove nosilne vrvi nihalke so že pod Veliko planino

Na parkirišču pri spodnji postaji nihalke na Veliko planino, ki žal še nekaj časa ne bo obratovala, je že od jutranjih ur precej živahno, saj so danes zgodaj zjutraj pripeljali nove nosilne vrvi.

Jutranji bistriški mir je danes že navsezgodaj zmotilo brnenje avtodvigala, ki je s tovornjaka dvigoval težke kolute z novima nosilnima vrvema nihalke. Kot nam je povedal Leon Keder, direktor družbe Velika planina, so dela povezana z menjavo obeh nosilnih vrvi v polnem teku, saj so se, za posamezna dela, ki jih v družbi ne morejo izvesti sami, že dogovorili z ustreznimi izvajalci.

 

Po besedah direktorja družbe Velika planina d.o.o so trenutno v teku pripravljalna dela, da bodo lahko, med drugim, odstranili obstoječe, dotrajanje nosilne vrvi ter pripravili ustrezna sidrišča pri zgornji in spodnji postaji, pri čemer bo potrebno sneti še potniške kabine, na Veliko planino pripeljati ustrezno orodje in vitle, sidrirati staro vrv, jo pripraviti na odstranitev in podobno oz. kot je dejal Leon Keder: »Ko bo stara nosilna vrv spuščena, bomo pričeli z vpenjanjem nove vrvi, izvedli zalivanje konusov ter izvedli ostala dela, ki so potrebna. Novo vrv bomo vpeli predvidoma v prvi polovici januarja. V drugi polovici januarja pa bomo izvedli montažo kabin, vzmetnih mehanizmov na zg. in sp. postaji, dvignili in popuščali uteži,  demontirali škripce ter ostala dela, ki so potrebna za pričetek obratovanja.  V vmesnem času pa bomo izvedli tudi obnovo kabin (zamenjali stekla, kovice itd..).

Kdaj bodo dela predvidoma končana, pa je Leon Keder povedal: “Pričakujemo, da bomo vse navedeno, če bodo to dopuščale vremenske razmere, izvedli predvidoma do konca januarja.«