Naslovnica / NOVICE / Novi ljubljanski nadškof kamniških korenin
Pater Stanislav Zore - Foto: franciskani.si

Novi ljubljanski nadškof kamniških korenin

Papež Frančišek je za novega ljubljanskega nadškofa imenoval patra Staneta Zoreta, provinciala slovenskih frančiškanov, ki je živel in odraščal v kmečko-delavski družini v Selah pri Kamniku.

Stanislav Zore bil rojen leta 1958 na Selah pri Kamniku. Oče je delal kot rudar v rudniku krede, oz. kaolina na Selah (Rudnik kaolina Črna), mama pa je skrbela za kmetijo in štiri otroke. Po besedah patra Staneta Zoreta so živeli skromno, vendar se z bratom in sestrama z veseljem spominjajo otroških let, ki so bila polna veselja, pa tudi dela na kmetiji.

Med obiskovanjem kamniške gimnazije, ki jo je obiskoval kot vozač in je moral včasih tudi po več ur čakati na avtobus, spoznal frančiškane, kjer je, namesto da bi čakajoč na avtobus pasel zijala po mestu, raje pomagal frančiškanom pri raznih opravili. V drugem letniku je že stanoval v serafinskem kolegiju v Kamniku, kakor se imenuje malo semenišče, kjer je od blizu poznal frančiškanski red v katerega je kasneje tudi vstopil.

Uradno se bo pater Stanislav Zore, kot novi ljubljanski nadškof, javnosti predstavil v petek.

Življenjepis p. Staneta Zoreta

p. Stane Zore, frančiškan (OFM), je bil rojen 7. septembra 1958 na Selah pri Kamniku, v ljubljanski nadškofiji. Večne zaobljube je naredil 4. oktobra 1984 pri manjših bratih frančiškanih.

V duhovnika je bil posvečen 29. junija 1985. Diplomiral je iz teologije na Teološki fakulteti v Ljubljani. Bil je rektor Marijinega svetišča na Brezjah in Sveti Gori.

Trenutno je provincial Slovenske frančiškanske province sv. Križa (drugi mandat) in predsednik Konference redovnih ustanov v Sloveniji.

Vir: Slovenska škofovska konferenca