Naslovnica / NOVICE / Novi preventivni ukrepi, popolna prepoved obiskov v CIRIUS-u in odpovedi prireditev

Novi preventivni ukrepi, popolna prepoved obiskov v CIRIUS-u in odpovedi prireditev

Zaradi varovanja zdravja uporabnikov so včeraj povsem prepovedali obiske tudi v CIRIUS-u, zaradi preventivne prepovedi prireditev v zaprtih prostorih, kjer bi bilo zbranih več kot 100 obiskovalcev, pa se odpovedi različnih dogodkov in prireditev vrstijo tudi na Kamniškem.

Ker sodijo starejši med najbolj ranljive in občutljive skupine za okužbo z novim koronavirusom, popolna prepoved obiskov v domovih starejših občanov, med katerimi je tudi Dom starejših občanov Kamnik, velja že nekaj dni. Včeraj ob 14. uri pa so se, z namenom varovanja zdravja uporabnikov in preprečevanja širjenja morebitne okužbe, za zunanje obiskovalce in uporabnike storitev zapahnile tudi v kamniškem CIRIUS-u, zaradi česar vadbe in treninge odpovedujejo tudi nekateri kamniški športni klubi, ki za treninge uporabljajo tamkajšnji bazen in telovadnico.

Od včeraj velja tudi prepoved prireditev v zaprtih prostorih z več kot 100 obiskovalci, zaradi česar se odpovedi sporočajo tudi organizatorji prireditev na Kamniškem. Že pred časom je, kot prva, vse svoje dogodke in prireditve, vključno s potujočo knjižnico, odpovedala kamniška knjižnica.

Slavnostno akademijo ter dogodke in prireditve povezane s praznovanjem 70-letnice kamniške gimnazije so odpovedali oz. za nedoločen čas odložili tudi v Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik, prav tako pa tudi vse oblike pouka izven šole (ekskurzije, projektni dnevi, praktično usposabljanje…), medtem ko so roditeljske sestanke prestavili, govorilne ure za starše pa potekajo zgolj po telefonu ali elektronski pošti.

Večje dogodke in predstave pa so odpovedali tudi v Domu kulture Kamnik, medtem ko bodo glede morebitne izvedbe manjših prireditev še sporočili.

Zaradi novega koronavirusa bo zagotovo v veliki meri okrnjeno tudi letošnje praznovanje kamniškega občinskega praznika, ki ga v Kamniku vsako leto obeležimo tudi s številnimi prireditvami, saj so vsi večji dogodki že odpovedani s prepovedjo, bržkone pa utegnejo prepoved in ukrepe iz preventivnih razlogov upoštevati tudi organizatorji manjših prireditev, saj so nekateri izmed njih že sporočili, da načrtovane dogodke in prireditve odpovedujejo.

Prestavljen je tudi spomladanski kmetijski sejem v Komendi, Turistično društvo Komenda pa je odpovedalo tradicionalno spuščanje gregorčkov na ribniku Križ.

Glede na to, da smo v postnem oz. predvelikonočnem času, glede na izkušnje iz drugih držav pa ne gre pričakovati, da se bodo zadeve prav hitro umirile, utegnejo preventivni ukrepi in prepoved prireditev v zaprtih, ki se jih udeležuje več kot sto obiskovalcev, v precejšnji meri vplivati tudi na versko življenje. Slovenska škofovska konferenca je za duhovnike in vernike sicer že pred časom pripravila precej podrobna navodila za preprečevanja širjenja korona virusa COVID-19, v katerem je še posebej poudarjeno, naj se bogoslužij udeležujejo zgolj zdravi verniki, duhovniki pa so, skladno z navodili, izpraznili kropilnike z blagoslovljeno vodo ob vhodu v cerkev, ob pozdravu miru pa, skupaj z verniki opustili stisk roke, medtem ko se obhajilo prejema zgolj na roko. Kljub temu, da informacij o morebitni omejitvi in odpovedi večjih verskih obredov na Kamniškem zaenkrat še nismo zasledili, pa jih je najverjetneje moč pričakovati že v kratkem.

Še nekaj novih preventivnih ukrepov, katerih namen je zmanjševanje možnosti širjenja okužbe na ostale bolnike in na osebje, so se včeraj uvedli tudi v Zdravstvenem domu Kamnik, kjer so spremenili režim sprejemanja bolnikov v ambulanti nujne medicinske pomoči.

Vstop je od včeraj možen zgolj skozi zunanji vhod, kjer je potrebno na vhodu najprej pozvoniti. Nato bo osebje, po osnovnem odvzemu podatkov o razlogu prihoda in epidemioloških podatkov, paciente spustilo v prostore nujne medicinske pomoči, a brez nepotrebnih spremljevalcev oz. izjemoma, v primeru otroka ali medicinske potrebe (starejše, obnemogle osebe), zgolj v spremstvu ene zdrave osebe, sicer pa je dovoljen zgolj bolniku brez spremljevalcev.

Po naši informacijah na Kamniškem zaenkrat sicer še ni bilo potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, z doslednjim upoštevanjem priporočil in preventivnih ukrepov, pa lahko za preprečitev morebitnega širjenja okužbe, brez vsakršne panike, največ naredimo prav sami.

Kako ravnati ob sumu na okužbo s koronavirusom

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve