Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / NSi bo o vstopu v koalicijo z županom Šarcem odločala na »internem referendumu«
Premražena Marjan Šarec in Matej Tonin na proslavi ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije.

NSi bo o vstopu v koalicijo z županom Šarcem odločala na »internem referendumu«

Vodstvo kamniške NSi načeloma podpira vstop v koalicijo z županom Marjanom Šarcem, vendar bo dokončna odločitev sprejeta šele na izrednem zboru članov stranke.  Ob vsem “povolilnem cirkusu” se nehote ustvarja vtis, da poskuša kamniška NSi (pre)napihniti pomembnost svoje odločitve. Dokončna odločitev bo znana (šele) 7. novembra.

V prispevku »Prva seja je mimo, začenja se resno delo.« smo že poročali, da se župan in lokalna NSi, ki ji je, kot edini “pravi” politični stranki, v občinskem svetu uspelo obdržati štiri svetnike, pogajata o povezovanju v koalicijo.

Iz poročila o sestanku 16-članskega občinskega odbora Nove Slovenije Kamnik, ki so ga objavili na svoji spletni strani (www.nsi-kamnik.net), gre razbrati, da vodstvo lokalnega odbora stranke povečini sicer podpira vstop v koalicijo, imajo pa nekateri člani tudi določene pripombe in pomisleke. Kljub temu je lokalni odbor z 12 glasovi za, dvema proti in dvema vzdržanima glasovoma, z večino glasov podprl vstop v koalicijo, dokončno odločitev pa bodo sprejeli na nekakšnem internem referendumu, oz. na izrednem zboru članstva, ki bo 7. novembra.

Marjan Šarec in Matej Tonin

Se bosta Marjan Šarec in Matej Tonin kmalu grela v koaliciji?

Koalicijsko povezovanje so v NSi vzeli precej resno, saj so za pogajanja z županov ustanovili pogajalsko skupino v sestavi: Ivanka Učakar, mag. Matej Tonin in Matej Slapar, ki je članom lokalnega odbora stranke  predstavila izkupiček triurnih pogajanj izpred tedna dni.

Člani pogajalske skupine so v svojem poročilu, ki so ga podali kolegom odbora NSi družno ugotovili, da so pogledi na občinsko problematiko obeh strani sorodni in jih je mogoče enostavno uskladiti z vsebinskimi in programskimi točkami, ki jih je NSi Kamnik pripravila kot izhodišča za koalicijsko pogodbo. O stvareh naj bi se na pogajanjih neposredno in odkrito pogovorili ter oblikovali dva dokumenta: koalicijsko pogodbo in koalicijski protokol. Po njihovih navedbah naj bi si, kljub precej manjšemu številu svetnikov (14:4), v koaliciji izborili enakopraven položaj pri odločanju, kar kaže na, bodisi izjemno velikodušnost župana, bodisi na pobožne želje NSi-ja. Razen tega naj bi jim v koalicijsko pogodbo uspelo vnesti veliko točk iz njihovega predvolilnega programa ter si izboriti tudi podžupansko mesto, ki naj bi jim, po njihovem mnenju, glede na rezultate volitev, kar pripadalo. Glede na to, da se je potegoval za mesto župana, bo njihov podžupanski kandidat najverjetneje kar Matej Slapar.

V razpravi o morebitnem koalicijskem povezovanju so, sodeč po objavi na spletni strani, odborniki pretehtavali prednosti in slabosti vstopa v koalicijo, kajti kamniška NSi se je po letošnjih volitvah znašla med Scilo in Karibdo. Na eni strani je njihov volilni rezultat kljub vsemu neke vrste poraz (pričakovali in računali so na precej več), zato pri pogajanjih ne morejo preveč trmoglaviti oz. izsiljevati in so skorajda prepuščeni na milost in nemilost Šarčeve dobre volje, ki bi lahko koalicijo sestavil tudi brez njih, po drugi strani, pa tudi v morebitni opoziciji nimajo pravega partnerja s kateri bi mogli, oz. bolje rečeno, sploh hoteli sodelovati.

Ob vsem ” povolilnem cirkusu”, ki ga v NSi zganjajo okrog koalicijskega povezovanja, se poraja občutek, da poskušajo v NSi (pre)napihniti pomembnost njihove odločitve, oz. vzbuditi vtis, kot da brez njih koalicije ni moč sestaviti ter vsaj na zunaj narediti vtis, da delajo županu in občini nekakšno veliko uslugo.

V resnici lokalna NSi nima prav dosti izbire; ali slednjič le pokažejo koliko jih je dejansko v hlačah in se z vstopom v koalicijo lotijo resnega, konkretnega dela ter prevzamejo tudi svoj del odgovornost, ali pa se še naprej ‘skrivajo’ v nekakšni ‘konstruktivni opoziciji’ in jadikujejo nad tem, da nihče ne priznava in prepoznava njihovih zaslug.

Ob upoštevanju dejstva, da večina članov lokalnega odbora vstop v koalicijo podprla, bi morala biti potrditev odločitve na izrednem zboru članstva bržčas zgolj formalnost. Zato lahko pričakujemo, da bodo na zboru članstva najbrž še malo napenjali mišice ter, v opozorilo, na račun bodočega koalicijskega partnerja izrekli še kako pikro kritiko, navsezadnje pa v koalicijo vseeno vstopili. Tudi zaradi tega, ker si mag. Matej Tonin, ki ima v domačih krajih, močno volilno podporo, kot poslanec državnega zbora najbrž ne želi, da bi, z morebitnim nesodelovanjem z županom, moral delovati zoper interese domače občine. Nenazadnje gre le za poslanca, ki je že do sedaj nemalokrat pripomogel k hitrejšemu in učinkovitejšemu reševanju zapletov na ravni med državo in občino, oz. kot se temu reče po domače, je kako stvar “zrihtal”.

Svojo odločitev, da se o povezovanju odločijo na izrednem zboru članstva, v NSi utemeljujejo s tem, da so demokratična stranka, ki bo upoštevala večinsko voljo vseh zbranih članov. Se pa ob sklicevanju na ‘demokratičnost’ poraja tudi manjša “demokratična senca dvoma”. Ena izmed zahtev NSi-ja za vstop v koalicijo je, da so, poleg Liste Marjana Šarca, edini sopodpisniki koalicijske pogodbe, kar nekoliko preveč “diši” po izključevanju manjših možnih koalicijskih partnerjev iz drugih strank. Je pa zahteva po svoje tudi razumljiva, saj si želi NSi, ki naj bi si izborila status enakovrednega partnerja, na ta način preprečiti morebitno preglasovanje že znotraj same koalicije. Gre za premišljeno taktično potezo, ki pa je lahko tudi dvorezna, saj županu daje kar precej neformalnega, oz. z njihove strani “nenadzorovanega” manevrskega prostora.

Kakorkoli že, odločitev stranke NSi bo sprejeta  izrednem zboru0 članstva, ki bo 7. novembra, o vsem skupaj pa bomo poročali tudi na kamnik.info. Če nas bodo (medije) spustili zraven, morebiti celo v živo.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve