Naslovnica / Napovedi in obvestila / Nujno opozorilo: Ne izpostavljajte se dejavnostim pri katerih obstaja možnost poškodb
Foto: Vladimir Habjan

Nujno opozorilo: Ne izpostavljajte se dejavnostim pri katerih obstaja možnost poškodb

Zaradi izbruha epidemije okužb s koronavirusom GRS odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih obstaja večja možnost poškodb, na vse državljane pa se z enakim apelom obračajo tudi slovenski zdravniki.

Gorski reševalci odsvetujejo dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, še posebej pa naj se ljudje v teh časih izogibajo visokogorja, saj so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju.

Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19, bodo piloti prevoz s helikopterjem, iz povsem razumljivih razlogov, zelo verjetno odklonili, za lastno varnost pa morajo poskrbeti tudi gorski reševalci. Spričo tega se morebitna reševanja lahko zelo zapletejo, tako da v trenutni situaciji ni nič samoumevno.

Podobno na vse državljane apelirajo tudi slovenski zdravniki, saj zaradi povečanja obremenitev bolnišnic, omejenih kadrov in materialnih sredstev, ljudi prosijo, da se izogibajo vsem nepotrebnim tveganjem, kot so nevarni oz. adrenalinski športi, delo na višini, v gozdu, skratka vse dejavnosti, pri katerih obstaja večja možnost poškodb, saj bo tudi nujna zdravstvena oskrba, ki jo v teh kriznih časih še lahko zagotavljajo,posebej ob morebitnem neodgovornem obnašanju posameznika, lahko postala bistveno težje dostopna, če ne že skorajda nemogoča.