Naslovnica / Napovedi in obvestila / Nujno sporočilo: Nedeljska povorka narodnih noš odpade!

Nujno sporočilo: Nedeljska povorka narodnih noš odpade!

Organizatorji 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine so sporočili, da so nedeljske prireditve, vključno s tradicionalno povorko narodnih noš, odpovedane zaradi slabe napovedanega močnega deževja, zaradi katere so vremenoslovci izdali celo oranžno opozorilo, saj naj bi od nedelje do torka krajevno lahko padlo od 100 do okoli 200 litrov dežja na kvadratni meter.

V nujenm sporočilu za javnost so v Zavodu za turizem, šport in kulturo, ki organizira 47. Dneve narodnih noš, zapisali:

NUJNO SPOROČILO                                                                                                                                  

Odpoved nedeljskega programa 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Zaradi slabe vremenske napovedi smo bili prisiljeni odpovedati celotni program v nedeljo, 10. septembra. Kljub celoletnim pripravam na ta velik in pomemben dogodek, smo morali sprejeti to tudi za organizatorja neljubo odločitev.

Za ta skrajni ukrep smo se odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke ne moremo zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve. Dež lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili smo, da bomo tako najbolje zavarovali našo dediščino, ki ji je ta festival posvečen. Dež bi lahko poškodoval tudi tehnično opremo, zato smo morali odpovedati tudi ostali program.

Prepričani smo, da je to za vse skupaj najboljša odločitev, hkrati pa se vsem opravičujemo za morebitne nevšečnosti.

Še vedno pa so obiskovalci vljudno vabljeni na spremljajoče razstave, ki jih še vedno lahko obiščete. Do 30. septembra bo v Galeriji Miha Maleš razstava »Z zlato nitjo stkano«, ki je plod raziskovanja in usklajevanja ter nato samega krojenja in šivanja kostumov. Andreja Stržinar je namreč na osnovi zgodovinskih virov čimbolj avtentično sešila oblačila kot so jih nosili naši predniki v sredini 19. stoletja. V Galeriji Dika si lahko še prihodnji konec tedna ogledate razstavo »Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant!« Do 9. oktobra pa bo odprta razstava Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc in sicer si jo obiskovalci lahko ogledajo v času uradnih ur v Občini Kamnik.

Današnji program, 9. septembra, ostaja nespremenjen.

 

NAPOVED ZA SLOVENIJO

Ponoči bo v vzhodni Sloveniji še delno jasno, drugod pa spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno se bodo pojavljale krajevne padavine, na Primorskem lahko tudi posamezne nevihte. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 15, na Primorskem od 16 do 20 stopinj C.

Jutri dopoldne se bo pooblačilo tudi v severovzhodni Sloveniji. Drugod bo oblačno. Deževalo bo pogosteje kot danes, občasno lahko za krajši čas tudi v vzhodnih krajih. Predvsem na Primorskem bodo vmes posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 22, v vzhodnih krajih in ob morju od 24 do 27 stopinj C.

OPOZORILO

Od nedelje do torka zjutraj bo v zahodni polovici Slovenije pogosto deževalo. Krajevno bo lahko skupno padlo od 100 do okoli 200 litrov dežja na kvadratni meter.

OBETI

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, deloma z nevihtami, pogosteje na zahodu, proti severovzhodu pa večinoma popoldne ali zvečer. V noči na torek se bo dež razširil nad vso Slovenijo in v torek popoldne postopno ponehal. Ohladilo se bo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost.

Vir vremenske napovedi: Arso