Naslovnica / KULTURA / O Rudolfu brez brkov in Veroniki

O Rudolfu brez brkov in Veroniki

Včeraj je bila v Maistrovi rojstni hiši predstavljena nova slikanica O Rudolfu brez brkov in o Veroniki, ki je z repom namahala mamuta. Predstavitev knjige je, skupaj z razstavo ob občinskem prazniku pripravil Medobčinski muzej Kamnik.

Pogovor z avtorico Alenko Juvan in ilustratorko Andrejo Peklar je vodil Kamničan Vladimir Motnikar, novinar na Radiu Slovenija.

rudolf brez brk 4

rudolf brez brk 2Ob izredno lepi udeležbi, je potekal pogovor o nastajanju slikanice, tako z vsebinskega kot umetniškega vidika. Do nastanka slikanice je pravzaprav prišlo, ker ima Maistrova hiša veliko mladih obiskovalcev, zanje pa, razen dela Toneta Partljiča, ni primernih knjig. Slikanica združuje realnost in domišljijo, kajti iz časa Maistrovega otroštva v Kamniku ni veliko znanega. Je pa zelo verjetno, da se je družil z vrstniki, kot so Ivan Vavpotič, Anton Koželj, Anton Medved, Josip Suchy in drugi.

Tudi v odraslem življenju so imeli stike, npr. Anton Koželj je ilustriral Medvedove Poezije, Ivan Vavpotič je avtor prve znamke Verigar leta 1918, tudi Maister in Medved sta se srečala ipd. Seveda pa mimo kamniškega mamuta in Veronike, tudi v tej knjigi ni šlo.

Besedilo in fotografije: MMK