Naslovnica / NOVICE / O zasvojenosti z računalniki, telefoni, igricami, internetom…

O zasvojenosti z računalniki, telefoni, igricami, internetom…

Računalniki, mobilniki, splet in spletna družabna omrežja praviloma bogatijo in dopolnjujejo naše delo in odnose. Na trenutke pa smo z doživetji pred zasloni preobremenjeni, čezmerna in neuravnotežena uporaba pa lahko preide v začaran krog zasvojenosti.

V ta namen je bilo s sodelovanjem s centrom Logout organizirano interaktivno predavanje v prostorih Mladinskega centra Kotlovnice. Boris Veler (Logout – Center pomoči pri prekomerni uporabi interneta) je zbrane starše soočil s problematiko prekomerne uporabe tehnologij. Poudaril je, da mladostniki vedno pogosteje prehajajo med različnimi zasloni: televizorjem, igralnimi napravami, pametnimi telefoni, tabličnimi, prenosnimi in namiznimi računalniki. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da mladi 29 odstotkov časa, ko uporabljajo različne medije, posvetijo več napravam hkrati oziroma preskakovanju z ene na drugo, kar lahko nanese tudi do 10 ur dnevno. Pomembno je, da zanjo starši ravnati v takih situacijah in poiščejo strokovno pomoč, kadar postanejo simptomi neobvladljivi.

Na predavanju je bilo poudarjeno, da imajo starši veliko vlogo pri uravnoteženi uporabi. S tem, ko sami kažejo dober vzor uravnotežene uporabe medijev, lahko postavijo omejitve, kako, kdaj in kje uporabljati splet. Kot vzorniki bi morali starši paziti, kako uporabljajo tehnologijo, odvisno od tega, kako hočejo, da jo uporabljajo njihovi otroci.

Pogovor pa je nanesel tudi na nevarnosti na spletu kot so spletno nadlegovanje in vse vrste socialne izključljivosti, nestrpnosti in diskriminacije.

Predavanje je bilo organizirano s strani Lokalne akcijske skupine občine Kamnik, ki jo koordinira Mladinski center Kotlovnica. V okviru predavanj vas vabimo na naslednji predavanji:

  • ”Kako se z najstnikom pogovarjati o drogah?” (DrogArt), 24.10.2017 ob 18:00 v prostorih Mladinskega centra Kotlovnica.
  • ”Vzgoja za ne-odvisnost.” (Zavod Mind), 28.11. 2017 ob 18:00 v prostorih Mladinskega centra Kotlovnica.

Gašper Selko