Naslovnica / NOVICE / Ob 20 – letnici kamniškega občinskega praznika 10. Maistrov pohod

Ob 20 – letnici kamniškega občinskega praznika 10. Maistrov pohod

Kot že devet let doslej, je tudi letos na drugo soboto v aprilu 2015, kot zadnja prireditev ob kamniškem občinskem prazniku, potekal 10. Maistrov pohod.

Tradicionalni pohod, ki poteka od Maistrovega spomenika na Grabnu, mimo Maistrove rojstne hiše na Šutni, Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra na Veliko špico nad Kamnikom, vsako leto od leta 2006 prireja Društvo general Maister Kamnik.

Okrog 80 udeležencev letošnjega pohoda, ki sovpada z dvajsetletnico razglasitve 29. marca rojstnega dne Rudolfa Maistra za občinski praznik, je pred spomenikom Maistra pozdravil predsednik društva Ivan Sekavčnik. Med udeleženci so bili tudi člani Društva general Maister Zasavje s predsednikom Emilom Šternom in dva vojaka gorske enote slovenske vojske iz vojašnice v Bohinjski Beli.

V imenu občine Kamnik je udeležence pozdravil podžupan Matej Slapar, ki je zahvalil DGM Kamnik za organizacijo tega pohoda in ohranjanje Maistrovega izročila v njegovem rojstnem mestu.

Jože Arko, polkovnik SV in ustanovni član DGM Kamnik je nato obrazložil zgodovino Maistrovih pohodov in poudaril zlasti sodelovanje mladih na tem pohodu, za kar je še, ko je bil aktivni športni pedagog na OŠ Marije Vere poskrbel tudi Franc Omerzu.

pohod_maister21

Ivan Sekavčnik je ob jubilejnem 10. Maistrovem pohodu podelil posebna priznanje aktivnim članom DGM , ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi pohodov v preteklem desetletju: Jožetu Arku, Marjanu Gladku, Francu Omerzuju, Stanetu Simšiču, Niku Pinteriču in Francu Svetelju.

Na pohodu skozi mestno jedro Kamnika so se pohodniki ustavili pred Maistrovo rojstno hišo, od koder se odpira pogled na cilj pohoda, na Veliko špico, kjer so Maistrov spomin počastili z minuto tišine in se nato podali na okrog dve uri trajajoč pohod v lepem sončnem vremenu na cilj. Od tod so se po vpisu v spominsko knjigo mimo Starega gradu in mlinčkov vrnili za zborno mesto na ploščadi Trga talcev, kjer so organizatorji poskrbeli za skromen prigrizek in čaj.

pohod_maister11

Čeprav je bilo med udeleženci precejšnje število starejših pohodnikov, članov Društva upokojencev Kamnik, med najstarejšimi je bil 89 – letni Stane Simšič, so vsi zmogli celotno pot, brez spremljajočega prevoza, za kar je poskrbel Matevž Košir.

pohod_maister31

Udeleženci so bili z organizacijo pohoda zelo zadovoljni, k temu je seveda prispevalo tudi lepo pomladansko vreme, žal pa se to sobota zaradi nadomeščanja pouka v kamniški osnovnih in srednjih šolah pohoda ni moglo udeležiti več šolske mladine.

pohod_maister41

Iz zgodovine Maistrovih pohodov

Prvega Maistrovega pohoda, 8. aprila 2006, se je udeležilo okrog 30 pohodnikov, med njimi tudi učenci sedmega razreda OŠ Marije Vere v okviru programa Šport za sprostitev. Predsednik društva Niko Pinterič je zbranim na kratko orisal življenje in zasluge našega rojaka Rudolfa Maistra, Jože Arko, vodja pohoda pa jim je predstavil potek pohoda in poudaril, da je upravni odbora DGM Kamnik za začetek pohoda izbral smer na Veliko Špico nad Kamnikom, kasneje pa bo možno izbrati tudi kako drugo traso. V razpravi je bil tudi predlog dr. Nika Sadnikarja, da v prihodnje izbrali smer pohoda od Kamnika preko Podgorja, kjer bi obiskali rojstne hiše pisateljev Josipa Ogrinca in Luke Svetca, mimo Križa in do Mengša, kjer je pokopan Maistrov oče Franc s svojima sinovoma Arturjem in Ernestom. Vendar je zlasti zaradi zahtevnosti organizacije te prireditve (varnost pohodnikov itd.) ostalo pri začetni trasi.

Četrtega pohoda, leta 2009 se je udeležilo že okrog 70 pohodnikov iz Kamnika, Tuhinja Komende in okoliških krajev. Med udeleženci so bili tudi člani veteranskih organizacij, planinci in drugi. Tudi tokrat so se pohoda udeležili mladi planinci z OŠ Marije Vere na Duplici. Pred Maistrovim spomenikom je mladim spomin na velikega kamniškega rojaka obudil dr. Niko Sadnikar, ki se je z Maistrom tudi osebno srečal, ko sta ga z očetom obiskala v Mariboru.

Petega pohoda, 2010,  se je udeležilo že 85 pohodnikov. Med mladimi so bili najštevilnejši člani planinskega krožka z OŠ Marije Vere. Pri vodenju pohoda so poleg Jožeta Arka sodelovali tudi člani planinskega društva Kamnik z vodnikoma Stanetom Simšičem in Janezom Benkovičem. Ob zaključku pohoda je predsednik DGM Kamnik Niko Pinterič pohodnikom razdelil pohodne kartončke za vpisovanje udeležbe na Maistrovih pohodih.

Šesti Maistrov pohod, leta 2011 je zabeležil do takrat največjo udeležbo, saj se je pohoda udeležilo okrog sto pohodnikov, med njimi petnajst pohodnikov iz DU Komende. Na startu pred spomenikom Rudolfa Maistra je zbrane pozdravil tudi Marjan Šarec, župan občine Kamnik, ki je pohodnike spremljal do Maistrove rojstne hiše na Šutni. Med pohodniki je bilo tudi okrog 30 učencev OŠ Marije Vere pod vodstvom Francija Omerze. Po končanem pohodu so za okrepčilo pohodnikov poskrbeli sponzorji, zlasti podjetje Calcit.

Med udeleženci pohoda je prevladalo mnenje, naj se datum pohoda, v prihodnje ustali na drugo soboto v mesecu aprilu.

Osmega pohoda, 13. aprila 2013 se je udeležilo okrog 80 pohodnikov, med njimi je bilo okrog 30 osnovnošolcev iz zasavskih osnovnih šol, ki jih je spremljal Emil Štern, predsednik društva general Maister Zasavje. Pohoda se je tudi tokrat udeležilo 15 mladih članov planinskega krožka OŠ Marije Vere na Duplici. Nasploh so takrat med udeleženci prevladovali mladi.

Zbrane je pred spomenikom pozdravil novi predsednik DGM Kamnik Ivan Sekavčnik, ki je poudaril prizadevanja občine Kamnik in Medobčinskega muzeja Kamnik za ureditev spominske sobe, ki bo jeseni zaživela v Maistrovi rojstni hiši na Šutni.

Župan Marjan Šarec pa je poudaril pomen negovanja in prenašanje Maistrove sporočilnosti na mlade rodove.

Devetega Maistrovega pohoda 12. aprila 2014 se je udeležilo okrog 90 pohodnikov. Med njimi je bilo tudi 41 učencev in učenk OŠ Izlake in OŠ Zagorje, ki so po pohodu obiskali vse točke, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom.

Zbrane pred spomenikom Rudolfa Maistra sta pozdravila Rudi Pfajfar, podpredsednik DGM Kamnik in Marjan Šarec, župan občine Kamnik, ki se je pohodnikom zahvalil za doprinos k prazniku občine Kamnik ter jim zaželel prijeten, varen ter sončen sobotni korak.

Pohod na 660 m visoko Veliko špico nad Kamnikom se je, kot običajno začel ob osmi uri in se po dveh urah končal s prijetnim druženjem udeležencev na Trgu talcev.

Besedilo in fotografije: Franc Svetelj

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve