Naslovnica / NOVICE / Ob prazniku Občine Kamnik sta bila podeljena dva naziva častnega občana, sedem občinskih priznanj ter dve spominski medalji

Ob prazniku Občine Kamnik sta bila podeljena dva naziva častnega občana, sedem občinskih priznanj ter dve spominski medalji

Mesec marec je za kamniške občane poseben mesec, saj smo se tekom njega spominjali dediščine rojaka generala Rudolfa Maistra – Vojanova, danes pa se je praznovanje zaključilo z osrednjo slovesnostjo ob prazniku občine Kamnik.

Današnja slovesnost se je pričela na glavnem trgu, kjer je Mestna godba Kamnik izvedla tradicionalni nastop. Ob sedemnajsti uri se je dogodek preselil k spomeniku Rudolfa Maistra, kjer je s sodelovanjem častne enote in orkestra slovenske vojske potekala proslava s položitvijo venca Maistru.

 

Zbrane je slavnostno pozdravil minister za obrambo Republike Slovenije Matej Tonin, ki je v govoru o samostojni Sloveniji in dosežkih Rudolfa Maistra povzel tudi aktualno dogajanje v Ukrajini, nekaj besed je zbranim namenil župan Matej Slapar, dogodek pa so kulturno popestrili dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik z recitalom.

 

Po polaganju cvetja se je ob osemnajsti uri pričela osrednja slovesnost ob prazniku občine Kamnik s podelitvijo občinskih priznanj.

Pred predajo zasluženih priznanj je goste in ostale zbrane Matej Slapar pozdravil z besedami: “Dobrodošli  Kamniku, Maistrovem mestu. V mesecu marcu v občini Kamnik z različnimi dogodki, prireditvami, odprtji in praznovanji obeležujemo naš občinski praznik, katerega obhajamo na obletnico rojstva našega rojaka, generala, pesnika, stratega Rudolfa Maistra, ki je bil v Kamniku na Šutni rojen 29. marca  1874. “Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest Države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.” To so znamenite besede, takrat še majorja Rudolfa Maistra zjutraj 1. novembra 1918. Na tistem usodnem sestanku je Maister po činu nižji od poveljnika izkoristil izjemen trenutek v zgodovini, in v nadaljevanju s svojo vojsko v letih 18 in 19 preprečil, da bi Maribor in Štajersko Podravje priključili Avstriji. Maister je izrabil tisti edinstveni trenutek, bil je pravi človek na pravem mestu in ob pravem času. S svojim delovanjem in ljubeznijo do domovine, naroda, slovenske besede in kulture nam je general Maister zapustil neizbrisen pečat in ohranil ozemlje naše domovine. Njegovo domoljubje nas uči, kako pomembno je, da smo kot narod enotni in ponosni. Ponosni na svojo domovino, jezik in kulturo.”

 

Po govoru Mateja Slaparja so bili za priznanja najprej na vrsti najmlajši, katere je podelil Jože Berlec. Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda je razpisal že 9. nagradni razpis, tokrat z naslovom Kamnik v osamosvojitveni vojni. Priznanji za najboljše likovno delo sta prejeli Ajda Muhvič iz Osnovne šole Marije Vere pod mentorstvom Irene Zagožen in Manca Plahutnik iz Osnovne šole Stranje pod mentorstvom Brigite Ozimek Kumek. Priznanji za najboljše literarno delo sta prejela učenca Osnovne šole Toma Brejca Iza Šenica pod mentorstvom Francija Mestka in Rok Grudnik pod mentorstvom Nike Ftičar Kotnik.

Naslednja so bila na vrsti priznanja Občine Kamnik, podeljena pa sta bila tudi dva naziva častnega občana.

Naziv častnega občana je prejel Anton Tone Smolnikar za življenjsko delo na področju novinarstva, poročanja o kamniških uspehih, za zagon kamniške lokalne samouprave in štiri mandate županovanja. Častna občanka je letos postala dr. Marjeta Humar za odločilen prispevek k demokratizaciji na Kamniškem ter ohranjanje spominov na obdobje osamosvajanja Slovenije, za spodbujanje narodne zavesti in utrjevanje domoljubja, spodbujanje raziskovanja zgodovine in sedanjosti ter naravnih danosti kamniške občine, posebej s trinajstimi zvezki Kamniškega zbornika, za delovanje na področju kulture ter za življenjsko delo na področju slovaropisja in jezikoslovja.

 

Zlato občinsko priznanje sta prejela Dušan Papež za izjemno delo na področju športa, podjetništva in donatorstva ter delo v občinskih organih in Bojan Pollak za uspehe na področju alpinizma.

Srebrni priznanji občine Kamnik sta pripadli Mihaelu Babniku za doprinos k turistični in kulturni prepoznavnosti občine ter stalno pripravljenost za predajanje znanja in Tomažu Plahutniku za ugleden poustvarjalni opus, ki povezuje tradicijo z vrhunsko umetniško kakovostjo in za vzoren pedagoški prispevek k ohranjanju in strokovnemu razvoju citrarstva v domačem kamniškem prostoru, odmevno tako drugod po Sloveniji kot širše v zamejstvu in tujini.

 

Podeljena so bila tudi tri bronasta priznanja in sicer Janezu Golobu za vsestransko udejstvovanje v krajevni skupnosti, Martinu Gorencu v zahvalo za dosedanje družbeno, kulturno in humanitarno delo ter spodbudo za naprej kot tudi za vzor mnogim ter Darinki Slanovec za dolgoletno neutrudno delovanje na različnih področjih, zlasti na literarnem.

 

Ob priložnosti je Ministrstvo za obrambo podelilo tudi priznanji in spominski medalji za pomemben prispevek k nastajanju, krepitvi in razvoju slovenske državnosti v preteklih 30-ih letih, ki ju je podelil minister Matej Tonin in sicer Antonu Tonetu Smolnikarju, ki je s svojim poročevalskim delom v času osamosvojitvene vojne, mnogokrat tudi za ceno lastne varnosti, pomembno prispeval, da so bili prebivalci Republike Slovenije v tistih negotovih dneh ažurno in korektno seznanjeni z dogajanjem v Sloveniji ter Valentinu Tinetu Golobu, ki je z delom vojnega snemalca v času osamosvojitvene vojne, mnogokrat tudi za ceno lastne varnosti, pomembno prispeval, da so bili prebivalci Republike Slovenije v tistih negotovih dneh ažurno in korektno seznanjeni z dogajanjem v Sloveniji.

 

Kulturni program osrednje slovesnosti ob prazniku občine Kamnik so popestrili Kvatropirci, Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik, Uroš Potočnik z recitalom in šolsko kulturno-umetniško društvo Verine zvezdice.

Iskrene čestitke častnima občanoma ter vsem prejemnikom priznanj Občine Kamnik in Ministrstva za obrambo.

 

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve