Naslovnica / NOVICE / Ob začetku šolskega leta namesto v učilnico v gozd

Ob začetku šolskega leta namesto v učilnico v gozd

1. septembra bo več kot 1.500 slovenskih otrok začelo novo šolsko leto v skupini ali razredu, kjer vzgojiteljice in učiteljice že uspešno uvajajo načela gozdne pedagogike v vzgojno-izobraževalne načrte. Kar je bilo pred desetletji samoumevno, danes ni več.

Otroci se v gozdu spremenijo v odlične opazovalce in raziskovalce (foto Lučka Drganc)

Otroci se v gozdu spremenijo v odlične opazovalce in raziskovalce (foto Lučka Drganc)

Otroci so izgubili stik z naravo, gozdom in nenazadnje sami s seboj. Premalo so zunaj in premalo se gibljejo, nimajo razvitih motoričnih in socialnih veščin, manjka jim motivacije za delo in ustvarjalnosti, ne poznajo okolice svojega doma in živijo vse preveč v virtualnem svetu, ki ga narekujejo elektronski mediji in socialna omrežja. Na ta aktualen problem slovenske družbe odgovarja gozdna pedagogika, ki spodbuja tako otroke kot odrasle, da gredo ven iz vrtca ali šole in poiščejo v gozdnem svetu neskončne možnosti za raziskovanje, igro in učenje.

»Gozdna pedagogika daje prednost pred usmerjenimi in vodenimi aktivnostmi otrokovi radovednosti, čudenju in spontanemu raziskovanju,« pravi Natalija Györek z Inštituta za gozdno pedagogiko, ki spodbuja slovenske javne šole in vrtce k učenju na prostem. Po prvih šestih letih delovanja opaža skupaj z več kot 500 pedagoškimi delavci, ki so doslej sodelovali v aktivnostih Inštituta, številne pozitivne spremembe: »Skupaj z vrtci in šolami, ki izvajajo vzgojno-izobraževalni proces v gozdu – poimenovali smo jih gozdni vrtci in gozdne šole – opažamo, da so otroci bolj zdravi in umirjeni, motorične veščine so se izboljšale, bolj so samozavestni, zaznati je višjo odgovornost do okolja, bolj so motivirani za delo in ustvarjalni, lažje sodelujejo in imajo lepše medsebojne odnose.« V Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije je trenutno povezanih že preko 100 članic iz vse Slovenije, projekt podpira tudi Zavod RS za šolstvo.

Otroci so v gozdu radi v vsakem vremenu (foto Irena Kidrič)

Otroci so v gozdu radi v vsakem vremenu (foto Irena Kidrič)

Vrtec Antona Medveda Kamnik je bil med prvimi pobudniki tovrstnega povezovanja. Brigita Urbanija, pedagoška vodja tega osrednjega kamniškega vrtca, meni, da je vrednost tovrstnega povezovanja zelo dragocena: »V našem vrtcu nam je prav s podporo Inštituta za gozdno pedagogiko in Mreže gozdnih vrtcev in šol Slovenije po sedemletnem prizadevanju uspelo razširiti prostor naših dejavnosti v gozd. V naravnem učnem okolju gozda se lahko naši otroci spontano gibajo in raziskujejo. Bivanje v gozdu je postalo za nas način življenja, zunaj smo ne glede na letni čas in vremenske pogoje.« Dodaja še, da postajajo te vsebine vse bolj del njihove vizije delovanja: »Naš cilj je opolnomočenje strokovnih delavcev, staršev in širše javnosti, da bi znali prepoznati velik pomen takšnega spodbudnega okolja za celostni razvoj otrok.«

S pomočjo otroške domišljije se veje, kamni in listi spremenijo v odlične igrače (foto Lučka Drganc)

S pomočjo otroške domišljije se veje, kamni in listi spremenijo v odlične igrače (foto Lučka Drganc)

Na Inštitutu za gozdno pedagogiko skrbijo za stalno izobraževanje pedagoških delavcev, staršev in vseh drugih, ki se ukvarjajo z vzgojo otrok. V teh dneh je izšel že tretji priročnik s področja gozdne pedagogike z naslovom Gremo mi v gozd. Gre za uporaben, duhovit in inovativen vodnik, v katerem bodo našli ideje za igro in učenje vsi, ki verjamejo, da je gozd odlično okolje za razvoj otroka. Mnogi pedagoški delavci pričakujejo že tudi strokovni seminar, dvanajsti po vrsti, kjer bodo pridobili nova znanja in praktične ideje za igro in učenje otrok v gozdu. Potekal bo v torek, 18. oktobra, na Zgornji Beli pri Preddvoru. Strokovnjaki s področja gozdne pedagogike bodo udeležence popeljali od gozdnih zamisli v gozdna dejanja. Vzgojiteljica Mateja Mušič iz Vrtca Čriček OŠ Matija Valjavca Preddvor se veseli seminarja, na katerem bo predala udeležencem lastne izkušnje, ki jih je pridobila z otroki v gozdu: »Vsak obisk v gozdu je neponovljiv. Iz gozda prihajamo zadovoljni, sproščeni, navdušeni. Zato gremo tja zelo radi, včasih tudi dvakrat do trikrat tedensko. Otroci so zelo povezani, veliko sodelujejo med seboj in uživajo v skupni igri. Postajajo odlični opazovalci in raziskovalci. Imajo vse več idej, njihova igra je raznolika, vedno najdejo kaj novega in kar je najpomembnejše, vseskozi so v gibanju in na svežem zraku. Iz gozda vsakokrat pridemo bogatejši za različne izkušnje in doživetja. Vzgojiteljici z opazovanjem otrok spremljava dogajanje, v njihovih idejah iščeva nove možnosti za dejavnosti, ki jih načrtujeva in izvedeva. Gozd nas povezuje med seboj, krepi naše medsebojne odnose, sodelovanje in zaupanje, otroci pa vstopajo vanj vsakič bolj samostojno in kompetentno.«

S septembrom bodo k vključevanju gozdne pedagogike v vzgojno-izobraževalne procese povabljeni tudi slovenski vrtci in šole za otroke s posebnimi potrebami. Inštitut za gozdno pedagogiko je namreč partner mednarodnega projekta Zelena učna okolja, ki se izvaja v sklopu evropskega programa Erasmus+.

Natalija Gyorek

 

Inštitut za gozdno pedagogiko je nevladna nepridobitna organizacija, ki spodbuja slovenske javne šole in vrtce k učenju na prostem, izven razreda, in poskuša zbližati otroke in odrasle z gozdom. Inštitut za gozdno pedagogiko povezuje Mrežo gozdnih vrtcev in šol Slovenije, ki ima trenutno 100 članic, se vključuje v razvojni konzorcij, ki deluje v Sloveniji na področju vzgoje in izobraževanj v naravnih okoljih, ter je aktiven član Evropske mreže gozdne pedagogike. V zadnjih treh letih je bilo v delavnice, seminarje in druge projekte Inštituta za gozdno pedagogiko vključenih 3.100 otrok in 500 pedagoških strokovnih delavcev.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve