Naslovnica / NOVICE / Občina Kamnik v Črni slabo skrbi tudi za grobišče talcev
Grobišče talcev v Potoških Lokah v Črni, kot je bilo videti takoj po prenovi leta 2012. (Foto: Občina Kamnik.)

Občina Kamnik v Črni slabo skrbi tudi za grobišče talcev

Da je skrb za vzdrževanje nekaterih spominskih obeležij in grobišč v Občini Kamnik očitno zelo pomanjkljivo, priča tudi pismo, ki nam ga je poslal Franc Rifl iz Kamnika, v katerem pojasnjuje, da občina ne zanemarja zgolj spomenika, o čemer smo pisali v preteklih dneh, ampak tudi grobišče talcev v vasi Potok v Črni oz. Potoških Lokah.

Omenjeno grobišče je bilo sicer povsem sanirano leta 2012, vendar je skrb za vzdrževanje okolice grobišča, kljub večkratnemu opozarjanju, vse prek kot zgledno, zaradi česar se je Franc Rifl odločil, da omenjeno grobišče, v katerem sta pokopana tudi dva njegova strica, letos uredi na lastne stroške.

Franc Rifl je v svojem pismu zapisal:

Spoštovani!

Rad bi pojasnil nekatere stvari v zvezi s spomenikom v vasi Potok v Črni (Potoške Loke), kjer so 9.7.1942 (ne 8.7.1942, kot je vklesano na spomeniku) Nemci ustrelili 51 domačinov. V letu 2012 je bilo to grobišče dokaj solidno obnovljeno (do takrat je ob grobu zadnja leta stal samo križ). Od takrat dalje ni nihče vzdrževal grobišča (rastel je visok plevel). Izjema je bilo Komunalno podjetje Kamnik, ki je vsako leto, samo pred prvim novembrom, za silo očistilo to zemljišče.

V septembru 2015 sem celotno problematiko predstavil županu g. Marijanu Šarcu, spomladi letos pa še tov. Koširju (ZB Kamnik) in  g. Borcu (menda odgovornemu tudi za urejanje vojnih grobišč), vendar se ni ničesar zgodilo. Tako kot g. Janeza Pavlina in dr. Marka Lundra je tudi mene močno motila zapuščenost groba (med talci sta tudi moja dva strica), zato sem se odločil, da bom letos na svoje stroške uredil omenjeno grobišče (večkrat sem zasejal travo, zasadil cvetje in kosil travo). Izključno na tem grobišču že vsa leta mnogi domačini tudi med letom prižigajo sveče.

Žalostno in nedopustno je, da funkcionarji samo za prvi november položijo venec, za vzdrževanje preko leta pa očitno ni denarja. Zakon o vojnih grobiščih – 15 . člen , urejanje vojnih grobišč natančno določa pristojnost občine.

Spoštujmo preteklost in poskrbimo za grobišča naših prednikov..

Kamnik ,28.10.2016

Franc Rifl

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve