Naslovnica / NOVICE / Občinska inšpektorica lani ni bila preveč stroga

Občinska inšpektorica lani ni bila preveč stroga

Občinska inšpektorica Občine Kamnik je v slabem letu dni opravila 241 inšpekcijskih postopkov, izdala 33 odločb o prekršku ter napisala tri plačilne naloge oz. globe.

V začetku lanskega leta je na Občini Kamnik, po dolgih letih zatišja, ponovno začela delovati občinska inšpekcijska služba, v ta namen pa je bila februarja zaposlena občinska inšpektorica, ki nadzoruje izvajanje odločb odlokov:

  • o občinskih cestah,
  • o ravnanju s komunalnimi odpadki,
  • o oglaševanju,
  • o občinskih taksah,
  • o odvajanju in čiščenju odpadnih voda,
  • ter drugih odlokov in predpisov, ki pooblaščajo inšpekcijo za inšpekcijski nadzor.

Mnenja o ponovni uvedbi občinske inšpekcijske službe so bila med občani sicer deljena, ampak glede na velikost in število prebivalcev občine Kamnik, ge nedvomno za dobrodošlo in domala nujno novost, ki lahko na konkreten način prispeva k boljšemu in hitrejšemu razreševanju in odpravljanju različnih pomanjkljivosti in nepravilnosti na območju občine.

V želji, da podrobneje predstavimo delo občinske inšpektorice v lanskem letu, smo Občino Kamnik zaprosili za nekaj statističnih podatkov o delu občinskega inšpektorata, iz podatkov, ki smo jih prejeli pa je moč razbrati, da je bila inšpektorica kar zagnana, saj je v manj kot letu dni izvedla kar 241 inšpekcijskih postopkov oziroma, kot so v sporočilu zapisali na Občini Kamnik:

“Inšpekcijski nadzor v Občini Kamnik se je opravljal nad spoštovanjem določil občinskih odlokov in zakonskih predpisov preko inšpekcijskih pregledov, in sicer na podlagi prijav oziroma obvestil o nepravilnostih ali na podlagi lastne zaznave. Skupaj je bilo izvedenih 241 inšpekcijskih postopkov, in sicer 151 upravnih in 90 prekrškovnih postopkov.”

Poročilu so priložili tudi tabelo, v kateri so prikazani uvedeni upravni inšpekcijski postopki po posameznih področjih:

Po podatkih Občine Kamnik, je občinska inšpektorica v letu 2017 izdala 85 zapisnikov o inšpekcijskem pregledu, 62 sklepov o ustavitvi postopka, 7 odločb o odpravi nepravilnosti, 2 sklepa o dovolitvi izvršbe, izvedena pa je bila tudi ena izvršba na podlagi sklepa o dovolitvi izvršbe.

V drugi priloženi tabeli so prikazani prekrškovni inšpekcijski postopki po posameznih področjih:

 

Iz podatkov je razvidno, da je občinska inšpektorica največ pozornosti posvetila nepravilnemu odlaganju komunalnih odpadkov, kar je zagotovo nadvse dobrodošlo, saj je v naši občini še vedno preveč občank in občanov, ki odpadke vozijo tudi v naravo, ali pa le-te nepravilno odlagajo, nadejamo pa se, da se bo stanje v zvezi z odlaganjem odpadkov, ob stalnem in doslednem inšpekcijskem nadzoru, opozarjanju in odpravljanju nepravilnosti, s pomočjo občinske inšpektorice že v kratkem opazno izboljšalo.

Na območju občine še vedno prihaja do nepravilnega plakatiranja in oglaševanja, inšpektorica pa je ugotovila tudi 15 nepravilnosti oz. pomanjkljivosti, ki se nanašajo na posege na področju cest in cestnega prometa.

Kljub precejšnjemu obsegu dela v lanskem letu in številnih izvedenih inšpekcijskih pregledih, lahko iz podatka, da je bilo izdanih 33 odločb o prekrških ter zgolj  trije plačilni nalogi, ugotovimo, da je občinska inšpektorica Bogomira Skvarča Jesenšek, vendarle ni bila preveč stroga, saj je očitno delovala bolj v smeri opozarjanja, preventive in odpravljanja napak, kot pa samega kaznovanja občank in občanov oz. nekako tako, kot je lani maja napovedala v intervjuju za Kamničanko v katerem je dejala: »Inšpektorjeva naloga je, da občane opozarja, da njihova dejanja niso skladna z občinskimi odloki – ko denimo posežejo v občinsko cesto, napačno odložijo odpadke, postavijo tablo na javno površino … Moja naloga je občana v takem primeru opozoriti, da nekaj dela narobe, in ga pozvati, naj stvari uredi, sicer bo dobil odločbo, s tem pa tudi globo. Če mu napišem samo kazen, se stvari ne bodo uredile.«

 

Inšpektoričino delo v prvem letu njenega delovanja Občini Kamnik sicer ni prineslo kdo ve kako velikega “zaslužka”, saj je bilo v občinski proračun, na podlagi opravljenih postopkov in izrečenih ukrepov, vplačanih vsega 1400 evrov glob ter 1040 evrov iz naslova taks prekrškovnega organa, v izterjavo na FURS, pa je bilo podanih za 600 EUR terjatev.

Kljub razmeroma majhnemu številu izrečenih glob, ali morda ravno zaradi tega, predvsem pa zaradi precejšnjega števila opravljenih postopkov in pravega, dolgoročno usmerjenega in občanom ter občini prijaznega in učinkovitega pristopa do odpravljanja ugotovljenih nepravilnosti, ki ni usmerjeno v nekakšno “inkasanstvo”, pa najbrž lahko, brez kakih večjih pomislekov in zadržkov, delo občinske inšpektorice v lanskem letu ocenimo kot razmeroma dobro in uspešno.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve