Naslovnica / LOKALNA POLITIKA / Občinski svet je Luko Svetca potrdil za vršilca dolžnosti direktorja ZTŠK

Občinski svet je Luko Svetca potrdil za vršilca dolžnosti direktorja ZTŠK

Kamniški svetniki in svetnice so na včerajšnji spletni seji, kljub nekaj pomislekom, z večino glasov potrdil imenovanje Luke Svetca za vršilca dolžnosti Zavoda za turizem in šport, opozicijski svetniki pa so Svet zavoda pozvali, da prevzame odgovornost za nastale razmere in odstopi.

Na začetku svetniške razprave o imenovanju vršilca dolžnosti Zavoda za turizem in šport Kamnik je občinski svetnik Igor Žavbi (LMŠ) dejal, da ga dogajanje na Zavodu za turizem in šport Kamnik ne preseneča, saj je bilo obnašanje nekdanjega direktorja Roka Jarca neprimerno, vključno s poslovnimi odločitvami, na kar so v LMŠ-ju ves čas opozarjali, tudi že pred samim imenovanjem za direktorja, ki ga niso podprli. O predlaganem kandidatu je Žavbi povedal, da je njegovo mnenje o njem še iz časov, ko sta z županom skupaj hodila na kavo v lokal, kjer je delal, in kolikor ga je uspel spoznati v času, ko je zaposlen na občini, povsem pozitivno, vendar ga moti, da je trenutno zaposlen v kabinetu župana, kjer je namestnik vodje oddelka za gospodarske javne službe in finance, kar bi lahko vodilo do  konflikta interesov. Podobnega, kot ga je Nadzorni odbor Občine Kamnik odkril v primeru imenovanja vršilca dolžnosti direktorja v mekinjskem samostanu, zato sam, v primeru, da se župan, kot je dejal Žavbi, na ugotovitve Nadzornega odbora požvižga, imenovanja ne more podpreti, razen, če bo Luka Svetec opravljal izključno delo vršilca dolžnosti ZTŠK.

Je pa Žavbi v razpravi mimogrede zbodel še župana, saj je dejal, da se mu imenovanje Svetca zdi zanimiva izbira, še posebej glede na županove nedavne izjave, da s Svetom zavoda ZTŠK nima nič, medtem ko za vršilca dolžnosti predlaga svojo »desno roko«.

V nadaljevanju razprave je Karmen Dergan (LSU) opozorila, da predlaganega kandidata sama ne pozna, zaradi česar ne more vedeti, če izpolnjuje pogoje in če je sploh primeren za vodenje zavoda, zato pogreša njegovo predstavitev, obenem pa se, glede na to, da je kandidat zaposlen v kabinetu župana, sprašuje o neodvisnem delovanju Zavoda za turizem in šport Kamnik.

Župan Matej Slapar (NSi) je pojasnil, da predstavitev kandidata svetnikom ni bila predložena zaradi varovanja osebnih podatkov, da pa se bo, če bo takšna izražena želja svetnic in svetnikov, osebno predstavil tekom same seje, hkrati pa je župan pokomentiral še očitke o svojih izjavah glede nevmešavanja v delo v Zavoda za turizem in šport Kamnik, in sicer z besedami: »Rekel sem, da župan nima direktnega vpliva oz. odnosa z zavodom. Direktorja nastavi Svet zavoda in tudi razrešuje. Svetu zavoda je direktor odgovoren, ne pa županu. V tem smislu je bila tista izjava podana.«

Naj spomnimo, župan je v izjavi, ki smo jo objavili na našem portalu, med drugim zapisal: »Poudarjam pa, da je za dogajanje v Zavodu odgovoren Svet Zavoda, ne pa župan Občine Kamnik, ki razen tega, da sodeluje z zavodom, z njim nima nobenih odnosov.«

V razpravo se je vključil tudi podžupan Aleksander Uršič (LSU) ter dejal, da je že dan pred tem na Komisiji za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja izpostavil podobna stališča, kot jih je prej navedel kolega Žavbi, saj se mu zdi, da je Luka Svetec absolutno primeren kandidat, ampak le pod pogojem, če bo stoprocentno na tej funkciji, ne pa, če bo v nekakšni dvojni vlogi. Je pa tudi Uršič izrazil željo, da bi na seji prisluhnili predstavitvi kandidata, hkrati pa izrazil upanje: »Da bomo končno v bistvu malo drugače zastavili stvari in tudi, da nam bo že danes vsem jasno, kdo v tem primeru, in s predlogom in predlaganji, prevzema odgovornost za nadaljnjo usodo tega zavoda.«

Svetniško razpravo je nadaljeval svetnik Jože Korošec (SLS), ki je obenem tudi predsednik Sveta zavoda, ter povedal, da je bil zadnji teden precej pester, pri čemer je, glede na pridobljene informacije, takoj odreagiral in sklical sejo Sveta zavoda, na kateri so soočili oba vpletena v dogodke, nato pa v nadaljevanju seje, ko so prejeli tudi pisni odstop nekdanjega direktorja, le-tega soglasno sprejeli in Občinskemu svetu predlagali imenovanje VD-ja, kar ni bilo enostavno, tako zaradi trenutnih razmer, kot tudi zaradi pomanjkanja zaposlenih na samem ZTŠK. Zato je, po njegovem mnenju, ob pomoči kolegov iz Sveta zavoda naredil vse, kar je bilo v njegovi oz. njihovi moči, ter ne glede na to od kod je bil kandidat poslan, v enem tednu predložili ime vršilca dolžnosti. Ali bo kandidat potrjen ali ne, je v rokah svetnic in svetnikov, bo pa kandidata sam potrdil ter pojasnil, da se Svet zavoda ni ubadal s tem, kakšen bo njegov status zaposlitve. Se pa nadeja, da bo kar največ časa prebil v Zavodu. Korošec je v razpravi izrazil še razočaranje nad razmerami, ki si jih, po njegovem mnenju, niso zaslužili in dejal, da je res, da človek včasih naredi napako ter da upa, da se bodo zadeve čim prej rešile.

Svetniki in svetnice so besedo dali tudi kandidatu za vršilca dolžnosti Luki Svetcu, ki je v predstavitvi navedel, da je diplomiran ekonomist, ki je diplomiral z diplomsko nalogu o strategiji razvoja turizma v občini Kamnik. Na Občini Kamnik je zaposlen od septembra 2019, in sicer v uradu župana, pri svojem delu pa je že od začetka precej sodeloval s podjetniki v starem mestnem jedru, v okviru različnih projektov povezanih z oživljanjem mestnega jedra Kamnika pa sodeloval tudi z Zavodom za turizem in šport. V lanskem letu je bil zadolžen za razpis za vzpodbujanje turističnih podjetniških idej, tako da je s tem področjem povezan že ves čas zaposlitve na Občini Kamnik ter dodal, da je od decembra 2020, po pooblastilu kakih deset mesecev, opravljal tudi naloge vodja Oddelka za gospodarske javne službe in finance Občine Kamnik, pri čemer je poudaril, da je šlo zgolj za nadomeščanje.

Luka Svetec je v svoji predstavitvi razblinil tudi pomisleke glede njegovega prihodnjega statusa, saj se zaveda, oziroma kot je dejal, zavedajo (najbrž v kabinetu župana), da bi njegova morebitna hkratna prisotnost na Občini Kamnik in v Zavodu za turizem in šport Kamnik lahko pomenila navzkrižje interesov, zato so sklenili, da bo, v primeru potrditve, prevzel posle zgolj v ZTŠK.

Svetčeve navedbe o zaposlitvi je potrdil tudi župan, ki se je Luki Svetcu zahvalil, da se je bil pripravljen tako na hitro prezaposliti in se posvetiti sanaciji ZTŠK, kjer ga zagotovo čaka nemalo izzivov, obenem pa je župan Slapar dejal še: »Svet zavoda me je vprašal, če imamo kakšnega kandidata in seveda sem, smo poskušali najti kandidata. In sem vesel, da se je Luka, ki je diplomiral iz turizma na Kamniškem, dal na razpolago, da bo prevzel to funkcijo, ki vsekakor ni enostavna.«

K besedi se je še enkrat prijavil Igor Žavbi, ki je izrazil pričakovanje, da bosta Svet zavoda in župan, ki kandidata predlagata, prevzela odgovornost, prav tako pa pričakuje, da Svet in župan prevzameta tudi odgovornost za sanacijo ZTŠK. Le-ta, po besedah Žavbija, ne bi bila potrebna, če bi spomladi upoštevali mnenje svetniške skupine LMŠ in pripomnil, da si tega, kot je dejal že Jože Korošec, res nismo zaslužili. Zato pričakuje, da tudi za to še kdo prevzame odgovornost. Zatem je Žavbi, ki ga je bivši direktor grdo žalil na prejšnji seji, izrazil svoje resnično veselje, da je prejšnji direktor razrešen, kajti: »Ne samo to, kar se je zgodilo na koncu, so tudi druga dejanja, ki so bila nesprejemljiva za naš zavod. In naš zavod in kamniški turizem je šel strmo navzdol,« Žavbi pa je Svetu zavoda še očital, da je imel svet vsaj dvakrat možnost stvari urediti že pred tem, ter ga pozval k odstopu: »V kolikor bi Svet zavoda pravočasno reagiral, ko so bili člani opozorjeni na dogajanje v zavodu, ko je bilo evidentno videti, kaj se na zavodu dogaja, če bi bile že takrat prave reakcije in če bi direktorja razrešili že takrat, potem danes tega ne bi imeli, sanacija pa bila manjša, kot je potrebna zdaj. Zato pričakujem, da bo svojo odgovornost prevzel tudi Svet zavoda in da bo odstopil, da dobimo novo sestavo sveta zavoda, ki bo potem pripravila razpis za novega direktorja, da dobimo direktorja, kot si ga Kamnik zasluži.«

Na besede Žavbija se je odzval župan Slapar, ki je v zagovor (direktorja in Sveta zavoda?) dejal, da je bil Kamnik na 13. mestu po koriščenju bonov, da je bilo marsikaj narejenega zelo dobro, zato se mu zdi, da stanje ni tako zaskrbljujoče.

Župan je besedo dal še Alenki Jevšnik (LMŠ), ki je še enkrat spomnila, da so v LMŠ opozarjali na neprimerno delovanje bivšega direktorja, na žalitve, župana pa zbodla spričo razhajanja med njegovimi izjavami in dejanji, Luki Svetcu pa zaželela, da zavod dobro pelje naprej. Je pa tudi Jevšnikova izrazila strinjanje s svojim kolegom Žavbijem, da bi moral svojo odgovornost prevzeti tudi Svet zavoda in odstopiti.

Oglasil se je še svetnik in podžupan Bogdan Pogačar (NSi), ki je dejal, da z omenjenim zavodom Kamnik res nima sreče, saj se zadnjih deset let ukvarjajo samo še s kadrovskimi rešitvami na direktorskem položaju. Tudi zaradi tega, ker je bilo pod eno streho združenih preveč dejavnosti, da bi lahko zavod normalno funkcioniral ter izrazil mnenje, da se to, kar se je zgodilo, ne bi smelo zgoditi. Svet zavoda je bil še enkrat pred težko odločitvijo, ki jo je, po Pogačarjevih besedah, izpeljal korektno in dovolj hitro, da pa ne ve, koliko so bili pred tem seznanjeni s samimi razmerami. Hkrati je izrazil upanje, da bo Luka Svetec dano priložnost izkoristil in upravičil ter zavod popeljal v neko drugo smer, pri čemer je potrebno sanirat posledice desetih let, ne samo enega, ter mu pri tem zaželel čim več uspehov.

Za konec razprave se je Matej Slapar zahvalil še Svetu zavoda, ki je, po njegovih besedah, vrhunsko in hitro reagiral, ter predsedniku Sveta zavoda, ki ga je potem vprašal za mnenje in nasvet, svetniki in svetnice pa so Luko Svetca, s 23 glasovi za in nekaj vzdržanimi, potrdili za vršilca dolžnosti Zavoda za turizem in šport Kamnik.

Portal Kamnik.info za svoje delovanje uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti strani. S klikom na »Sprejmi piškotke« dovoljujete uporabo vseh piškotkov. Piškotke za posamezne namene lahko izberete in urejate s klikom na »Nastavitve«.

Close Popup
Privacy Settings saved!
Nastavitev piškotkov

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje med krmarjenjem po spletnem mestu. Od tega so piškotki, ki so razvrščeni glede na namen, shranjeni v vašem brskalniku, saj pripomorejo k boljšemu delovanju osnovnih funkcionalnosti spletnega mesta. Uporabljamo tudi piškotke tretjih oseb oz. zunanjih partnerjev, kot so denimo Google ter družabnih omrežji, kot je Facebook. Ti piškotki nam pomagajo pri vodenju statistike obiska in oglaševanja. Omenjeni piškotki bodo shranjeni v vašem brskalniku samo z vašim soglasjem. Piškotke lahko tudi onemogočite, kar pa lahko vpliva na delovanje oz. izgled same strani.

Piškotki, ki so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani. Teh piškotkov ni mogoče zavrniti.

Nujni piškotki
Za nemoteno delovanje portala uporabljamo sledeče nujne piškotke:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Save
Shrani nastavitve