Naslovnica / NOVICE / Občni zbor Društva podeželskih žena Tuhinjske doline

Občni zbor Društva podeželskih žena Tuhinjske doline

Dopoldan je v gostišču Pri Čibru na Potoku v Tuhinjski dolini potekal redni letni občni zbor Društva podeželskih žena Tuhinjske doline. Članice društva in vse prisotne je nagovoril tudi župan Marjan Šarec.

Društvo povezuje žene in dekleta s celotnega območja Tuhinjske doline. Poznano je po pridnih rokah svojih članic, ki svoje delo opravljajo z vso skrbnostjo in predanostjo. Znanje, izkušnje in ljubezen do domače zemlje jim ohranjajo žilavost in trdnost pri kljubovanju vsem naporom, obenem pa jim dajejo vedno nov zagon in številne ustvarjalne ideje. Namen društva je druženje, izobraževanje članic in ohranjanje ljudskega izročila, zato so vsako leto organizirane strokovne ekskurzije, različni tečaji in delavnice, literarna srečanja ter letna srečanja s sosednjimi in prijateljskimi društvi.

kmecke zene td1

Uvodna beseda letošnjega občnega zbora je pripadala predsednici Društva podeželskih žena Tuhinjske doline Janji Pestotnik, ki je nekaj besed namenila realizaciji dela preteklega leta, članice pa so potrdile tudi program dela za leto 2016. »V lanskem letu smo veliko pozornosti namenile 20-letnici delovanja društva, zato se na tem mestu iskreno zahvaljujem vsem, ki so se resnično potrudile, da smo slovesno obeležile okrogli jubilej delovanja. V preteklem letu smo sodelovale z Občino Kamnik, z Zvezo kmetic Slovenije, zavodom za turizem in šport v občini Kamnik in še kdo bi se našel. Aktivne smo v projektu Okusi Kamnika, članice pa smo svoje delo predstavljale širši množici na različnih pogostitvah, razstavah, sejmih, prireditvah in ob drugih podobnih priložnostih. Želimo si, da bi bilo tudi letošnje leto tako uspešno.«

Župan Marjan Šarec se vedno znova rad odzove povabilu članic društva. Vsem je čestital ob uspešnem lanskem letu, se jim zahvalil za njihova dobra dela in pohvalil prizadevnost članic, ki je vidna na vseh področjih. Društvo podeželskih žena Tuhinjske doline aktivno sodeluje pri številnih projektih v občini Kamnik in nosi ime Kamnika tudi izven meja: »V preteklem letu ste članice društva uspešno sodelovale z Občino Kamnik in verjamem, da bomo to sodelovanje nadaljevali tudi letos. Sodelovanje je pomembno na vseh področjih, tudi pri različnih dejavnostih na kmetiji, kar same še najbolj veste. Prihaja do težkih trenutkov in neprijetnih stvari, težave, ki vas tarejo pa je veliko lažje premagati v družbi, kot je vaša. Med seboj si pomagate in to je najpomembnejše. Ob tej priložnosti naj vam čestitam tudi ob dnevu žena in vam želim veliko poguma, volje, vztrajnosti ter moči tudi v prihodnje. Praznik praznujete tako, kot ste si ga same zamislile in naj bo celo leto vaše delo spoštovano in cenjeno. Želim vam, da ste tudi v prihodnje tako kreativne in odločne pri tem kar počnete, vse to pa z željo, da svoje cilje kar najbolje uresničujete.«

Ob tej priložnosti je Darja Rojec predstavila svojo drugo knjigo, kjer je zbrala recepte in nasvete bolnikov, ki so si po težki bolezni in posledicah zdravljenja raka pomagali z naravnimi zelišči in zdravo prehrano. Za popestritev z zabavno igro in recitacijo sta poskrbeli članici Društva podeželskih žena Tuhinjske doline Bernarda Štrajhar in Valentina Berlec, s humornim pripovedovanjem o zdravilnih rastlinah pa Vera Prelovšek.

Besedilo in foto: Občina Kamnik