Naslovnica / NOVICE / Obeležitev dneva državnosti v mekinjskem samostanu

Obeležitev dneva državnosti v mekinjskem samostanu

Na dvorišču nekdanjega uršulinskega samostana v Mekinjah je včeraj, na predvečer današnjega praznika, v spomin na dogodke izpred 26. let, potekala občinska proslava v počastitev dneva državnosti.

Sinočnja kamniška proslava ob dnevu državnosti je potekala v resnično imenitnem okolju starodavnega samostana, ki je kot nalašč za tovrstne prireditve. Pravzaprav gre za prvo večjo prireditev v samostanu, ki je že kar nekaj časa v občinskih rokah, sodeč po včerajšnjem večeru, ki je na samostansko dvorišče privabil kar precej obiskovalcev, pa se še toliko bolj nadejamo, da nameravajo »odločevalci« samostanske prostore napolniti z živimi, ne pa denimo deponijskimi ali, bog ne daj, kakimi pisarniškimi in administracijskimi vsebinami.

Sama proslava, katere povezovanje je bilo zaupano Maji Šumej je potekala po že nekako ustaljenem scenariju, ki so ga s svojimi nastopi popestrili Mestna godba Kamnik, pevka Silvana Nuhijeva, recitator Rok Kunaver, plesalke Tina Habun, Ajda Špacapan in Neža Blažič ter kantavtorica Manca Berlec, državotvorni in domoljubni pečat, pa so prireditvi pridali zastavonoše kamniških veteranskih in domoljubnih organizacij.

 

Zbrane je uvodoma pozdravil član predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda Janez Benkovič, ki je v svojem nagovoru spomnil na dogodke izpred 26. let in obenem opozoril tudi na nehvaležen odnos države do veteranov ter občasne izpade posameznikov, ki žele zmanjšati pomen in vlogo veteranskih organizacij v času osamosvajanja.

 

Mesto slavnostnega govornika na prireditvi je pripadlo kamniškemu županu Marjanu Šarcu, ki mu je govor, v katerem je opozoril tudi na, da nam je (bila) na volitvah dana tudi pravica do izbire, bržkone služil kot nekakšna generalka za prihodnje leto, ko utegne, ob nekaj volilne sreče, spregovoriti na državni proslavi.

 

Za prijeten in družabno sproščen zaključek večera, po ne preveč dolgi proslavi, pa so s skromno pogostitvijo poskrbele članice Društva podeželskih žena Tuhinjske doline.