Naslovnica / NOVICE / Oblačilna dediščina kot ustvarjalni in zbirateljski navdih

Oblačilna dediščina kot ustvarjalni in zbirateljski navdih

S serijo odprtij treh, z narodnimi nošami oz. oblačilno dediščino povezanih razstav so se včeraj popoldne začeli letošnji, že 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.

Tematske razstave v času tradicionalnih Dnevov narodnih noš, ki se povečini nanašajo na oblačilno dediščino dokumentarno zgodovino naših krajev, so postale dobrodošla vsebinska stalnica vsakoletne kamniške prireditve.

Včeraj popoldne in zvečer smo tako lahko prisostvovali seriji odprtij treh razstav, ki bodo k ogledu vabile prek celega, narodnim nošam in oblačilni dediščini posvečenega vikenda.

Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc

V preddverju občinske stavbe je bila najprej odprta razstava likovnih del akademske slikarje Jane Dolenc, ki predstavlja del avtoričinega bogatega opusa upodobitev slovenskih narodnih noš, žal pa si razstave v soboto in nedeljo ne bo moč ogledati, saj bo Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc na ogled zgolj v času uradnih ur Občine Kamnik.

Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant

V Galeriji Dika na Maistrovi 14, ki se počasi uveljavlja kot eno aktivnejših prizorišč kulturnih prireditev v Kamniku, je bila ob sodelovanju Likovnega društva Senožeti ter avtorice razstave Veronike Pogačar, odprta razstava Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant, na kateri si lahko ogledate skrbno zbrane in ohranjene kose oblačil iz konca 19. in začetka 20. stoletja, kakršne so nekoč nosile ženske iz naših krajev, bržčas pa bi bilo kak pozabljen, vendar ohranjen kos tovrstnih oblačil, predvsem rute, moč najti še v marsikateri skrinji ali omari.

 

Razstavo si lahko ogledate do 17. septembra in sicer jutri, 8. septembra, od 14. do 20. ure, v soboto, 9. septembra, in nedeljo, 10. septembra, od 10. do 20. ure, v petek, 15. septembra, od 16. do 20. ure, v soboto, 16. septembra, in nedeljo, 17. septembra, pa od 10. do 20. ure. Vodeni ugledi so ob predhodni najavi na voljo ob sobotah in nedeljah ob 11. in 16. uri.

Z zlato nitjo stkana

V prostorih galerije Miha Maleš, pa je bila včeraj odprta tudi razstava Andreje Stražinar, ki v času Dnevov narodnih noš razstavlja že tretje leto zapored, letošnja razstava pa je še posebej zanimiva, ker so na njej predstavljene rekonstrukcije motniških narodnih noš, ki so nastale v sodelovanju Turističnega društva Motnik ter strokovnjakov iz področja oblačilne dediščine.

Na razstavi si je moč ogledati tudi Polhograjsko nošo, po upodobitvah slikarja Goldsteina, medtem ko je Motniška noša rekonstruirana po raziskavi Marije Makarovič, izbrani kostumi pa izdelani v okviru projekta ‘Bogastvo babičine skrinje.

 

Razstavo dopolnjujejo še originalni oblačilni kosi iz Gorenjskega muzeja in Smledniška noša.

Razstava bo na ogled do 30. septembra, v času 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je ogled razstave brezplačen.